Από την 16η Μαρτίου ως την 30ή Ιουνίου, έχουν καταγραφεί 915 εξαφανίσεις γυναικών
Πάνω από 900 γυναίκες, το 70% εκ των οποίων ανήλικες και μικρά κορίτσια, εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος στο Περού τους τρεισήμισι μήνες ισχύος των μέτρων περιορισμού για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αριθμός που καταγράφει πολύ ανησυχητική άνοδο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πριν από την επιβολή της καραντίνας, στη χώρα των Άνδεων καταγράφονταν πέντε εξαφανίσεις γυναικών και κοριτσιών την ημέρα κατά μέσον όρο, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε οκτώ αυτή την περίοδο.

Ο κορονοϊός ξεκλήρισε τους αστυνομικούς στο Περού: 15.000 νόσησαν – 200 πέθαναν
«Από την 16η Μαρτίου ως την 30ή Ιουνίου, έχουν καταγραφεί 915 εξαφανίσεις γυναικών», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελιάνα Ρεβογιάρ, αρμόδια για τα δικαιώματα των γυναικών στην αρχή. «Πρέπει να μάθουμε τι τους συνέβη», υπογράμμισε ο Ουάλτερ Γκουτιέρες, ο επικεφαλής της αρχής, στο ραδιοφωνικό δίκτυο RPP.

«Μικρά κορίτσια και έφηβες αντιπροσωπεύουν το 70% των γυναικών που εξαφανίστηκαν», διευκρίνισε.

Αν και ορισμένες επανεμφανίστηκαν, ελλείψει εθνικής βάσης δεδομένων της αστυνομίας δεν είναι δυνατό να ειπωθεί με ακρίβεια πόσες συνεχίζουν να αγνοούνται.

Κάποιοι «προβάλλουν αντίσταση από πλευράς αστυνομίας να ερευνώνται αυτές οι υποθέσεις. Ζητάμε να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο για τους εξαφανισμένους», σημείωσε η Ρεβογιάρ.

Το 2019, διαπράχθηκαν τουλάχιστον 166 γυναικοκτονίες στο Περού. Περίπου μία στις δέκα αρχικά καταχωρίστηκε στα αρχεία της αστυνομίας ως εξαφάνιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »