ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συζήτησαν πρόσφατα τη συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, της γεωργίας και των μεταφορών και της εφοδιαστικής. Ωστόσο, παρά αυτό το θετικό βήμα στην οικοδόμηση των σχέσεων, τρίτοι παράγοντες προσπαθούν να διαταράξουν τις σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας εμφυτεύοντας ψευδείς ειδήσεις, κάτι που γίνεται ολόκληρο το 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν και ο Μόντι εξέφρασαν σε τηλεφωνική συνομιλία στις 16 Δεκεμβρίου «την ικανοποίησή τους για το υψηλό επίπεδο διμερούς συνεργασίας που αναπτύσσεται στη βάση της προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Ινδίας». Σημείωσαν επίσης τη σημασία της διατήρησης στενού συντονισμού σε διεθνείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των G20 και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Μετά από αίτημα του ίδιου του Μόντι, ο Πούτιν τον ενημέρωσε για την πολιτική της Ρωσίας όσον αφορά την Ουκρανία. Ο Ινδός ηγέτης επανέλαβε την έκκλησή του για διάλογο και διπλωματία ως τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι προσπαθούν να συνδέσουν την έκκληση του Μόντι για διπλωματία ως πιθανή ρήξη στις σχέσεις με τον Πούτιν, αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις από τη ρωσική και την ινδική πλευρά καθιστούν σαφές ότι οι διμερείς σχέσεις κυριάρχησαν στη συζήτηση και όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παρά τα γεγονότα, δεν δίστασε ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, να ισχυριστεί λίγες μέρες αργότερα ότι ο Μόντι και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν επηρεάσει τη ρωσική απόφαση για το αν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα ή όχι.

«Νομίζω ότι ήταν επίσης πολύ χρήσιμο το γεγονός ότι ο Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Μόντι στην Ινδία εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Νομίζω ότι αυτό έχει επίσης αντίκτυπο στους Ρώσους»είπε ο Γουίλιαμ Μπερνς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο PBS, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία σήμερα για τα σχέδια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα και ότι ήταν μόνο εκφοβισμός.

Αυτό έρχεται καθώς ο Πούτιν αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα και είπε ότι η Μόσχα δεν θα «παρουσιάσει» τα πυρηνικά όπλα «σαν ξυράφι».

Μιλώντας σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Σε ό,τι αφορά τον παρατεταμένο χαρακτήρα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και τα αποτελέσματά της, φυσικά, θα πάρει λίγο χρόνο, ίσως».

Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ τοποθέτησαν μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ η Ρωσία δεν είχε τέτοιο σχέδιο μεταφοράς πυρηνικών όπλων εκτός της επικράτειάς της. Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Ρωσία «θα προστατεύσει τους συμμάχους της με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, εάν χρειαστεί

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του διαθέτει πιο σύγχρονα και προηγμένα όπλα σε σύγκριση με άλλα πυρηνικά έθνη, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία θα χτυπήσει μόνο με πυρηνικά όπλα ως απάντηση«δηλαδή, όταν χτυπιόμαστε, χτυπάμε ως απάντηση. Αλλά δεν πρόκειται να κουνάμε αυτά τα όπλα σαν ξυράφι, τρέχοντας σε όλο τον κόσμο».

Παρόλο που έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι η Ρωσία δεν σχεδίαζε ποτέ να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο ουκρανικό πεδίο μάχης, εκτός από περιπτώσεις αντιποίνων και υπαρξιακών απειλών, ο δυτικός μηχανισμός παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της CIA, πιστεύει αφελώς ότι η παραπλάνηση ψευδών ειδήσεων και η απόδοση τους στην Ινδία μπορεί αλλάξουν τα δεδομένα και την πραγματικότητα επί τόπου – η Μόσχα και το Νέο Δελχί βλέπουν μια αναζωογόνηση στις ήδη ισχυρές σχέσεις τους.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη άποψη για τη σχέση Ρωσίας-Ινδίας που προφανώς υπερβαίνει κατά πολύ την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, οι μακροχρόνιοι δεσμοί του Νέου Δελχί με τη Μόσχα δεν θα εκτροχιαστούν από τις δυτικές κυρώσεις και πιέσεις.

Η Ρωσία αναγκάστηκε να επαναπροσανατολίσει την οικονομία της προς την περιοχή της Ασίας λόγω των δυτικών κυρώσεων, και αυτό παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για την Ινδία. Δεν αναμενόταν ποτέ το 2021 ότι η Ρωσία θα ξεπερνούσε το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία για να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία, αλλά όπως λέγεται, οι δυτικές κυρώσεις έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ινδία καθώς το ρωσικό αργό είναι πλέον σε συμφέρουσες τιμές και όρους.

Το Reuters ανέφερε ότι η Ινδία αγόρασε περίπου το 40% όλων των εξαγωγικών όγκων ρωσικού πετρελαίου ποιότητας Urals που μεταφέρθηκε δια θαλάσσης τον Νοέμβριο – οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσώπευαν το 25%, η Τουρκία το 15% και η Κίνα το 5%. Τον Νοέμβριο, η Ρωσία παρείχε 909.000,4 βαρέλια αργού πετρελαίου στην Ινδία την ημέρα, το Ιράκ παρείχε 861.000,4 βαρέλια και η Σαουδική Αραβία 570.000,9 βαρέλια.

Η Ρωσία έχει επίσης αναδειχθεί ως ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, ανεβαίνοντας από μια ασήμαντη 25η θέση. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνεται η ανισορροπία στο διμερές εμπόριο. Ωστόσο, για να το μετριάσει αυτό, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζαϊσανκάρ επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα για να συζητήσει μια λίστα με 500 αντικείμενα που η Ρωσία θα ήθελε να προμηθευτεί από την Ινδία. Δεδομένων των προκλήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού που έχει αντιμετωπίσει η ρωσική βιομηχανία μετά την επιβολή της κύρωσης, ο Τζαϊσανκάρ φέρεται να τόνισε την ετοιμότητα της Ινδίας να προμηθεύσει ανταλλακτικά για αεροπλάνα, αυτοκίνητα και τρένα.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία και η Ινδία εργάζονται συλλογικά για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους και να παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες και συμφωνίες για τους πολίτες τους. Αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά από την πρόσφατη συνομιλία του Μόντι με τον Πούτιν. Ωστόσο, δείχνει επίσης την απελπισία της Δύσης για τη διάλυση αυτής της σχέσης, με τον αρχηγό της CIA να είναι ο τελευταίος πρωταγωνιστής που διέδωσε ψευδείς ειδήσεις, αυτή τη φορά υποστηρίζοντας ότι ο Μόντι αποθάρρυνε τον Πούτιν από τα σχέδια χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σχέδια που ο Ρώσος πρόεδρος δεν χρειάστηκε ποτέ να ξεκινήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »