Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι θα προχωρήσουν στην μεγαλύτερη πρόκληση-επίθεση κατά της Ελλάδας που είναι να «τρυπήσουν» εντός της υφαλοκρηπίδας της, επί της ουσίας δηλαδή θα επιχειρήσουν να καταλύσουν παντελώς την εθνική της κυριαρχία.

Ήδη η Άγκυρα πριν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια έχει φτιάξει το «προγεφύρωμα» της στην Λιβύη, η οποία αποτελεί τον έτερο πόλο του τουρκολιβυκού μνημονίου. Δηλαδή έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις και στις δύο «πλευρές» από όπου θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τα σχέδια της.

Ήδη τουρκικές φρεγάτες έχουν μόνιμη παρουσία στην Λιβύη και σε οποιοδήποτε περιστατικό μπορούν να σπεύσουν εκ δυσμάς προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα για να ενισχύσουν τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που θα εξέλθουν εκ της τουρκικής ενδοχώρας.

Η εκτίμησή μας στο pronews.gr είναι πως στην Αθήνα δεν προτίθενται να αντιδράσουν και θα αφήσουν το θέμα να σέρνεται, μέχρι τον επόμενο δια της μεθόδου «δεν είδαμε, δεν ακούσαμε».

Αυτό άλλωστε μπορεί να γίνει κατανοητό από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της Άγκυρας στο ζήτημα της Λιβύης από την Αθήνα. Η Αθήνα δεν έχει εμποδίσει τις μεταφορές ανδρών και οπλισμού από την Τουρκία στην Λιβύη (και φυσικά δεν το έκαναν ούτε οι Δυτικοί, το αντίθετο τείνουν να υποστηρίξουν άμεσα την τουρκόφιλη λιβυκή κυβέρνηση αδιαφορώντας παντελώς για τα ελληνικά συμφέροντα).

Ήδη έξι τουρκικές φρεγάτες τύπου Perry όχι απλά έχουν προσεγγίσει τις τελευταίες ημέρες τις λιβυκές ακτές, αλλά υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι εμπλέκονται άμεσα στις εχθροπραξίες αφού επί της ουσίας προστατεύουν τις επιχειρήσεις του φιλότουρκου GNA στις περιοχές που δρουν και «καλύπτουν» τα τουρκικά μεταγωγικά κατά την προσέγγισή τους στην Τρίπολη.

Οι τουρκικές φρεγάτες ασφαλίζουν τον εναέριο χώρο για να επιχειρούν τα μη επανδρωμένα Bayraktar TB2 τα οποία δρουν μαζικά στην περιοχή και έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην κατάληψη της αεροπορικής βάσης Al-Watiya.

Επί της ουσίας η επιτυχής αντεπίθεση του GNA οφείλεται σε αυτά και στους Τουρκμένους τζιχαντιστές.

Εκτός όμως από τα τουρκικά πλοία και τα μη επανδρωμένα UAV στο έδαφος της Λιβύης φαίνεται ότι έχουν μεταφερθεί και εντοπιστεί αντιαεροπορικά συστήματα Hawk τα οποία έχει μεταφέρει η Άγκυρα για να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ.

Οι μισθοφόροι από τη Συρία οι οποίοι έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία στη Λιβύη μεταξύ των οποίων και μέλη του ISIS όπως αναφέρουν ανεξάρτητοι στρατιωτικοί αναλυτές ξεπερνούν πλέον τις 10.000.

Καθημερινά τουρκικά C-130 πετώντας εκτός Ελληνικού FIR είτε στα όρια του Κύπρου-Αιγύπτου είτε πάνω από τις Βαλκανικές χώρες και την Αδριατική μεταφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Τρίπολη.

Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη θα αρχίσουν σε τρεις με τέσσερις μήνες (Σεπτέμβριο με Οκτώβριο) και εκδόθηκαν NAVTEX για διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Ναυτικού σε μια μεγάλη περιοχή από την Ρόδο και το Καστελόριζο, νότια της Κρήτης έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου και μέχρι ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη.

Σε τουρκικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν 7 αιτήματα τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. Δηλαδή, η τουρκική εταιρία καταθέτει αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέει ότι φτάνει εκεί η τουρκική υφαλοκρηπίδα της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Όλα αυτά δείχνουν πως η Αθήνα δεν έχει πραγματική διάθεση να το τραβήξει μέχρι τα «άκρα» σε περίπτωση που παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »