«Μπορεί να είναι καλό να νιώθεις άσχημα μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού» γράφει το Bloomberg
Παγκοσμίως πληθαίνουν οι καταγγελίες για περιστατικά παρενεργειών και θανάτων μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με το Bloomberg να γράφει ένα… περίεργο άρθρο το οποίο φέρει τίτλο «μπορεί να είναι καλό να νιώθεις άσχημα μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού».

Όπως αναφέρει το άρθρο οι παρενέργειες μπορεί να είναι δυσάρεστες, αλλά συνήθως (όχι πάντα) είναι βραχύβιες και πολύ λιγότερο σοβαρές από αυτές που προκαλούνται από μια φυσική λοίμωξη.

Τα εμβόλια, ισχυρίζεται το ενημερωτικό δίκτυο, ελέγχονται εκτενώς για ασφάλεια πριν διατεθούν, παρά το γεγονός πως επιστήμονες προειδοποιούν πως δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως για μελλοντικές παρενέργειες και πως διατέθηκαν γρήγορα στην αγορά.

Γράφει το Bloomberg μεταξύ άλλων:

«Ποιες αντιδράσεις μπορούν να συμβούν;

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο , συνήθως εντοπισμένο στην περιοχή που έγινε ο εμβολιασμός και συστηματικά συμπτώματα, όπως ήπιο πυρετό ή αυξημένη θερμοκρασία, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους (σ.σ. παραλείπονται πιο σοβαρές παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί μετά το εμβόλιο όπως παράλυση των κάτω άκρων, τρέμουλο ακόμα και θάνατος). Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι νεότεροι ενήλικες παραπονιούνται για τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις πιο συχνά από άτομα άνω των 65 ετών. Ένας τύπος έκρηξης του δέρματος, γνωστός ως νορβηγικό εξάνθημα , περιγράφηκε σε έναν 30χρονο άνδρα εργαζόμενο στον τομέα της υγείας δύο ημέρες μετά την δεύτερη δόση. Το εξάνθημα, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πλάτης του, υποχώρησε μόνο του μετά από μια μέρα.

Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι δυσάρεστες, αλλά συνήθως είναι βραχύβιες και πολύ λιγότερο σοβαρές από αυτές που προκαλούνται από μια φυσική λοίμωξη. Τα εμβόλια δοκιμάζονται εκτενώς για ασφάλεια πριν από την διάθεσή τους. Από τη στιγμή που είναι σε χρήση σε μεγάλη κλίμακα, παρακολουθούνται από συστήματα επιτήρησης για απροσδόκητες ή σπάνιες αντιδράσεις που είναι πολύ ασυνήθιστο να έχουν ενταχθεί σε κλινικές δοκιμές».

Αφού το Bloomberg προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση, γιατί προκαλούνται παρενέργειες από το εμβόλιο, αναρωτιέται: «Είναι καλό σημάδι να αισθάνεσαι χάλια μετά τον εμβολιασμό;»:

Την απάντηση σπεύδει να δώσει ο Peter English, σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην συντάκτης του περιοδικού «Vaccines in Practice» «Είναι καθησυχαστικό να πιστεύουμε ότι είναι καλό σημάδι – και μπορεί να είναι, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πληθώρα δεδομένων που το επιβεβαιώνουν». Τουλάχιστον, ένας ήπιος, βραχύβιος πυρετός σηματοδοτεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται με τρόπο, ώστε να παρέχεται προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Άρα λοιπόν ο τίτλος του Bloomberg είναι περίεργος, καθώς δεν υπάρχει πληθώρα δεδομένων που να επιβεβαιώνουν πως το να νιώθεις άσχημες παρενέργειες -και δη σοβαρές- μπορεί να είναι κάτι το καλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »