Προειδοποίηση του Ρώσου Προέδρου μετά τις ανακοινώσεις της Βρετανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin καταδίκασε σήμερα τα σχέδια της Βρετανίας να στείλει πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα “απαντήσει” εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά, αντιδρώντας σε σχετικές δηλώσεις Βρετανίδας αξιωματούχου.
“Σήμερα, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (…) είχε ανακοινώσει όχι μόνο την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και οβίδων που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο (…) Εάν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει”, δήλωσε ο Putin.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας αφήνει όλο και λιγότερα βήματα πριν από μια πιθανή “πυρηνική σύγκρουση” μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η δήλωση του Shoigu ήταν απάντηση σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία θα απαντήσει η Μόσχα, σύμφωνα με το Interfax.
Ο Shoigu δήλωσε επίσης ότι “κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο, η υφυπουργός Άμυνας Anabel Goldi δήλωσε ότι μερικά από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία περιλαμβάνουν βλήματα που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.
“Αν όλα αυτά συμβούν, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα, δεδομένου ότι η Δύση συλλογικά αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό συστατικό”, τόνισε ο Putin σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.
“Ένα άλλο ένα βήμα έγινε και απομένουν όλο και λιγότερα”, είπε ο Shoigu στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις που επικαλούνται τα εγχώρια πρακτορεία.
“Φυσικά, η Ρωσία έχει κάτι να απαντήσει σε αυτό”, δήλωσε ο Shoigu στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα πυρομαχικά.
Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων, επεσήμανε η Goldi.
Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, όπως η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova αποκάλεσε σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, το σχέδιο αυτό, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »