Κόσοβο: “Oι Σέρβοι στήνουν οδοφράγματα τύπου Βάγκνερ”

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Α.Βούτσιτς, άναψε το “πράσινο φως” για πολεμική εμπλοκή του σερβικού Στρατού αν οι δυνάμεις του Κοσσόβου μπουν, όπως απειλεί η ηγεσία τους, στην Μιτροβίτσα τις επόμενες 18 ώρες.

O Σέρβος πρόεδρος έκανε την έκπληξη και απέρριψε το τελεσίγραφο ΗΠΑ-Βρετανίας και άλλων χωρών για διάλυση των σερβικών οδοφραγμάτων στη Μιτροβίτσα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές 1500 πάνοπλοι Αλβανοί παραστρατιωτικοί της λεγόμενης “αστυνομίας” του Κοσόβου, είναι έτοιμοι να εισβάλουν στους σερβικούς δήμους της Μιτροβίτσα.

Οι Σέρβοι έχουν λάβει εντολές αν αυτό συμβεί να επέμβουν άμεσα. Πρώτος στόχος των Σέρβων είναι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

Η Μιτροβίτσα πρέπει να περάσει σε σερβικά χέρια.

Στην σερβική πόλη Ράσκα που συνορεύει με το Κόσοβο ακούγονται πολεμικές σειρήνες ενώ το σερβικό πυροβολικό βρίσκεται σε χώρους διασποράς έτοιμο να αναλάβει δράση.

Βίντεο που μετέδωσε η σερβική τηλεόραση δείχνει μια φάλαγγα αυτοκινούμενων πυροβόλων ΝΟΡΑ-B52 να αναπτύσσεται στην περιοχή Raska δίπλα στο συνοριακό πέρασμα Jarinje.

Η στρατιωτική ανάπτυξη έγινε 2 χλμ από τα σύνορα με Κόσοβο “σπάζοντας” την συμφωνία για ζώνη ασφαλείας 5 χλμ που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Μπράτισλαβ Γκάσιτς ανέφερε επίσης ότι αυξήθηκε και η ετοιμότητα των αστυνομικών και άλλων δυνάμεων ασφαλείας.

«Με εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας και ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων διέταξα την αύξηση σε κατάσταση μάχης της ετοιμότητας της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τίθενται άμεσα υπό την διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων όπως προβλέπεται από το επιχειρησιακό σχέδιο» αναφέρει στο μήνυμά του ο Μπράτισλαβ Γκάσιτς.

“Λάβαμε εντολή από τον πρόεδρο της Σερβίας να “εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα για την προστασία του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο”.

Δείτε βίντεο

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού ο σερβικός στρατός

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.

«Ο πρόεδρος της Σερβίας (…) διέταξε το σερβικό στρατό να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.

Σύμφωνα με το BBC, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι «θα λάβει κάθε απαιτούμενο μέτρο για να προφυλάξει τον λαό της Σερβίας και τη χώρα».

«Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο σερβικός στρατός (…) είναι ακριβή, σαφέστατα και θα εφαρμοστούν πλήρως», τόνισε ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί στο προσεχές διάστημα την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών ορίων», συμπλήρωσε.

Ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως εστάλη από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα σύνορα με το Κόσοβο.

Διαβάστε επίσης: Αποκλεισμένη για 12η ημέρα η Β. Μιτροβίτσα: Το Κοσσυφοπέδιο στα πρόθυρα σύρραξης – Strela-10, Nora B-52 και άρματα μάχης στα σύνορα

Oλες οι Μονάδες υπό τη Διοίκηση του Σέρβου ΑΓΕΕΘΑ

«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη» δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Pink ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιείται από τις σερβικές αρχές για τα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε, επίσης, πως «όλες οι μονάδες» θα περάσουν «αμέσως υπό τη διοίκηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου».

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους διέταξε να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες η σερβική στρατιωτική παρουσία, στους 5.000.

Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Επικοινωνία Βούτσιτς με τον Πατριάρχη Σερβίας – Όπως το 1389….

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Tanjug μετέδωσε πως ο Βούτσιτς είχε επικοινωνία με τον Πατριάρχη της Σερβίας, Πορφύριο για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Όπως αναφέρεται, η συνάντηση τους έγινε χθες Δευτέρα 26/12 το βράδυ και μετά την απαγόρευση της Πρίστινα στον Πατριάρχη να μεταβεί στο Κόσοβο πριν από τα Χριστούγεννα.

Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Βούτσιτς ζήτησε από τον Πατριάρχη Πορφύριο να δώσει τις ευλογίες του για να υπερασπιστεί το Κοσσυφοπέδιο, όπως έκανε ο Πρίγκηπας Λάζαρος πριν από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389.

Πυροβολισμοί και μάχες

Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για «μάχες» που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ, όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε αμέσως από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία υποστηρίζει στη σελίδα της στο Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα υποστήριξαν αντίθετα πως στη ζώνη των πυρών βρισκόταν μια περίπολος της Δύναμης του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο (KFOR).

Ο κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάι Σβέτσια υποστήριξε πως η περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση.

Από την πλευρά της, η KFOR ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για πυρά «στις 25 Δεκεμβρίου κοντά σε μια περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο».

«Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε υλικές ζημιές», ανέφερε η KFOR στην ανακοίνωση.

Οι Σέρβοι έστησαν νέα οδοφράγματα – Κόσοβο: “Είναι οδοφράγματα Βάγκνερ”

Δύο νέα οδοφράγματα έστησαν οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα.

Βαριά φορτηγά φορτωμένα με άμμο και μπάζα έχουν τοποθετηθεί κάθετα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν από το νότιο τμήμα της πόλης στο βόρειο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Οι Σέρβοι προέβησαν στην κίνηση αυτή εξαιτίας των προειδοποιήσεων που έφταναν από την Πρίστινα ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που έστησαν πριν από 18 ημέρες στο βόρειο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι σε δήλωσή του την περασμένη Κυριακή είχε χαρακτηρίσει «πολεμικά» τα οδοφράγματα των Σέρβων.

«Πρόκειται για οδοφράγματα ανθρώπων με σκούρες στολές, ανθρώπων που είναι κοντοκουρεμένοι, με γένια, οδοφράγματα Βάγκνερ. Έχουν όπλα και στήνουν οδοφράγματα όχι για να εμποδίσουν την διέλευση των οχημάτων αλλά για να αμυνθούν να πυροβολήσουν στα οχήματα που πλησιάζουν. Αυτά λοιπόν είναι πολεμικά οδοφράγματα» δήλωσε στην βοσνιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα istraga.ba ο Άλμπιν Κούρτι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον διοικητή της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) στρατηγό Αντζέλο Μικέλε ζήτησε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και δήλωσε ότι αν δεν το πράξει η KFOR θα αναλάβει δράση η αστυνομία. Το Βελιγράδι αντέδρασε άμεσα στις προειδοποιήσεις αυτές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τον στρατό και την αστυνομία.

«Μετά τον εξοπλισμό των Αλβανών και την αύξηση της μαχητικής τους ετοιμότητας θα λάβω όλα τα μέτρα για να προστατεύσω τον λαό μας και να διαφυλάξω την Σερβία» διεμήνυσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με ανάρτησή του στο Instagram ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ακολούθησε δήλωση του υπουργού Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς ο οποίος ανέφερε ότι με εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας διέταξε τον σερβικό στρατό να βρίσκεται «στον υψηλότερο βαθμό μάχιμης ετοιμότητας, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος».

Παράλληλα, η σερβική ηγεσία αποφάσισε να αυξηθεί κατά 3.500 άτομα το προσωπικό της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών και της 72ης Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η Σερβία ετοιμάζεται να ενώσει τα κομμάτια της…

Δείτε το βίντεο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »