Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Ηεπιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική, ωστόσο το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορoνοϊού και το εμβόλιο φαίνεται να αργεί, η επιστημονική κοινότητα είναι ανήσυχη για το τι μέλλει γενέσθαι όταν η πανδημία επανεμφανιστεί.

Μιλώντας σήμερα στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο παν. Κρήτης και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Γιώργος Σουρβίνος, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία για δεύτερο κύμα κορoνοϊού στην Ελλάδα. «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, αλλά έχουμε κερδίσει χρόνο με την ενίσχυση του συστήματος υγείας και ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα έχει υπάρξει κάποιο φάρμακο που να αντιμετωπίζει τον ιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.    

“Μεγάλος Αδελφός”: ΗΠΑ & Κίνα εφαρμόζουν προγράμματα μαζικής παρακολούθησης με πρόσχημα την πανδημία


 
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως «η συμπεριφορά του πληθυσμού αποτελεί εχέγγυο για την άρση των μέτρων». «Έχουμε αποκτήσει γνώση για τη συμπεριφορά που θα έχουμε όταν χαλαρώσουν τα μέτρα. Εξακολουθούν οι κανόνες του σωστού πλυσίματος χεριών και οι αποστάσεις ασφαλείας 1,5-2 μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Σουρβίνος. Ερωτηθείς για το αν ο νέος κορωνοϊός θα επηρεαστεί από την ζέστη ο κ. Σουρβίνος απάντησε ότι «δεν έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις αλλά αν κρίνουμε με βάση άλλους κορωνοϊούς αυτοί δεν μεταδίδονται σε τόσο μεγάλο βαθμό και αναστέλλονται σε ζεστούς και υγρούς καιρούς».

Ο κ. Σουρβίνος χαρακτήρισε «ιδανικό» το μοντέλο που ακολούθησε η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός στην επόμενη φάση να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ και όπως είπε «υπάρχει περίπτωση να δούμε μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων σε σχέση με τα κρούσματα που καταγράφηκαν με τα μοριακά τεστ αλλά και αυτό θα μας δώσει την πραγματική εικόνα της κυκλοφορίας του κορωνοϊού στον πληθυσμό, καθώς μπορεί να έχουμε μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών».

Και ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, είπε ότι η χαλάρωση των μέτρων θα έρθει αμέσως μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ενώ δεν είναι γνωστό αν οι πολίτες θα συνεχίσουν να μετακινούνται, στέλνοντας τα σχετικά sms.

«Αν αυτός είναι ένας τρόπος να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, τότε είναι χρήσιμο. Αν όμως οι πολίτες συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα που υπάρχει ακόμα και πιθανότατα θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, και ανταποκριθούν στις οδηγίες, ίσως να μην χρειάζεται», τόνισε ο κ. Γώγος, κάνοντας κι αυτό λόγο για δεύτερο επιδημικό «κύμα».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στις 15 Απριλίου είχε δηλώσει πως «σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορoνοϊούς. Με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά την πορεία του νέου ιού. Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού, τους επόμενους χειμώνες, μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες».  

Έκανε λόγο για έναν ιό «που θα μείνει μαζί μας μήνες» αν και «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι» και σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. «Επιθυμούμε σταδιακά να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό, ώστε να μην έχουμε μεγάλη υπερφόρτωση στο σύστημα υγείας μας» είχε επισημάνει, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη ύπαρξης ενός εμβολίου ή μιας αποτελεσματικής.

«Το Φθινόπωρο, πιστεύω ότι κατά 75% είναι πιθανόν να επανέλθει, όπως συνέβη το 1918 και το 1957, που είχαμε πανδημίες. Δεν γνωρίζω αν θα είναι πιο θανατηφόρο (το δεύτερο κύμα) αλλά σίγουρα θα υπάρξει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου ο Δρ. Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Παθολογίας και Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Γέιλ. 

Πώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση  

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προ ημερών είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού παράλληλα με τη μάχη που δίνει για τον περιορισμό της τωρινής πανδημίας. Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι στο τέλος αυτής της φάσης όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, οι οδηγίες που δόθηκαν, τα πρωτόκολλα, οι αλγόριθμοι, τα στατιστικά στοιχεία, όλα τα data δηλαδή, θα αξιολογηθούν σε ψυχρό πλέον χρόνο, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, θα σχεδιαστεί άμεσα πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ένα τυχόν δεύτερο κύμα. Και με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, εντός του καλοκαιριού η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις προσαρμογής, που έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. 

Μάσκες: Ο ρόλος τους στη φάση της άρσης των μέτρων και κατά πόσο προστατεύουν  

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της επανόδου μας στη μερική κανονικότητα, να γίνει αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και σε αυτό εντάσσεται και η χρήση μάσκας. Διότι παρά την αρχική σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μη ευρεία χρήση της μάσκας, τώρα εξετάζεται η χρήση της ως επιπρόσθετο μέτρο για την αποτροπή μεταφοράς του ιού από κάποιον ο οποίος είναι ασυμπτωματικός σε έναν άλλο άνθρωπο σε έναν κλειστό χώρο.

«Να μη δώσουμε καμία ευκαιρία σε αυτό τον ιό να μεταδοθεί», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του ακριβώς αντίθετου αποτελέσματος από το επιδιωκόμενο. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μίας μάσκας, η ψευδαίσθηση της ασφάλειας ενός μέτρου το οποίο αφορά και μόνο την απόσταση, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, δεν σε βοηθά», είπε ο κ. Τσιόδρας και επικαλέστηκε τις οδηγίες του ECDC σύμφωνα για την ορθή χρήση της μάσκας.

«Γιατί η επαφή με το πρόσωπο είναι κύριο μήνυμα, το οποίο μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αλλάξει όταν χρησιμοποιεί κανείς μία υφασμάτινη μάσκα με λάθος τρόπο. Άρα θέλει πάρα πολλή προσοχή», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τις ελληνικές αρχές, η Γερμανία χθες κατέστησε υποχρεωτική σε όλη τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα τη χρήση προστατευτικής μάσκας, τουλάχιστον για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων. Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν επαγγελματικές μάσκες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη και ένα υφασμάτινο μαντίλι.

Κορονοϊός: Το μυστικό για να απολυμαίνουμε σωστά το κινητό

Πώς βάζουμε και βγάζουμε τη μάσκα

Η απλή μάσκα προσώπου έχει μια έγχρωμη επιφάνεια, συνήθως χρώματος μπλε, που αποτελεί την εξωτερική πλευρά. Είναι αδιάβροχη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να μένουν εκεί τα μικρόβια του περιβάλλοντος. Η εσωτερική επιφάνεια της είναι άσπρη και φτιαγμένη από απορροφητικό υλικό και πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο μας.

Για τη σωστή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο πρέπει να πιέσουμε το μεταλικό έλασμα που έχει στο άνω μέρος της στη μύτη και να τραβήξουμε το κάτω μέρος της ώστε να περάσει κάτω από την κάτω γνάθο μας. Ακολούθως τη δένουμε πίσω από τα κεφάλι μας για να εφαρμόσει σωστά, ή αν έχει λαστιχάκια, τα περνάμε πίσω από τα αυτιά.

Πλένουμε πάντα τα χέρια με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν τη φορέσουμε. Γενικά πρέπει να θεωρούμε την εξωτερική επιφάνεια της μάσκας ως μολυσμένη και άρα να μην την αγγίζουμε και έπειτα πιάνουμε το πρόσωπό μας. Όταν θελήσουμε να την αφαιρέσουμε από το πρόσωπο, θα πρέπει να την πιάσουμε από την πίσω μεριά, και όχι από την μπροστινή που είναι μολυσμένη, να την πετάξουμε αμέσως σε καλάθι απορριμμάτων και να πλύνουμε τα χέρια μας.

Στη περίπτωση χρήσης υφασμάτινης μάσκας, θα πρέπει να την αλλάζουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα ή ανάλογα με το πόσο έχει υγροποιηθεί ακολουθώντας τα βήματα που προαναφέρθηκαν και να την πλένουμε σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »