Στόχος και η σύνδεση οπτικών ινών Μπάρι-Ελλάδα
Ρωσική επιχείρηση λαμβάνει χώρα στην Αδριατική Θάλασσα, στα στενά του Οτράντο, όπου συγκεντρώνονται ο αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο, τα δίκτυα για ενέργεια και τα καλώδια του Διαδικτύου μεταξύ Ιταλίας και Βαλκανίων.

Στην περιοχή βρέθηκε σήμερα το ρωσικό «Akademik Pashin» το οποίο παρέμεινε πρακτικά ακίνητο για ώρες στο πιο ευαίσθητο σημείο:

Σε αυτό που βρίσκονται οι σωλήνες του Trans Adriatic Pipeline (TAP). Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο πλοίο που προορίζεται να συνοδεύσει τις αποστολές μεγάλης εμβέλειας του ρωσικού στόλου, αλλά που χρησιμοποιείται συχνά και για να κατασκοπεύει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Το κατασκοπευτικό πλοίο βρίσκεται στην τοποθεσία του στρατηγικού αγωγού που σκοπό έχει την ανεξαρτησία από τις προμήθειες της Μόσχας, ενώ την ίδια στιγμή, μια άλλη στρατιωτική μονάδα στην Αδριατική βρίσκεται κοντά στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS H.W. Bush και τη συνοδεία του.

Η αποστολή του «Akademik Pashin» ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, τη «φωλιά» του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Από χθες βρίσκεται στο κανάλι του Οτράντο. Πρώτα σταμάτησε στο υποβρύχιο καλώδιο OteGlobe, μια σύνδεση οπτικών ινών που συνδέει το Μπάρι με την Ελλάδα και στη συνέχεια, κινήθηκε προς τον βυθισμένο σωλήνα του TAP.

Με μήκος 130 μέτρων, το «Akademik Pashin» είναι το πιο σύγχρονο πλοίο του είδους του στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η πρώτη του αποστολή τον Απρίλιο του 2020 ήταν η κατασκοπεία των δοκιμών του γαλλικού πυρηνικού υποβρυχίου Suffren.

Τον Αύγουστο απέπλευσε από τη Βαλτική και κατευθύνθηκε προς τα νότια, πίσω από το βρετανικό βασιλικό ναυτικό και τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροπλάνα. Στις 24 Αυγούστου εισήλθε στη Μεσόγειο και από τότε συνεχίζει τις δραστηριότητές του.

Συνοδεύει ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, μια κορβέτα Steregushchiy, οπλισμένη με πυραύλους κρουζ. Πριν από δύο ημέρες ένας δορυφόρος Sentinel φωτογράφισε το μυστηριώδες σκάφος.

Απείχε μόλις 4 χλμ. από το αμερικανικό καταδρομικό «Leyte Gulf», το οποίο συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «George WH Bush», τη ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου. Στην περιοχή βρίσκεται και το ιταλικό «Andrea Doria», που επιδίδεται σε άσκηση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την άφιξη των ρωσικών μονάδων, ελικόπτερα του Ναυτικού των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πτήσεις επιτήρησης στα ανοικτά των ακτών της Απουλίας.

Αντιπαραθέσεις αυτού του είδους έχουν συμβεί συχνά από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, μετατρέποντας τις ιταλικές ακτές στο δεύτερο μέτωπο της σύγκρουσης.

Τώρα για πρώτη φορά προστέθηκε η απειλή σε αγωγούς ενέργειας, επιμένοντας στη θέση του TAP: ένας αγωγός φυσικού αερίου που αντλεί από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν που έχει γίνει στρατηγικός μετά τη διακοπή των ροών από τη Ρωσία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αποστολή του «Akademik Pashin» ξεκίνησε μετά την ευρωπαϊκή απόφαση να εισαγάγει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μια κίνηση που ο εκπρόσωπος του Πούτιν χαρακτήρισε «απαράδεκτη», υποσχόμενος ότι «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Νέα επιχείρηση του ρωσικού ναυτικού στην Αδριατική;

Δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 20 Δεκεμβρίου δείχνει ότι στην περιοχή βρίσκεται η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS H.W. Bush, που αποτελείται από το αεροπλανοφόρο, το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga USS Leyte Gulf (CG 55), το αντιτορπιλικό ITS Andrea Doria ( D 553) και -ίσως- μια φρεγάτα κλάσης Bergamini (ITS Carabiniere). Σε σχετικά μικρή απόσταση περίπου 4,5 χλμ. βρισκόταν ένα πλοίο που θα μπορούσε να είναι του ρωσικού Ναυτικού (φρεγάτα Admiral Kasatonov ή κορβέτα κλάσης Steregushchiy).

Αν και η ταυτότητα του σκάφους δεν είναι 100% σίγουρη, είναι βέβαιο ότι υπάρχει ένα ακόμη ρωσικό πλοίο στην Αδριατική Θάλασσα, το Akademik Pashin το οποίο έχει εντοπιστεί στο παρελθόν να εφοδιάζει ρωσικές μονάδες στην Ιόνιο πέλαγος.

Σήμερα το πλοίο πλέει μεταξύ Απουλίας και Αλβανίας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »