Μεγάλη συγκέντρωση σερβικών δυνάμεων στην οριογραμμή με το Κόσοβο

Πληθαίνουν οι αναφορές για πυροβολισμούς και εκρήξεις στο Βόρειο Κόσοβο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μιτρόβιτσα όπου οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα και εμποδίζουν τις κοσοβαρικές αστυνομικές ειδικές δυνάμεις να εισέλθουν στον σερβικό τομέα της πόλης.

Πηγές μάλιστα αναφέρουν πως υπάρχει και μετακίνηση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων με σκοπό να… κατεδαφίσουν τα σερβικά οδοφράγματα.

Στην βόρεια Μιτρόβιτσα οι Σέρβοι κυριαρχούν πληθυσμιακά και μέχρι αυτή την ώρα δείχνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Πρίστινα.

Την ίδια στιγμή ο σερβικός Στρατός συνεχίζει την κινητοποίησή του στην περιοχή Kopaonik και συγκεντρώνει νέες δυνάμεις.

Όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες μόλις ξεκαθαριστεί αν οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις που έχουν αναφερθεί είναι αποτέλεσμα οργανωμένης αλβανικής επιχείρησης ή πρόκειται για κάποια μεμονωμένα περιστατικά.

Xθες οι Κοσοβάροι είχαν δώσει τελεσίγραφο στους Σέρβους να διαλύσουν τα οδοφράγματα μέχρι τα μεσάνυχτα κάτι που δεν έγινε όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Σημειώνεται ότι όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Σερβίας στις 21 Νοεμβρίου «To Kόσοβο μπορεί να μετατραπεί σε «κόλαση επί της γης» εάν οι τοπικές αρχές δεν ακυρώσουν το σχέδιό τους να απαγορεύσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις στις 21 Νοεμβρίου

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Ζω για την Ιστορία και ότι θα αφήσω πίσω μου».

Τώρα η αιτία για τη νέα κρίση είναι η επιχείρηση των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, που απέκλεισαν πριν τρεις ημέρες τη μεγαλύτερη σερβική πόλη της περιοχής.

 

 

https://twitter.com/Phil_Coffins/status/1602184146776125440

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »