Ονέος υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur, είπε στο Iltalehti για σχέδια για κλείσιμο του Φινλανδικού Κόλπου στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Όταν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Βαλτική Θάλασσα θα γίνει η “εσωτερική θάλασσα” της συμμαχίας, τόνισε ο Pevkur. Υποτίθεται ότι δεν θα μείνει θέση για τη Ρωσία στη Βαλτική.

Το όνειρο της Βαλτικής δεν είναι καινούργιο για το ΝΑΤΟ – είχε προηγουμένως διατυπωθεί από τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda και τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Edgar Rinkevich.

Δηλαδή, η Ευρώπη «κοιμάται και βλέπει» πώς η Ρωσία θα χάσει την ευκαιρία να κρατήσει το ναυτικό στην Αγία Πετρούπολη, αναφέρει η ρωσική Pravda.

Όπως εξήγησαν οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του έργου Dugout, τίποτα τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, αφού το κλείδωμα του κόλπου είναι ήδη casus belli.

Ένας εξωτερικός ναυτικός αποκλεισμός λιμένων, με οποιαδήποτε ερμηνεία των διεθνών νομικών κανόνων, θα προκαλέσει αναπόφευκτα στρατιωτική απάντηση από οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Επιπλέον, η χώρα που μπλοκάρει ενεργεί ως επιτιθέμενη: σε αυτήν την περίπτωση, το πέμπτο άρθρο του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ για την κοινή άμυνα δεν εφαρμόζεται σε αυτήν.

Οι στόλοι της Εσθονίας και της Φινλανδίας δεν διαθέτουν πλοία ικανά να δημιουργήσουν και, επιπλέον, να διατηρήσουν τέτοιο αποκλεισμό. Άρα, θεωρητικά, θα εμπλακούν αμερικανικά ή βρετανικά πολεμικά πλοία.

Τότε η υβριδική στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί σε ευρείας κλίμακας, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Αλλά ακόμη και χωρίς αυτό, η δραστηριότητα των χωρών της Βαλτικής και των Φινλανδών δημιουργεί προβλήματα στις υδάτινες περιοχές και τα λιμάνια τόσο των περιοχών του Λένινγκραντ όσο και του Καλίνινγκραντ.

Ωστόσο, ο αναλυτής Ilya Kramnik , σε συνέντευξή του στο NI, πρόσθεσε ότι υπάρχει «ένα βασικό παράδειγμα για το πώς η ένταξη σε ένα στρατιωτικό μπλοκ μειώνει την ασφάλεια τόσο για το μέλος όσο και για τη χώρα μέλος του μπλοκ».

Η Ρωσία, βλέποντας ένα ενιαίο αμυντικό σύστημα κατασκευασμένο ρητά για τον πόλεμο με τη χώρα μας, το παίρνει αμέσως στο στόχαστρό της, εξήγησε ο ειδικός.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε πόλεμος με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι λόγος για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Φυσικά, μπορούν να σκέφτονται όσο θέλουν το ΝΑΤΟ να είναι ισχυρότερο. Απλώς οι υπέροχοι γείτονές μας δεν θα βλέπουν πλέον το αποτέλεσμα: η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μιλήσουν γι’ αυτό, καθισμένες ακριβώς πάνω στα συντρίμμια μιας από τις στρατιωτικές τους βάσεις. Είναι ακόμα λίγο διαφορετικό το αποτέλεσμα από το επιθυμητό», συνόψισε ο ειδικός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »