Τα λιμάνια της Κύπρου αντικείμενο σφοδρής κόντρας ΗΠΑ-Ρωσίας – Οι ελαττωματικοί S-400
Δύο υπερδυνάμεις συγκρούονται σφοδρότατα για τα κυπριακά λιμάνια, προκαλώντας ερωτηματικά για τα αληθινά σχέδια τους σχετικά με τη μεγαλόνησο εν μέσω προκλήσεων στην Α.Μεσόγειο.

Η Ρωσία λοιπόν, αντέδρασε με σφοδρότητα στην δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο ο οποίος δήλωσε ότι “ανησυχούμε όταν ρωσικά πολεμικά πλοία εισέρχονται σε λιμάνια στην Κύπρο”.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ήρθε μέσω της εκπροσώπου τύπου Α. Ζαχάροβα, η οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, ενώ υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Μόσχας με την Λευκωσία δεν είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα τρίτων χωρών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζαχάροβα συμβούλεψε την Ουάσινγκτον να τηρήσει την ίδια αρχή.

Η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων και η ανάλογη συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των σχεδίων των ΗΠΑ, που θέλουν να την καταργήσουν πράγμα που θα φέρει την Λευκωσία σε δεινή θέση πραγματικά.

Μετά την απόφαση των Αμερικανών για την δημιουργία ενός κέντρου για την θαλάσσια σύνορα στην Κύπρο, τα πράγματα πιθανότατα θα αλλάξουν σε ότι αφορά την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Μεγαλόνησο.

Ο πόλεμος στην Συρία και η αναζήτηση ρωσικής ναυτικής βάσης στην Μεσόγειο, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Πεντάγωνο που διεκδικεί την Κύπρο στο δυτικό και μόνο στρατόπεδο.

Κάτι που μόνο όμως αν ενωθεί το νησί και αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και τα οπλικά συστήματα τους, θα ήταν εφικτό και κατανοητό αυτήν την περίοδο.

Την στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζει αεροναυτική βάση και συνεργάζεται με την Μόσχα σε όλα τα επίπεδα από την Συρία μέχρι την Βόρεια Αφρική και την Λιβύη, θα ήταν παράλογο να πιέζεται μόνο η Λευκωσία.

Το σήριαλ με τους “ελαττωματικούς” S-400 και την μη επιχειρησιακή τους ετοιμότητα στην Τουρκία
Ο επικεφαλής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι πύραυλοι S-400 που αποκτήθηκαν από τη Ρωσία δεν έχουν ακόμη τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Ρωσικές πηγές και ΜΜΕ ωστόσο, αναφέρουν την ύπαρξη προβλήματος που έχει εντοπίσει ο τουρκικός στρατός, και το οποίο δεν μπόρεσε να επιλύσει για περίπου έξι μήνες.

Με δεδομένη την άρνηση των Τούρκων να δεχθούν Ρώσους μηχανικούς στην επικράτειά τους και την μη έγκριση προσαρμογής από τους ίδιους νέων ηλεκτρονικών συστημάτων για τους S-400, τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Αποδείχθηκε ότι ο τουρκικός στρατός δεν είχε ούτε εμπειρία ούτε την κατάλληλη γνώση για να θέσει σε ετοιμότητα πολεμικής χρήσης τους ρωσικούς πυραύλους.

Προς το παρόν, είναι απολύτως αδύνατο να γίνει οτιδήποτε χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας, ωστόσο, Άγκυρα και οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ, πιστεύουν ότι οι Ρώσοι ειδικοί θα υλοποιήσουν “ειδικές” αλλαγές στα συστήματα των ρωσικών πυραύλων, οι οποίες θα επηρέαζαν άκρως αρνητικά τη συμμαχία.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, με τη σειρά του σημείωσε ότι το θέμα της επιχειρησιακής ετοιμότητας των S-400, θα το επιλύσουν Τούρκοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κατάσταση για την Άγκυρα είναι αρκετά σοβαρή και μη αναστρέψιμη.

Άλλοι ειδικοί,πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα η Τουρκία φοβάται την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον από την απόκτηση ρωσικών οπλικών συστημάτων και έτσι προβάλει προφάσεις για να μην τους θέσει σε ετοιμότητα.

Μόνο που ο Ερντογάν φοβάται το πλήθος των εχθρών που τον περιβάλει σε εσωτερικό και εξωτερικό και σίγουρα θα ήθελε έτοιμους για χρήση τους S-400.

Η ουσία παραμένει πάντως, οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την ελληνική ΠΑ σε οποιαδήποτε ακραίο σενάριο στρατιωτικής εμπλοκής των δύο χωρών στην Α.Μεσόγειο,τονίζουν πολλοί ειδικοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »