Παρόλο που έχει υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία, η Ρωσία επεκτείνει τις στρατιωτικές της βάσεις στην περιοχή της Αρκτικής, αποκάλυψε μια νέα παρτίδα δορυφορικών φωτογραφιών που εξασφάλισε το CNN.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για πλοήγηση και εξερεύνηση των πλούτων της περιοχής, η Δύση αναλύει όλο και περισσότερο τις αρκτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Αντίθετα, η Μόσχα έχει εκφράσει ανησυχία ότι ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν τη θέση της στην Αρκτική.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στο CNN ότι υπάρχει τώρα «σημαντική ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στον βορρά», με τις πρόσφατες εντάσεις να κάνουν τη συμμαχία να «διπλασιάζει την παρουσία της» ως απάντηση.
Νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές ότι η Ρωσία είχε στείλει έως και τα τρία τέταρτα των χερσαίων δυνάμεών της από την περιοχή του Βορρά στην Αρκτική για να υποστηρίξουν την ασταθή εισβολή τους στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα.
Επέκταση της ρωσικής στρατιωτικοποίησης
Οι δορυφορικές εικόνες, τις οποίες έλαβε το CNN από τη Maxar Technologies, δείχνουν αρκετές ρωσικές βάσεις ραντάρ και διαδρόμους που έχουν αναβαθμιστεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Οι φωτογραφίες δεν αποκαλύπτουν σημαντικές αλλαγές αλλά μάλλον τη συνεχιζόμενη οχύρωση και επέκταση των ρωσικών στρατιωτικών μέσων στην περιοχή.
Σύμφωνα με το Maxar, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι οι σταθμοί ραντάρ στο Ολενεγκόρσκ, στη χερσόνησο Κόλα στη βορειοδυτική Ρωσία, και στο Βορκούτα, ακριβώς βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, εξακολουθούν να λειτουργούν. Φαίνεται να δείχνουν πρόοδο σε ένα από τα πέντε συστήματα ραντάρ Rezonans-N στο Οστρόβνοϊ, μια τοποθεσία κατά μήκος της Θάλασσας Μπάρεντς, κοντά στη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το Rezonans-N μπορεί να βρει κρυφά οχήματα και αντικείμενα, αναφέρουν οι EurasianTimes.
Περαιτέρω, τρία νέα radomes – τα αδιάβροχα δοχεία που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των κεραιών ραντάρ – ολοκληρώθηκαν φέτος στις εγκαταστάσεις αεράμυνας Τίκσι στα βορειοανατολικά. Επιπλέον, ο διάδρομος προσγείωσης στην αεροπορική βάση Ναγκούρσκοε, τη βορειότερη στρατιωτική εγκατάσταση της Ρωσίας, έχει αναβαθμιστεί. Οι διάδρομοι προσγείωσης στην αεροπορική βάση «Τεμπ» στο νησί Κοτέλνι, βορειοανατολικά της χώρας, έχουν επίσης αναβαθμιστεί.
Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η ρωσική στάση στην Αρκτική υποκινείται από την ανησυχία ότι περικυκλώνεται από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, η οποία επιδεινώνεται από την εμβάθυνση των δυτικών κυρώσεων λόγω της ανανεωμένης σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία και της επικείμενης επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, οι νέες δορυφορικές εικόνες έρχονται μήνες αφότου ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Ανατόλι Γκαγκάριν τόνισε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την Αρκτική ως περιοχή για την επίλυση στρατιωτικών προβλημάτων, τα οποία ήταν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής για πάνω από πέντε χρόνια.
Οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες για να αντισταθμίσουν τη ρωσική στρατιωτικοποίηση της περιοχής, η οποία έχει επιταχυνθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η αμερικανική ανησυχία για τη ρωσική στρατιωτικοποίηση αποτυπώθηκε καλύτερα σε μια έκφραση ενός Αμερικανού γερουσιαστή νωρίτερα φέτος. Ο γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ είπε σε συνέντευξή του: «Η Ρωσία έχει τεράστια σύνορα στον Αρκτικό Ωκεανό, από τον οποίο στρατιωτικοποιούν την κόλαση αυτή τη στιγμή. Είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας για όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε στο Τέξας είτε στη Μινεσότα».
Στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής από τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ
Ένα προηγούμενο σύνολο δορυφορικών εικόνων έδειχνε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και εξοπλισμό κατά μήκος της αρκτικής ακτής της χώρας. Οι εικόνες έδειχναν επίσης υπόγειες αποθήκες που πιθανότατα στέγαζαν την “Poseidon” και άλλους οπλισμούς αιχμής. Οι αναφορές που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος ισχυρίστηκαν επίσης ότι το ρωσικό στρατιωτικό υλικό στον Βορρά περιλαμβάνει βομβαρδιστικά, αεροσκάφη MiG31BM και συστήματα ραντάρ αιχμής κατά μήκος της ακτής της Αλάσκα.
Ο επίπονος εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων κατά μήκος της αρκτικής ακτής της Ρωσίας τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφηκε στις δορυφορικές εικόνες. Οι βάσεις βρίσκονται εντός της ρωσικής επικράτειας και είναι απαραίτητες για τα νόμιμα σύνορα και την παράκτια άμυνα του έθνους, όπως σημειώνουν οι EurasianTimes. Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod που παρέμενε αγνοούμενο από τη δράση εντοπίστηκε στην Αρκτική. Με την κρυφή τορπίλη Poseidon φορτωμένη, αυτό το υποβρύχιο μπορεί να ξεφύγει από την παράκτια άμυνα.
Εκτός αυτού, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θέλει να αξιοποιήσει τους πόρους της Αρκτικής για εμπορική ναυτιλία και διαμετακόμιση. Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή θα μπορούσε να κόψει περίπου δύο εβδομάδες από το ταξίδι μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και η Ρωσία θα μπορούσε να ωφεληθεί οικονομικά.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σε ομιλία του στα εγκαίνια ενός ολοκαίνουργιου πυρηνικού παγοθραυστικού στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα (22 Νοεμβρίου) ότι η καθιέρωση της «πιο σημαντικής» διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας «θα επιτρέψει στη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως τις εξαγωγικές της δυνατότητες και για τη δημιουργία αποτελεσματικών διαδρομών εφοδιαστικής, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας».
Το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι από καιρό επιφυλακτικό για τις ρωσικές φιλοδοξίες. Η πιο κραυγαλέα κατηγορία κατά της Μόσχας είναι ότι στρατιωτικοποιεί συστηματικά την περιοχή της Αρκτικής μονομερώς και χωρίς να συμβουλευτεί τους άλλους πέντε παίκτες στην περιοχή. Ο Αρκτικός Ωκεανός περιβάλλεται από έξι χώρες: τη Ρωσία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Ωστόσο, ο πλησιέστερος ενδιαφερόμενος στην Αρκτική, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αυξήσει σημαντικά την πρόβλεψη για να αποτρέψει τη Ρωσία από την καταπάτηση της Αρκτικής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ότι θα καθιερώσουν τη θέση του γενικού πρεσβευτή της Αρκτικής για να ενισχύσουν τους διπλωματικούς δεσμούς καθώς η Κίνα και η Ρωσία αυξάνουν την παρουσία τους στις πλωτές οδούς που διατίθενται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για να είναι πιο προετοιμασμένοι για την απειλή που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν αυξήσει τη στρατιωτική συνεργασία και τις ασκήσεις τους στην Αρκτική. Επιπλέον, τακτικές εξορμήσεις της Task Force Bomber (BTF) πάνω από την Αρκτική εκτελούνται πλέον από αμερικανικά βομβαρδιστικά. Σημειώνεται επίσης τακτικά η παρουσία αμερικανικών υποβρυχίων. Η Αμερικανική Υποβρύχια Δύναμη ολοκλήρωσε την 98η επανάληψη των Ασκήσεων Πάγου τον Μάρτιο του 2022.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία αύξησε επίσης τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Επτά από τα οκτώ έθνη στην Αρκτική θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ αφού η Φινλανδία και η Σουηδία επικυρώσουν επίσημα την ένταξη τους, όπως αναμένεται ευρέως. Όσον αφορά το εμπόριο και την ανθρώπινη εγκατάσταση, η Αρκτική παρέμεινε μία από τις λίγες ανεξερεύνητες περιοχές παγκοσμίως. Ωστόσο, νέες φυσικές υδάτινες οδοί έχουν παραχθεί λόγω της τήξης των παγετώνων και της σταθερής αύξησης της μέσης θερμοκρασίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στην πραγματικότητα, δεδομένου του πόσο γρήγορα λιώνουν οι πολικοί πάγοι, ορισμένες προβλέψεις υποστηρίζουν ότι η Αρκτική μπορεί να είναι εντελώς απαλλαγμένη από τους καλοκαιρινούς θαλάσσιους πάγους ήδη από το 2035. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερο κροτάλισμα από τις δύο αντίπαλες πλευρές και περισσότερο ανταγωνισμό και στρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Η στρατιωτικοποίηση της περιοχής από τη Ρωσία δεν είναι παρέκκλιση. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, «ο συντομότερος δρόμος από τη Ρωσία στη Βόρεια Αμερική είναι πάνω από τον Βόρειο Πόλο της Αρκτικής. Επομένως, η στρατηγική σημασία αυτών των περιοχών δεν έχει αλλάξει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».