Αμεσα θα δουν την έκπτωση 25% στις εισφορές τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που θα επιλέξουν αντί της 7μηνης αναστολής να πληρώσουν ως 10 Απριλίου τις εισφορές Φεβρουαρίου και ως 10 Μαΐου (λόγω πιθανής παράτασης) τις εισφορές Μαρτίου.

Η τελική απόφαση υπουργείου Εργασίας και ΕΦΚΑ είναι να περιλαμβάνονται δύο εισφορές στα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν για τους δύο μήνες, μία με το ποσό προ έκπτωσης και μία με την έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή.

Δικαιούχοι της έκπτωσης είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, αν και στη λίστα με τους πληττόμενους από την καραντίνα λόγω κορονοϊού δεν εξαιρείται σχεδόν κανείς.

Ετσι, τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στα επόμενα 24ωρα από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές Φεβρουαρίου θα έχουν δύο εισφορές, την κανονική και με έκπτωση 25%.

Για παράδειγμα, όσοι πληρώνουν το κατώτατο ποσό θα έχουν στο ίδιο ειδοποιητήριο την κανονική εισφορά των 220 ευρώ και τη μειωμένη κατά 25%, με ποσό 165 ευρώ. Αν πληρώσουν ως 10 Απριλίου, θα καταβάλουν τα 165 ευρώ. Αν δεν πληρώσουν και κάνουν χρήση των διευκολύνσεων της κυβέρνησης, τότε δικαιούνται αναστολή πληρωμής ως τον Σεπτέμβριο, αλλά με την κανονική εισφορά των 220 ευρώ.

Το ίδιο θα γίνει και στα ειδοποιητήρια με τις εισφορές μηνός Μαρτίου. Θα έχουν την κανονική και τη μειωμένη κατά 25% εισφορά για εμπρόθεσμη πληρωμή.

Για παράδειγμα, η εισφορά της 6ης και υψηλότερης κατηγορίας με τα 576 ευρώ το μήνα, αν πληρωθεί εμπρόθεσμα (πρώτο δεκαήμερο Μαΐου), θα έχει έκπτωση 25% με ποσό 432 ευρώ. Οσοι επιλέξουν την αναστολή της πληρωμής, θα έχουν να καταβάλουν την κανονική εισφορά των 576 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2020.

Η έκπτωση αφορά κάθε μήνα χωριστά και όχι το δίμηνο. Οσοι θελήσουν δηλαδή να πληρώσουν εμπρόθεσμα την εισφορά Φεβρουαρίου με έκπτωση 25%, μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή της εισφοράς Μαρτίου για τον Οκτώβριο.

Οι επαγγελματίες που θα κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών για τις εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να τις καταβάλουν σε 4 δόσεις από Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο του 2020, χωρίς προσαυξήσεις.

Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την επιβράβευση των συνεπών επαγγελματιών με τη μείωση εισφορών κατά 25% είναι πιθανό να επεκταθεί και για τις εισφορές Απριλίου, ανάλογα με την εξέλιξη των μέτρων καραντίνας για τον κορονοϊό.

Πολλοί επαγγελματίες πάντως δεν πλήρωσαν τις εισφορές Ιανουαρίου που είχαν προθεσμία ως 20 Μαρτίου, οπότε και είχαν ληφθεί τα πρώτα μέτρα της καραντίνας για τον κορονοϊό. Η εισπραξιμότητα κινήθηκε στο 65% -που είναι χαμηλή όπως και στο παρελθόν- καθώς αρκετοί από όσους άφησαν απλήρωτες τις εισφορές τους θεώρησαν ότι θα έχουν αναστολή ή παράταση και στις εισφορές του Ιανουαρίου, ενώ τα μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της καραντίνας αφορούσαν αρχικά τις εισφορές Φεβρουαρίου και στη συνέχεια μπήκε και ο Μάρτιος. Οσοι πληρώσουν τώρα την εισφορά Ιανουαρίου θα έχουν προσαύξηση της τάξης των 3 ως 12 ευρώ, ενώ δεν τους πιάνει ούτε η έκπτωση 25%.

Από τη Δευτέρα 6 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι αιτήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών για την πληρωμή της αποζημίωσης των 800 ευρώ εφόσον ανήκουν βάσει κωδικού δραστηριότητας (ΚΑΔ) στα επαγγέλματα που πλήττονται. Η λίστα με τις επιχειρήσεις που πλήττονται εμπλουτίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν εξαιρείται κανείς.

Ζεστό χρήμα εν τω μεταξύ, με 43,5 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα δουν στις επόμενες μέρες, και συγκεκριμένα στις 9 και 23 Απριλίου, 51.617 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με την επίσπευση της εκκαθάρισης των εισφορών έτους 2018 που είχαν σε εκκρεμότητα.

Τα ποσά θα πιστωθούν από τον ΕΦΚΑ και αφορούν τα υπόλοιπα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 για τους 51.617 δικαιούχους που δεν δήλωσαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) έως τον Νοέμβριο του 2019, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή.

Με τη συνήθη διαδικασία θα έπαιρναν τα χρήματά τους στο τέλος του 2020 που αναμένεται να γίνει η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2019.

Οι ασφαλισμένοι αποκτούν άμεσα τη δυνατότητα καταχώρισης των στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr επιλογή Ασφαλισμένοι ->Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Ατομικά Στοιχεία) είτε και μέσω αντίστοιχων επιλογών στην ηλεκτρονική σελίδα www.gov.gr.

Οι επιστροφές εισφορών για τους 51.617 δικαιούχους θα γίνουν ως εξής:

  • Για 40.163 ασφαλισμένους που δεν έχουν εκκρεμότητα από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, η καταβολή στους λογαριασμούς τους των ποσών που τους αντιστοιχούν θα γίνει την Πέμπτη 9 Απριλίου, εφόσον καταχωρίσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού μέχρι την Τρίτη 7 Απριλίου.
  • Για τους υπόλοιπους 11.494 ασφαλισμένους η καταβολή θα γίνει την Πέμπτη 23 Απριλίου, ώστε να προηγηθεί η επεξεργασία της οφειλής τους από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020. Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και τα ποσά σε όσους από τους 40.163 ασφαλισμένους της πρώτης κατηγορίας δεν δήλωσαν εγκαίρως τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Προϋπόθεση για την καταβολή της 23 Απριλίου είναι η δήλωση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού μέχρι 21 Απριλίου 2020.

Οι εισφορές Φεβρουαρίου – Μαρτίου με έκπτωση 25% ή με 4μηνη ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

ΚατηγορίαΚανονική μηνιαία εισφοράΕισφορά με έκπτωση 25%Μηνιαία δόση με πληρωμή από Σεπτέμβριο χωρίς έκπτωση
1220165110
2262197131
3312234156
4373280187
5435326218
6576432288

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »