Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Πανηγυρίζουν Αιγύπτιοι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Σίσι. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως ”η Ελλάδα έδωσε χαστούκι στον Οθωμανό Ερντογάν με την συμφωνία που υπέγραψε χθες με την Ιταλία και ότι τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας μικραίνουν.”

Όπως αναφέρουμε από χθες, στη διπλωματική αντεπίθεση έχει περάσει η Αθήνα για να αντικρούσει τις αυξανόμενες και ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ, ανοίγει ο δρόμος για την οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια δείχνουν πως ίσως βγει κάτι καλό από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

”«Τα σύνορά μας μεγάλωσαν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο της χθεσινής ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο κ. Δένδιας, θέλουμε να συμφωνήσουμε με όλους τους γείτονές μας. «Είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πρώτη ήταν με τις ΗΠΑ και ήταν αμυντική συμφωνία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το επόμενο βήμα, όπως είπε, είναι το ταξίδι στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. «Υπάρχουν προσδοκίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο»” τόνισε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Λιβυκή Βουλή: “Θέλουμε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα”
Ο κομβικός ρόλος Σίσι

Αξιωματούχοι του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών πίεζαν τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, να αποδεχτεί το ψευδομνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που σύναψαν τα ισλαμιστικά καθεστώτα Άγκυρας και Τρίπολης, με το επιχείρημα ότι έδινε στην Αίγυπτο επιπλέον θάλασσα, ωστόσο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος απέρριψε αυτή την πρόταση, σύμφωνα με ανάρτησή στο Twitter του Τούρκου πολιτικού αναλυτή δρ. Αλί Μακέερ, ο οποίος παραθέτει και σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Mada24.

Το ψευδομνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες, όπως σαφέστατα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η αντίδραση της Αιγύπτου ήταν άμεση και καταδίκασε τη συμφωνία ως «έκνομη».

”Πάγωσαν” οι Τούρκοι: ”Προκλητική η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Προετοιμαστείτε για κρίση”
Ωστόσο, αξιωματούχοι του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών άσκησαν πιέσεις στην αιγυπτιακή Προεδρία να συνταχθεί με τη ψευδοσυμφωνία Τούρκων και Τουρκολίβυων ισλαμιστών, με το επιχείρημα ότι η Αίγυπτος θα κέρδιζε μια θαλάσσια περιοχή ίση περίπου με το μέγεθος της Σερβίας (κόκκινο χρώμα στον χάρτη).

Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ορκισμένος εχθρός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οποίας στελέχη είναι τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ της Τρίπολης, απέρριψε αυτές τις προτάσεις.

Οι επόμενες ημέρες είναι κομβικές και πρέπει άμεσα η Τουρκία να ”πνιγεί” διπλωματικά στην Α. Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »