Οι Ρώσοι φαίνονται αποφασισμένοι να πουλήσουν δικά τους μαχητικά στον Ερντογάν
Ητουρκική ηγεσία στην Άγκυρα έχει πανικοβληθεί από την αγορά ελληνικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ και αναζητά εναγωνίως τρόπους να υπερνικήσει την ελληνική παραγγελία.

Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα αναγκαστεί να αγοράσει ρωσικά αεροσκάφη Su-35 ή Su-57, για να αντισταθμίσει την ελληνική εναέρια υπεροχή σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

“Εν μέσω της αυξανόμενων εντάσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο… λόγω και των συνεχιζόμενων εδαφικών διαφορών με την Ελλάδα, οι οποίες έλαβαν αμερικανική και γαλλική υποστήριξη, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πιθανή αγορά μαχητικών stealth F-35A από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλώντας αναστάτωση στην Άγκυρα”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Πώς μπορεί να ανταποκριθεί η Άγκυρα σε μια τέτοια κίνηση της Αθήνας; αναρωτιέται και το περιοδικό The Military Watch Magazine.

“Η Τουρκία είναι σε συνομιλίες για την απόκτηση ρωσικών μαχητικών Su-35, ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ακόμη πιο προηγμένων αεροσκαφών όπως το Su-57. Ωστόσο, δεν έχει καταλήξει η όλη διαδικασία για αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη”, τονίζει η ρωσική πηγή.

Ο Τούρκος στρατηγός ε.α. Nejat Eslen δήλωσε πρόσφατα ότι “η Τουρκία βασίζεται στα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά F-35, αφού το διαβόητο “αόρατο” πλεονέκτημα του F-35 δεν είναι εμπόδιο για τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας”.

Πριν μερικά χρόνια η Τουρκία δεν ήταν μόνο η χώρα με την μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών F-35A στον κόσμο, αλλά και ένας αναπόσπαστος εταίρος στο πρόγραμμα παραγωγής αυτών των μαχητικών.

“Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα μετά την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων τοποθέτησε την χώρα σε μια αβέβαιη κατάσταση σε αυτό το πλαίσιο. Ταυτόχρονα, το σχέδιο για την κατασκευή του τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενιάς TF-X έχει μέχρι στιγμής πολύ αόριστες προοπτικές.

Αν και οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν σύγχρονα μαχητικά με δυνατότητες Stealth, η χρήση επίγειων αμυντικών συστημάτων άμυνας για την αντιμετώπιση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας εγγυάται μόνο την αμυντική τακτική των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με την απόκτηση προηγμένων ρωσικών μαχητικών, τα οποία θα συμπληρώσουν αποτελεσματικά τις τουρκικές συστοιχίες των πυραύλων S-400.

Είναι πιθανό η Άγκυρα να ανταποκριθεί στην πιθανή ανάπτυξη αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα αγοράζοντας ρωσικά μαχητικά Su-35 ή ακόμα και αεροσκάφη 5ης γενιάς Su-57 από τη Ρωσία.

Καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των τουρκο-ρωσικών αμυντικών σχέσεων, μια τέτοια δράση από την Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο για την πώληση αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα”, τονίζει ο Ρώσος ειδικός με γνώση στο θέμα.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας έχουν μεταβάλει τον χάρτη της περιοχής της Μεσογείου και της κεντρικής Ασίας ήδη, αλλάζοντας τις ισορροπίες.

Ο Ερντογάν θέλει σύγχρονα αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυρηνικά όπλα, για να κυριαρχήσει στην περιοχή της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κάτι που όπως φαίνεται έχει αποδεχτεί ο Πούτιν, αλλά όχι η δύση όμως.

Η Ελλάδα είναι η πιο κομβική χώρα στα νεο-Οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας, διότι εφόσον τα αντικρούσει όλα θα αλλάξουν και πάλι υπέρ των χωρών της Μεσογείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »