Η κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται ότι δεν «γνώριζε την ύπαρξή του»!
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz με αναλυτικό της ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, δημοσιεύοντας επισημά έγγραφα και αλληλογραφία με τις ελληνικές πρεσβευτικές αρχές, που αποδεικνύουν πως η εκπαίδευση του προσωπικού των αρχών ασφαλείας (NTMC) του Μπαγκλαντές έγινε επί ελληνικού εδάφους!
Σημειώνεται ότι το επίσημο αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πως «δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη του Predator» και τώρα προκύπτει πως μετά την εξαγωγή του ισραηλινού λογισμικού παρακολούθησης στην Μαδαγασκάρη παρομοίως εξήχθη και στο Μπαγκλαντές.
Στην Haaretz δεν κατονομάζεται το Predator απλώς αναφέρεται ως «κυβερνοσύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές αποφάσισε να αγοράσει κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», το οποίο είναι εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με τεχνολογία υποκλοπής κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου από κινητά τηλέφωνα, ικανό να εντοπίσει τον χρήστη και να εισβάλει σε ασύρματα δίκτυα.
Τονίζεται μάλιστα ότι αυτά τα «προηγμένα κυβερνοσυστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών πωλήθηκαν μέσω Κύπρου στο υπουργείο Εσωτερικών, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το Ισραήλ και το Μπαγκλαντές δεν διατηρούν επισήμως διπλωματικές σχέσεις»
Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου του Μπαγκλαντές, το οποίο επικαλείται η Haaretz, δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν η ελβετική, Toru Group Limited.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εταιρεία που να φέρει αυτό το όνομα στο μητρώο εταιρειών της χώρας, αλλά μία εταιρεία με το εν λόγω όνομα εμφανίζεται εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ισραηλινός Ασάφ Ελίας, σύμφωνα με το προφίλ στο LinkedIn και στο Facebook. Μέχρι πρόσφατα, ο Ασάφ Ελίας ήταν μέτοχος μειοψηφίας σε μια άλλη εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βρετανία, μαζί με πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοεπιθέσεων.
Ο ιστότοπος της Toru δεν κάνει καμία αναφορά στο είδος του κατασκοπευτικού οχήματος που αγόρασε το Μπαγκλαντές από την εταιρεία. Από όσο είναι γνωστό κανένας από τους συνεργάτες του Assaf Elias στη βρετανική εταιρεία δεν κατασκευάζει τέτοιο όχημα.
Αυτός που το κάνει είναι ο Τάλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του Passitora και του Ομίλου Intellexa. Στη βάση αυτή η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz διατυπώνει την εκτίμηση πως η Toru λειτούργησε ως μεσάζοντας.
Επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ήρθαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια «χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru».
Το κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου.
Πηγές από το Μπαγκλαντές ανέφεραν στην Haaretz ότι ένα νέο, προηγμένο κατασκοπευτικό βαν είναι ήδη σε λειτουργία, με τα εργαλεία παρακολούθησης του να οδηγούν στην απόλυση επτά αστυνομικών που φέρεται να επέκριναν την κυβέρνηση σε μυστική ομάδα WhatsApp και επικοινωνούσαν με πρόσωπα του αντιπολιτευόμενου κόμματος BNP.
Ο Ντίλιαν δεν απάντησε στα αιτήματα της ισραηλινής εφημερίδας για σχολιασμό.
Σημειώνεται ότι πριν τις γιορτές τα έγγραφα εξαγωγής του Predator στην Μαδαγασκάρη δημοσιοποίησε με ανάρτησή του στα social media ο Παύλος Πολάκης, αποδεικνύοντας έτσι όχι μόνο τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την εταιρεία Intellexa αλλά και ότι γνώριζε τα πάντα για το λογισμικό παρακολούθησης.
Στο επίσημο πολιτικό της αφήγημα η κυβέρνηση αρνείται ότι γνώριζε ακόμα και την ύπαρξη του Predator!
Όπως τονίζει, οι άδειες έχουν υπογραφεί από τον «τοποτηρητή» του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή.
Σε αυτά τα έγγραφα αναγράφεται ρητά ότι πρόκειται για «λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων» και η αξία προσδιορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ.