Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι παρεμποδίζει με άστοχα γραφειοκρατικά εμπόδια την προμήθεια νέων τύπων εμβολίων για τον κορονοϊό
Νέες σαθρές κατηγορίες εκτόξευσε το καθεστώς των Κατεχομένων κατά της Λευκωσίας για το θέμα παραλαβής εμβολίων από την ΕΕ, αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Berna Çelik Doğruyol κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι παρεμποδίζει με άστοχα γραφειοκρατικά εμπόδια την προμήθεια νέων τύπων εμβολίων για τον κορονοϊό (Covid-19) προς τους Τουρκοκύπριους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καμία ένδειξη περί τούτου.

Σε γραπτή ανακοίνωση,ο Ντόουρουολ δήλωσε ότι ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την προμήθεια εμβολίων, τα οποία είναι μεταξύ των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας του κοινού, στο πλαίσιο των προσπαθειών κατά της επιδημίας Covid-19.

Σημείωσε δε ότι ο ψευδοπρόεδρος παρακολούθησε στενά όλες τις διαδικασίες.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το μερίδιο που διατίθεται στους Τουρκοκύπριους από τα εμβόλια που θα αποσταλούν μέσω της ΕΕ, σχεδιάζεται να διαβιβαστεί στα Κατεχόμενα μέσω της δικοινοτικής επιτροπής υγείας που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και του ψευδουπουργείου υγείας των Κατεχομένων.

Ο εκπρόσωπος του Τατάρ δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο καταρτίστηκε σχέδιο διανομής εμβολίων σε συνεννόηση με τους αξιωματούχους της ΕΕ και ανέφερε ότι το σχέδιο ολοκληρώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην επιτροπή, χωρίς να αναφέρει καν την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Ντόουριολ σημείωσε: “Στο παρόν στάδιο, η πηγή των δυσκολιών στην προμήθεια εμβολίων είναι ότι η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να δημιουργεί γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμποδίζουν την παροχή εμβολίων.

Η ΕΕ έχει αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει ότι τα εμβόλια που αποστέλλονται από την ΕΕ παραδίδονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά”, κατέληξε ο ίδιος.

Τι συνέβη όμως τελικά με τα εμβόλια από την ΕΕ δια μέσου Κύπρου.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, δέχθηκε αρχικά έντονη κριτική, μετά από δηλώσεις του ότι δεν θα δεχτεί τα εμβόλια της Pfizer μέσω των Ελληνοκυπρίων, αλλά μόνο αν αυτά φτάσουν στους Τουρκοκύπριους απευθείας από την ΕΕ.

Οι αναφορές Τατάρ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων καθώς τ/κ πολιτικοί τον κατηγόρησαν ότι επιχειρεί να πολιτικοποιήσει ένα θέμα ύψιστης σημασίας για την δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατοντάδες Τ/κ κατηγόρησαν τον Ερσίν Τατάρ ότι τους στερεί το δικαίωμα στον εμβολιασμό με το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλιο.

Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν τελικά τον Ερσίν Τατάρ να αποδεχτεί την παραλαβή χιλίων εμβολίων της Pfizer μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, προβάλλοντας όμως για τα μάτια του κόσμου σαθρές δικαιολογίες περί εμποδίων από την Λευκωσία.

Κάποιοι εκεί στην Άγκυρα είπαν στον Τατάρ πριν αναλάβει ψευδοπρόεδρος, να παίξει καλά το ρόλο του υπακούοντας πιστά στις εντολές της Άγκυρας, και αυτός ουσιαστικά αυτό υλοποιεί αντιτασσόμενος σε οτιδήποτε έχει σχέση με την κυπριακή κυβέρνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »