Ικανοποίηση στην Μόσχα αφού τον θεωρούν «το μη χείρον βέλτιστον» έναντι των Μ.Τζόνσον και Λ.Τρας

Εδώ και λίγα λεπτά ο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ είναι και επίσημα ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την σπόσυρση της Πένι Μόρντον από την κούρσα της διαδοχής της Λιζ Τρας, αλλά και την χθεσινή απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που γίνεται πρωθυπουργός κάποιος με καταγωγή από τις πρώην αποικίες και ειδικά Ινδός, μη λευκός και αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «η εκδίκηση των αποικιών για τους αιώνες της βρετανικής αποικιοκρατίας».

ADVERTISING

Στην Μόσχα που δεν ήθελαν με τίποτα την επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον και γελούσαν με την επιλογή της Λιζ Τραζ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και θεωρούν ότι «θα υπάρξει έδαφος με το νέο πρωθυπουργό για καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών».

O Σούνακ τάχθηκε υπέρ του Brexit, ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στη συνέχεια το 2020, σε ηλικία 39 ετών, τον έκανε έναν από τους νεότερους και πιο άπειρους υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας, αλλά συγκρούστηκαν μετωπικά όταν ο Μπόρις Τζόνσον, αντίθετα με ότι έλεγε, επέβαλε lockdown στη χώρα για να αντιμετωπίσει τον Covid-19,

Την 1η Ιουλίου, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επικρίνοντας ανοιχτά τον Τζόνσον για την πολιτική της καραντίνας στον Covid-19.

Ένας υπουργός αργότερα περιέγραψε μάλιστα τον Σούνακ ως τον «δολοφόνο» του Τζόνσον.

Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών Ρ.Σούνακ θα είναι ο διάδοχος της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καλείται να επαναφέρει την κανονικότητα σε μία χώρα που βρέθηκε σε πολιτική δίνη το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των επιλογών της προκατόχου του. 

Ο Ρ.Σουνάκ, που γίνεται ο νεότερος και πρώτος μη λευκός ένοικος στη Ντάουνινγκ Στριτ, τις επόμενες ώρες θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ προκειμένου να αναλάβει και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε διάστημα λιγότερο των δυο μηνών. Είναι επίσης ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι ώρα Βρετανίας η αντίπαλός του Πένι Μόρντοντ με ανάρτησή της στο twitter ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα και τον στηρίζει για πρωθυπουργό της χώρας.

 

Ο πρόεδρος της “Επιτροπής 1922” των Τόρις έκανε τις ανακοινώσεις

Ακούστηκαν δυνατές επευφημίες και χτυπήματα στα τραπέζια από τους Συντηρητικούς βουλευτές στην αίθουσα, καθώς ο Sir Graham Brady ανακοίνωσε ότι έλαβαν μόνο μία υποψηφιότητα για τον νέο αρχηγό του κόμματος.

Ως εκ τούτου, δήλωσε ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος και είπε ότι θα απευθυνθεί στους βουλευτές των Τόρις σύντομα.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών lockdown.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »