Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τη νότια Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τους νεκρούς στη χώρα και στη γειτονική Συρία να ξεπερνούν τους 1.600 έως τώρα. Υπάρχουν αναφορές για άλλο σεισμό, μεγέθους 7,5 βαθμών στα νοτιοανατολικά της χώρας, λιγότερο από 12 ώρες από τον πρώτο.

Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο, σημειώθηκε στην επαρχία Καχραμανμάρας, βόρεια της Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι περισσότερες ζημιές είναι στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία.

Ο πρώτος σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που κτίρια εκατοντάδες μίλια μακριά ταλαντεύτηκαν στο Ισραήλ. Ο δεύτερος σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την επαρχία Καχραμανμάρας νωρίτερα το μεσημέρι. Καθώς η σκόνη κατακάθεται και το φως της ημέρας αναδύεται, τα πλάνα από τα επακόλουθα του σεισμού είναι συγκλονιστικά.

οντάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι (Συγκλονιστικά Βίντεο & Εικόνες) (upd)

Ο Οκάν Τουισούζ (Okan Tuysuz), καθηγητής γεωλογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Bloomberg ότι ο σεισμός ήταν ο «ισχυρότερος σεισμός στην Τουρκία από το 1939». Είπε ότι μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο διασχίζει τη χώρα.

Η καταστροφή είναι τόσο άσχημη που ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η Ευρωπαϊκή Ένωση και 45 χώρες προσφέρουν βοήθεια στην Τουρκία.

Ήδη στην Τουρκία, μετά και τον θάνατο στρατιωτικών και τις ζημιές σε ναυτική βάση, έχουν κάνει την εμφάνισή τους θεωρίες συνομωσίας για δήθεν σχέδιο της δύσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι σχεδόν 3.000 κτίρια καταστράφηκαν. «Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής, αναφορές στο νότιο τμήμα της χώρας δείχνουν ότι το λιμάνι του Ισκεντερούν υπέστη ζημιές. Ρωγμές εντοπίστηκαν σε διαδρόμους αεροδρομίων σε αυτό το τμήμα της χώρας. Ο τουρκικός κρατικός χειριστής αγωγών Botas είπε ότι δεν εντοπίστηκαν διαρροές σε αγωγούς αργού πετρελαίου στο νότο της Τουρκίας. Αυτοί οι κρίσιμοι αγωγοί συνδέουν την Τουρκία με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν.

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι τουρκικές μετοχές υποχώρησαν. Το χρηματιστήριο της χώρας απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις. Ακολουθεί μια ενημέρωση αγοράς του Bloomberg: Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε έως και 4,6% στις πρωινές συναλλαγές, με την κρατική ασφαλιστική εταιρεία Turkiye Sigorta AS και την παραγωγό λιπασμάτων Gubre Fabrikalari TAS να οδηγούν σε πτώση. Η λίρα παρέμεινε σταθερή. Το τουρκικό χρηματιστήριο Borsa Istanbul ανέστειλε τις ανοικτές πωλήσεις των μετοχών της χώρας τη Δευτέρα για αόριστο χρονικό διάστημα, επιβάλλοντας παράλληλα έναν κανόνα αποθετηρίου για την πώληση μετοχών στο πλαίσιο των προσπαθειών του να περιορίσει μια ευρύτερη επίπτωση στην αγορά. Η Borsa Istanbul διέκοψε επίσης τις συναλλαγές σε οκτώ εταιρείες μέχρι να κάνουν μια δήλωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκαν οι δραστηριότητές τους από τον σεισμό.

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι ο ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να έχει προκαλέσει έως και 10.000 θανάτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »