Το «πράσινο φως» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς μέχρι και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις «άναψε» με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό δεν υπάρχει «κανένα θέμα συνταγματικότητας» με το να ζητάει μία επιχείρηση από τους πελάτες της (!) να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού! Και προφανώς το ίδιο θα ισχύει για τους υπαλλήλους.

Δηλώσεις που μόνο τυχαία δεν γίνονται από τον υπουργό, καθώς από χθες οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας έδιναν μεγάλη έμφαση στις δηλώσεις του Κώστα Χρυσόγονου, παρόλο που πρόκειται για πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κ.Χρυσόγονος είχε πει χαρακτηριστικά: «Στις συμβάσεις εργασίας και δη τις ατομικές που θα υπογραφούν από εδώ και πέρα, βάσει της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων, που κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα, δεν αποκλείεται να υπάρχει σαφής όρος αναφορικά με τον εμβολιασμό του εργαζόμενου, ως προϋπόθεση για την απασχόληση του από τον εργοδότη, κάτι που δύσκολα θα ανατρέψει κάποιο δικαστήριο».

Μάλλον τα όσα είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου άρεσαν στον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος θα θυμίσουμε πριν από λίγο καιρό είχε υποστηρίξει πως τα SMS τα στέλνουμε για «εκπαιδευτικούς λόγους» και είπε να κάνει παρόμοιες, μόνο που αυτή τη φορά έρχονται από εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Μιλώντας για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας «εφόσον κριθεί, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ότι ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες ή υποδομές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, επιβάλλουν τον εμβολιασμό όσων βρίσκονται εκεί.

Έγινε ένα πρώτο βήμα που αφορούσε την ΕΜΑΚ», δήλωσε ακόμη και επιχειρηματολόγησε ότι δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσει την πληρότητα της συμμετοχής στην εν λόγω μονάδα. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα γενικά δεδομένα εν ευθέτω χρόνω.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να αποτελεί ο εμβολιασμός όρο για την πρόσληψη των 4.000 νοσηλευτών, ο υπουργός διατύπωσε την προσωπική του κρίση, ότι το θεωρεί «εύλογο από τη στιγμή που προσλαμβάνεται κάποιος με μια μόνιμη σχέση στο ελληνικό Δημόσιο σε μια δομή απολύτως κρίσιμη».

Σε κάθε περίπτωση όμως, διευκρίνισε αμέσως μετά, θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα από τον Σεπτέμβριο τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό.

Να τονιστεί εδώ πως κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως το υγειονομικό προσωπικό που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί «θα τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας το επίδομα των 534 ευρώ».

Στην ερώτηση, τέλος, αν μια επιχείρηση θα μπορούσε να θέσει ως προαπαιτούμενο για τους πελάτες της να είναι εμβολιασμένοι, ο Γ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως δεν υφίσταται κανένα θέμα συνταγματικότητας εάν μια ιδιωτική επιχείρηση επιλέξει να διασφαλίσει την υγιεινή, είναι όμως άλλο να το επιλέξει η ίδια κι άλλο να της επιβληθεί έξωθεν.

Ουσιαστικά οι πελάτες δηλαδή θα πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπουν σε μία επιχείρηση, σύμφωνα με τον Γεραπετρίτη, κάτι που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο και για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υπαλλήλους, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο (και ήδη το κάνουν αρκετές επιχειρήσεις) για έναν επιχειρηματία να υποχρεώσει έναν υπάλληλο να εμβολιαστεί, από τ’ ότι να αρνηθεί την είσοδο σε έναν πελάτη που δεν είναι εμβολιασμένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »