Το απόλυτο χάος στην τουρκική οικονομία

Σε κατάσταση αμόκ βρίσκεται η Άγκυρα, λόγω της ατελείωτης υποβάθμισης της τουρκική οικονομίας, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να “τρέχει” να μαζέψει συνάλλαγμα. Η νέα πτώση της λίρας φέρνει μνήμες από τον Αύγουστο του 2018 στην Τουρκία και σίγουρα αυτό προμηνύει νέες παρορμητικές κινήσεις από το τουρκικό καθεστώτος για την εξωτερίκευση και εν τέλει εκτόνωση της κρίσης.

Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 8,75%, αποφάσισε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να δεχτεί νέα ισχυρή πίεση η λίρα.

“Γκρεμίζεται” η τουρκική οικονομία: Η Άγκυρα δέσμευσε δισ. δολάρια καταθέσεων της Λιβύης

Η ισοτιμία δολαρίου-λίρας την Τετάρτη διαμορφώθηκε στις 6.978 λίρες ανά δολάριο, πλησιάζοντας πολύ τον «μαύρο» Αύγουστο του ‘18 όταν αντίστοιχα το 1 δολάριο είχε φτάσει τις 7.23 λίρες.

Σε μία προσπάθεια να «διασώσει» -για άλλη μια φορά- το εθνικό νόμισμα λόγω της επιτοκιακής μείωσης, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προέβη σε ένα ακόμη βήμα.

Αποφάσισε να συγκεντρώσει συνάλλαγμα από εγχώριες τράπεζες μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (συναλλαγματικά παράγωγα) για να ενισχύσει τα εξαντλημένα αποθέματά της.

Όπως ανέφεραν δύο τραπεζίτες στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε στο 30% από 20% στις συνολικές συναλλαγές παραγώγων τα όρια που αφορούν σε συναλλαγές τουρκικής λίρας με συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με το Reuters, τα νέα όρια θα μπορούσαν να σημαίνουν αύξηση 5 δις. δολαρίων στα αποθεματικά συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, της οποίας αυτή τη στιγμή τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματα, αφαιρώντας τα swaps με τις εγχώριες τράπεζες, βρίσκονται κάτω του 1 δις. δολαρίων!

Η Τουρκία ασφαλώς επιδιώκει περισσότερη δύναμη πυρός για να υπερασπιστεί τη λίρα, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τη νομισματική κρίση τον Αύγουστο του 2018.

Αλλά οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με την αγορά παραγώγων συναλλάγματος, λένε ότι η τουρκική λίρα δεν έχει φτάσει ακόμη στον πάτο κι ότι «φλερτάρει» με ακόμη πιο χαμηλά ρεκόρ, παρά τα οφέλη από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κανονικά θα βοηθούσαν το νόμισμα με την επιβράδυνση του πληθωρισμού και τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »