+
Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Επικοινωνία Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ
Με ανοικτούς τους πομπούς είναι πλέον το Oruc Reis σύμφωνα με το στίγμα που εκπέμπει στο marinetraffic, μετά από τουλάχιστον οκτώ ώρες πλεύσης από το λιμάνι της Αττάλειας.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει τοποθετηθεί περίπου στο μέσον του ανατολικότερου άκρου της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής και κινείται νοτιοδυτικά.

Σημειώνεται ότι τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει ήδη μία ασπίδα προστασίας γύρω από το τουρκικό ερευνητικό.
Αρχικό κείμενο: Η παράνομη και προκλητική NAVTEX της Τουρκίας για τις έρευνες του Oruc Reis, δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας, να φτάσει την ένταση στο ζενίθ, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος και τα πολεμικά πλοία που το “περιφρουρούν” μία “ανάσα” από τη Μεγίστη. Όπως τονίζει η Άγκυρα συγκεκριμένα, 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Με την κίνηση αυτή, φαίνεται πως ο Ερντογάν εν όψει διερευνητικών επαφών επαναφέρει έμμεσα το “casus belli”, όπως αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας. Απειλεί δηλαδή έμμεσα την Ελλάδα, πως αν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12.ν.μ. όπως είναι και το νόμιμο δικαίωμά της, θα είναι αιτία πολέμου.

 

Γι’ αυτό και η τόσο επιθετική κίνηση με το να φτάσει όλη αυτή η “αρμάδα” λίγο πιο έξω από τα ήδη ορισμένα χωρικά υδατα γύρω από το ελληνικό νησί.

Μπορεί τόσο το Oruc Reis, όσο και τα συναοδά πλοία να έχουν κλειστούς τους πομπούς, όμως πριν λίγη ώρα, φαίνεται πως το “Τζέκινς Χαν” άνοιξε για λίγο το σήμα. Όπως φαίνεται και από το marinetraffic, προσεγγίζουν με γοργούς ρυθμούς το Καστελόριζο, αν αυτό δεν είναι ένα ακόμη “κόλπο” της Άγκυρας, η οποία προσπαθεί να παίξει “παιχνίδια” ψυχολογικά.


Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις για… τρίτη φορά
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση της Τουρκίας, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και σε συνεργασία με τους Επιτελείς των τριών κλάδων διαμορφώνουν τα σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού Στόλου, ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση του καθεστώτος Ερντογάν.

 

Ένα μήνα μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την Αν. Μεσόγειο και ενώ η Αθήνα περίμενε την πρόταση της Άγκυρας για την ημερομηνία έναρξης του διερευνητικού διαλόγου, η Άγκυρα προτίμησε να δυναμιτίσει το κλίμα με νέα παράνομη navtex.

Μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι σε ετοιμότητα, όπως πάντοτε ήταν όμως αναμένονται και οι πράξεις από την κυβέρνηση, τι έχει σκοπό να κάνει η πολιτική ηγεσία δηλαδή. Θα είναι όμοια η αντίδραση με αυτή του Αυγούστου, με το τουρκικό ερευνητικό μια “ανάσα” από το Καστελόριζο;

Επικοινωνία Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία φαίνεται να πραγματοποίησαν Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ. Ο Μισέλ, λίγο νωρίτερα είχε επικοινωνήσει και με τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »