Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για ένα πυρηνικό κτύπημα στο Ιράν
Ο Α. ήταν επικεφαλής στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Μοσάντ μέχρι το 2019,  το αντικείμενο του μεταξύ άλλων ήταν η κατασκοπεία των πυρηνικών ιρανικών αρχείων.
Για χρόνια είχε την ευθύνη στον χειρισμό του ιρανικού ζητήματος. Καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου του στη Μοσάντ, επτά έργα με επικεφαλής τον ίδιο ή με τη συμμετοχή του κέρδισαν τα βραβεία ασφαλείας του Ισραήλ.
Ο ίδιος κέρδισε προσωπικά το Βραβείο Ασφαλείας του Ισραήλ πριν από πολλά χρόνια για ένα απίστευτο έργο που προσέφερε στην υπηρεσία κατά γενική ομολογία. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Σε μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί ολόκληρη στην Shabbat, ο A. μιλά για την πρόοδο του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου και τον τρόπο με τον οποίο το νομικό πραξικόπημα βλάπτει την ικανότητα του Ισραήλ, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να αντιμετωπίσει Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Α. λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε μια “πολύ, πολύ επικίνδυνη” στιγμή: “Το Ιράν ελέγχει την τεχνολογία εμπλουτισμού. Δεν υπάρχει καμία τεχνολογική διαφορά μεταξύ της ικανότητας εμπλουτισμού 3%, 20%, 60% ή 90% (στρατιωτικός εμπλουτισμός).
Απρίλιος 2021, το Ιράν ανακοίνωσε ότι εμπλουτίζει στο 60% ως μέρος της κλιμάκωσης που προκύπτει από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία.
Δεν υπάρχει καμία πολιτική δικαιολογία για αυτό. Κατά τη διάρκεια του 2022, αφαίρεσαν τα περισσότερα από τα μέτρα επιτήρησης του ΔΟΑΕ (κάμερες κ.λπ.) για να μην ξέρει κανείς τι συμβαίνει στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού. Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ λέει αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν μπορεί να παράγει υλικό για μια πρώτη βόμβα εντός 12 ημερών. Δώστε ένα δευτερόλεπτο και το Ιραν θα βυθιστεί.
Το Ιράν απέχει μία απόφαση και 12 ημέρες μακριά από την απόκτηση αρκετού υλικού για μια πρώτη βόμβα».
Λέει ότι στο πλαίσιο της ασφάλειας, το θεμελιώδες πρόβλημα με το νόμιμο πραξικόπημα είναι ο τρόπος που διχάζει την ισραηλινή κοινωνία σε μια «κρίσιμη στιγμή».
Σύμφωνα με τον Α, βλάπτει την αξιοπιστία της ισραηλινής στρατιωτικής απειλής, αν δεν κτυπήσουμε η Τεχεράνη θα εκτιμήσει ότι η Ιερουσαλήμ είναι ανίκανη υπό τις τρέχουσες συνθήκες της ισραηλινής κοινωνίας να ξεκινήσει μια επίθεση που θα μπορούσε να εκφυλιστεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Ο Α. επαινεί τον Νετανιάχου για την απόδοσή του σε σχέση με το ιρανικό ζήτημα, υποστηρίζει την απόφασή του να δημοσιεύσει την κλοπή  αρχείων σχετικά με τα πυρηνικά του Ιραν.
Η αντιμετώπιση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος απαιτεί τη συνδυασμένη εργασία επιχειρησιακών, διπλωματικών, επεξηγηματικών και πολιτικών ικανοτήτων.
Ο αγώνας δεν έχει χαθεί, αλλά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Γνωρίζουμε πώς φαίνεται η εθνική προσοχή σε κρίσιμα σημεία.
Αν πράγματι ο Νετανιάχου πιστεύει ότι ένα πυρηνικό Ιράν είναι ο πιο σημαντικός κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ, πώς αφήνει τον αγώνα της ζωής του να καταρρεύσει χωρίς να βυθιστεί εντελώς σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε αυτόν;
 Χρειαζόμαστε όλους εμάς ενωμένους για αυτόν τον σκοπό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή υποστήριξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »