Ζοφερή η κατάσταση στην Τουρκία.

Τα προβλήματα είναι τεράστια τόσο στο θέμα της πανδημίας, αλλά όσο και σε αυτό της οικονομίας. 

Ήδη όπως μπορείτε να δείτε, χωριά μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ δεκάδες πολίτες τσακώνονται στην ουρά για λίγες λίρες!  

Εν τω μεταξύ η τουρκική λίρα ενδέχεται να αποδυναμωθεί μέχρι και το επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο, σε ένα χρόνο, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού προκαλεί μια “ξαφνική διακοπή” στις αναδυόμενες αγορές και καταγράφει εκροές κεφαλαίων, ανέφεραν οι αναλυτές της Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ενώ η Τουρκία επωφελείται από τη μείωση των τιμών πετρελαίου, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά, αυξάνοντας τους κινδύνους της ύφεσης, με τον τομέα του τουρισμού, μεγέθους περίπου 12% της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας, είναι πιθανό να πληγεί σκληρά, είπε η MUFG, σύμφωνα με το FX Street.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει το 11% της αξίας της φέτος, ίση με μια πτώση το 2019, πιθανότατα θα φτάσει στα 7 ανά δολάριο κατά το τέλος του τριμήνου, δήλωσε η MUFG. Η λίρα υποχώρησε στα 6.71 ευρώ ανά δολάριο την Πέμπτη πριν ανακάμψει στα 6,67 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

Προς οικονομικό κραχ η Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε εσπευσμένα χρήματα από μειονοτικά ιδρύματα – Αφήνει αβοήθητη την Κων/πολη

Η MUFG υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση των επιτοκίων τη κεντρικής τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης ή 1 ποσοστιαία μονάδα, τον περασμένο μήνα, έφτασε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς στο 9,75% και ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. “Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένουμε ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω”, δήλωσε η MUFG. 

Την ίδια στιγμή, ο Εμράχ Αλτιντίς-καθηγητής Βιολογίας που εργάζεται στο Κολλέγιο Βιολογίας της Βοστώνης και είναι καθηγητής στην ιατρική του Χάρβαρντ, προειδοποίησε πως οι θάνατοι και τα κρούσματα στην Τουρκία θα αυξηθούν.

Στην κοινοποίηση που έκανε στα σόσιαλ μίντια ο Αλτιντίς αναφέρει τα εξής: ¨Το λέω με μεγάλη θλίψη. Καθώς ακόμη δεν λήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, από την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός αυτών που θα χάνουμε καθημερινά θα είναι πάνω από 100. Τα κρούσματα που σήμερα είναι γύρω στα 18.000, μια εβδομάδα μετά θα ανεβούν στα επίπεδα των 32 με 36 χιλιάδες.’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »