Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το μέτωπο του Μπάκχμουτ-Σολεντάρ αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρηση από το Σολεντάρ προς Κραματόρσκ-Σλαβιάνσκ. Η αιτία είναι οι μεγάλες απώλειες που έχουν καταγράψει τις τελευταίες ημέρες και γιατί θεωρούν πως όσες ουκρανικές μονάδες έχουν απομείνει θα καταστραφούν στο προσεχές χρονικό διάστημα από την αυξανόμενη ρωσική πίεση και την αδυναμία αποστολής ενισχύσεων λόγω των καταστροφών του σιδηροδρομικού δικτύου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι έχουν απομείνει αξιόμαχα μόνο δύο ουκρανικά Τάγματα της 93ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που δείχνει πως οι Ουκρανοί θα παραδώσουν το Σολεντάρ σε λίγες ώρες. Αν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας και της υπερ-συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων, από τις εφεδρείες, αλλά και την υπερπροσπάθεια των Ουκρανών να στείλουν δυνάμεις για την μή διάρρηξη του μετώπου, όλα θυμίζουν «Στάλινγκραντ»: Την μάχη καμπή του Β’ΠΠ. Σε άλλο μέτωπο της ουκρανικής σύγκρουσης οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο νησιά στον ποταμό Δνείπερο νοτιοδυτικά της Χερσώνας. Mάλιστα το ίδιο το Κίεβο παραδέχτηκε πως έχασε τον έλεγχο το μεγαλύτερου νησιού από τα δύο, του νησιού Ποτέμκιν. Με αυτήν την επιτυχία οι Ρώσοι έχουν τον πλήρη έλεγχο του Δέλτα του Δνείπερου.

BySfairika.gr

Δεκ 10, 2022

ΗΟυάσιγκτον αναθεώρησε την εκτίμησή της για την απειλή που θέτει η Μόσχα και δεν επιμένει πλέον να μην χτυπήσει το Κίεβο σε ρωσικό έδαφος. Αυτό συνέβη, αφού η Ρωσία άρχισε να χτυπά την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιμένουν πλέον ότι ο ουκρανικός στρατός δεν πρέπει να χτυπήσει ρωσικό έδαφος, καθώς φοβούνται λιγότερο μια κλιμάκωση από τη Μόσχα. Τώρα η Ουάσιγκτον, ζητά μόνο να μην επιτεθεί στον ρωσικό άμαχο πληθυσμό και να μην σκοτώσει συγκεκριμένα άτομα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πλέον πιο πιθανό να προμηθεύουν στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς», δήλωσε πηγή του Πενταγώνου στο The Times.

Προηγουμένως, η πολιτική των ΗΠΑ βασιζόταν στο γεγονός ότι, η Ουκρανία θα προμηθεύονταν αμερικανικά όπλα υπό τον όρο ότι δεν θα τα χρησιμοποιούσε για χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η επιλογή του παρεχόμενου εξοπλισμού, θα ήταν περιορισμένη ώστε να μην προκληθεί μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν τώρα λιγότερο ότι, τα χτυπήματα του ουκρανικού στρατού στο ρωσικό έδαφος θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Μόσχα να κλιμακώσει απότομα την κατάσταση. Να σημειώσουμε ότι το Πεντάγωνο φοβόταν προηγουμένως ότι, το Κρεμλίνο θα απαντούσε στις ουκρανικές επιθέσεις είτε με τακτικά πυρηνικά όπλα είτε με πλήγμα σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ.

«Εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τους ίδιους υπολογισμούς κλιμάκωσης, αλλά ο φόβος της κλιμάκωσης έχει αλλάξει από την έναρξη των εχθροπραξιών. Η κατάσταση έχει αλλάξει.

«Δεν λέμε στο Κίεβο μην χτυπάτε τους Ρώσους (στη Ρωσία ή την Κριμαία )». Δεν μπορούμε να τους πούμε τι να κάνουν. Είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούν όπλα που παρέχουμε εμείς, επιμένουμε μόνο ότι ο ουκρανικός στρατός ακολουθεί τους διεθνείς νόμους πολέμου», δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ξεκαθάρισε μάλιστα  ότι, οι άμαχοι Ρώσοι δεν πρέπει να γίνουν στόχος του ουκρανικού στρατού. Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται επίσης στη δολοφονία συγκεκριμένων ατόμων.

Μεταβαλλόμενη φύση των εχθροπραξιών

Οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη «σιωπηρή έγκριση» του Πενταγώνου, κάνουν πιο επιθετικές και πιο επίμονες προσπάθειες να επιτεθούν σε στόχους εντός της Ρωσίας. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούν drones, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωριστικών Tu-141 που έχουν τροποποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Μια αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να σημαίνει ότι, η Ουκρανία θα λάβει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς που το Κίεβο προσπαθεί εδώ και καιρό να αποκτήσει από την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων ATACMS με βεληνεκές έως 310 km και μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-1C Grey Eagle που μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους AGM-114 Hellfire.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποφασίσουν να προμηθεύσουν στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος, οι φόβοι για πιθανή κλιμάκωση θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν καταστήσει σαφές ότι, εξετάζουν σοβαρά τα αιτήματα του Κιέβου για αμερικανικά όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας.

Βοήθεια από ΗΠΑ

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους ότι, βοήθησαν την Ουκρανία να αποκτήσει όπλα. Συγκεκριμένα,  ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον  ΟΗΕ  Vasily Nebenzya είπε ότι, οι Αμερικανοί συμμετέχουν στις εργασίες του HIMARS MLRS και ότι η στόχευση πραγματοποιείται με χρήση αμερικανικών στρατιωτικών δορυφόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αμερικανικός στρατός «στο έδαφος συντονίζει δορυφορικές και μυστικές πληροφορίες, φορτώνει ακριβείς συντεταγμένες, λογισμικό MLRS και παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της χρήσης των εγκαταστάσεων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, ουκρανικά drones στόχευαν τα στρατηγικά αεροδρόμια «Dyagilevo» και «Engels» χρησιμοποιώντας το αμερικανικό σύστημα GPS.

Απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στο πλαίσιο των επιθέσεων σε ρωσικά αεροδρόμια ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βοηθούν την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εκτός των συνόρων της.

«Εμείς, μαζί με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, την επικράτεια και την ελευθερία τους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε επίσης ότι, «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι περνούν καθημερινά οι Ουκρανοί», υπενθυμίζοντας τη διακοπή της υποδομής στην Ουκρανία για την παροχή ηλεκτρισμού, θερμότητας και νερού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »