«Αν κοιτάξουμε τη ρωσική ιστορία, θα δούμε ότι όποτε το πολιτικό σύστημα κινδύνευε, η κυβέρνηση προσπαθούσε να κατευθύνει την οργή και τη δυσαρέσκεια της μάζας προς την εβραϊκή κοινότητα.
Η Ρωσία επιστρέφει σε ένα νέο είδος Σοβιετικής Ένωσης
«Βλέπουμε αυξανόμενο αντισημιτισμό ενώ η Ρωσία επιστρέφει σε ένα νέο είδος Σοβιετικής Ένωσης.
Βήμα προς βήμα το σιδηρούν παραπέτασμα κατεβαίνει ξανά
Γι’ αυτό πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή για τους Ρώσους Εβραίους είναι να φύγουν» τονίζει ο Goldschmidt, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αρχιραβίνου και έφυγε από τη Ρωσία τον περασμένο Ιούλιο και αφού πρώτα αρνήθηκε να στηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ασκήθηκε πίεση στους ηγέτες της κοινότητας να υποστηρίξουν τον πόλεμο και αρνήθηκα να το κάνω.
Παραιτήθηκα γιατί εάν συνέχιζα ως αρχιραβίνος της Μόσχας θα ήταν πρόβλημα για την κοινότητα λόγω των κατασταλτικών μέτρων που ελήφθησαν κατά των αντιφρονούντων» αναφέρει ο Goldschmidt.
Περίπου 165.000 Εβραίοι στη Ρωσία
Κατά τις εκτιμήσεις του Goldschmidt, από τους περίπου 2.672.000 Εβραίους που υπήρχαν στη Σοβιετική Ένωση το 1926, το 59% ήταν στην Ουκρανία.
Όπως λέει, σήμερα μόλις 165.000 Εβραίοι παραμένουν στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ εκτιμά ότι από την έναρξη του πολέμου το 25% με 30% όσων παρέμειναν είχε φύγει ή σχεδίαζε να το πράξει, αν και όπως επισημαίνει πλέον υπάρχουν λίγες πτήσεις από τη Μόσχα και η τιμή μιας πτήσης προς Τελ Αβίβ έχει τετραπλασιαστεί σε περίπου 2.000 δολάρια.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση της Ρωσίας έκλεισε το ρωσικό παράρτημα της Εβραϊκής Υπηρεσίας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τη μετανάστευση στο Ισραήλ.
Εκτιμάται ότι συνολικά περίπου 200.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, μια έξοδος που επιταχύνθηκε μετά την επιστράτευση του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Goldschmidt, ένα μεγάλο μέρος της εβραϊκής κοινότητας στην Ουκρανία έχει επίσης φύγει και είναι τώρα πρόσφυγες στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Ρουμανία.
Παίζει το εβραϊκό χαρτί ο Zelensky
Η Ουκρανία έχει μακρά ιστορία αντισημιτισμού, από τα πογκρόμ στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη διευκόλυνση των ναζιστικών σφαγών κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, με χαρακτηριστικότερο όλων τη δολοφονίία 33.000 Εβραίων στο Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο το 1941.
εδομένης αυτής της ιστορίας, ο Goldschmidt είπε ότι ήταν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Volodymyr Zelensky, ο οποίος δεν έκρυβε την εβραιότητά του, εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας με περισσότερο από το 70% των ψήφων.
«Ωστόσο, δεν ξέρω πόσο Εβραίος νιώθει ο πρόεδρος Zelensky.
Παίζει το εβραϊκό χαρτί για να ζητήσει βοήθεια από το Ισραήλ» τονίζει ο Goldschmidt, επισημαίνοντας πως αν και οι Εβραίοι της Ρωσίας αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον, ο αντισημιτισμός βρίσκεται σε άνοδο ακόμα και στις ΗΠΑ, που θεωρούνται «εβραϊκό καταφύγιο».
Σε άνοδο ο αντισιμιτισμός και στις ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται πως το 2018, ένας ένοπλος σκότωσε 11 πιστούς σε μια συναγωγή του Πίτσμπουργκ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2021, η Anti-Defamation League κατέγραψε ένα ρεκόρ 2.717 αντισημιτικών περιστατικών στις ΗΠΑ, που αφορούσαν από επιθέσεις μέχρι βανδαλισμό.
«Για πολλά χρόνια, οι Εβραίοι στις ΗΠΑ πίστευαν ότι ήταν μια εξαίρεση, πως ό,τι κι αν συνέβαινε στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί εκεί.
Αλλά τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις σε Εβραίους εκεί παρά στην Ευρώπη.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι το πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιο πολωμένο, αλλά και ο λόγος έχει ανατραπεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η πόλωση που βλέπουμε έχει κάνει τον αντισημιτισμό πολύ πιο αποδεκτό» υποστηρίζει ο Goldschmidt,