Κομβικός ο ρόλος της Τουρκίας στη νέα στρατιωτική κρίση
Οβασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β ‘έχει ανακοινώσει εδώ και δύο ημέρες ότι σκοπεύει να παραβεί την ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ και για αυτό δηλώνει έτοιμος να έλθει ακόμα και σε μια ενεργή στρατιωτική αντιπαράθεση με το εβραϊκό κράτος.

Τουρκία σε Ισραήλ: “Το σχέδιο επέκτασης θα έχει σοβαρές συνέπειες”
Πράγματι, στο Τελ Αβίβ, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να στείλουν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους και τα άρματα μάχης στην Ιορδανία μέσα σε λίγες ώρες, αν αυτό αποφασιστεί λόγω των όποιων εξελίξεων θα δούμε τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχουν δηλώσεις ορισμένων ειδικών εμπειρογνωμόνων ότι η Ρωσία θα παρέμβει στην όλη κατάσταση στέλνοντας αντιπροσωπεία, κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Ιορδανός ηγέτης, ο οποίος υποστηρίζεται και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, απειλεί το Τελ Αβίβ με πόλεμο λόγω της πολιτικής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ανακοίνωσε την κατοχή της Δυτικής Όχθης και την ανάληψη της υπό ισραηλινή δικαιοδοσία.

“Τις επόμενες εβδομάδες, ή ακόμη και μέρες, μπορεί να ξεκινήσει μια άμεση σφοδρότατη στρατιωτική αντιπαράθεση, στην οποία, το Ιράν, η Συρία (Άσαντ), ο Λίβανος και η Παλαιστίνη θα ενωθούν στην πλευρά της Ιορδανίας, ενώ αναμένεται με περίσκεψη η απόφαση της Τουρκίας να συμμετάσχει στον συνασπισμό αυτόν”, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Παρά το γεγονός ότι η Ιορδανία είναι κατώτερη από το Ισραήλ σε στρατιωτική δύναμη, οι δυνάμεις του αραβικού συνασπισμού, που διαθέτει εκατοντάδες πυραύλους, είναι σε θέση να καλύψει ολόκληρη την επικράτεια του ισραηλινού κράτους, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει “κορεσμό” στην περιβόητη “Ασπίδα του Δαυίδ” που αποτελεί την επιτομή της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον, η οποία υποστήριξε την ιδέα του Νετανιάχου να επιβληθεί η ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, τώρα σιωπά για κάποιο λόγο, αναφέρει ρωσική διπλωματική πηγή.

“Προφανώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες να συγκρουστούν με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή, καθώς ενδέχεται να χάσουν την αξιοπιστία τους”, τονίζει Ρώσος ειδικός.

Σαουδαραβικός τύπος: “Ο Ερντογάν έχει ομάδες που προκαλούν εξεγέρσεις”
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει να “κραδαίνει τα όπλα του”, ενώ στο Τελ Αβίβ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους για κάθε ενδεχόμενο με την Ιορδανία.

Νομίζουμε ότι κομβικό ρόλο στην όλη υπόθεση,θα διαδραματίσει ο θερμοκέφαλος Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος έχει δηλώσει πριν μερικές ημέρες για “ τουρκική δράση” στο θέμα αυτό ενώ ο Τσαβούσογλου πήγε το θέμα ακόμα παρακάτω μιλώντας για πιθανό ιερό πόλεμο αν αυτός απαιτηθεί κατά του Ισράηλ.

Η Τουρκία είναι ο επίσημος προστάτης των Παλαιστινίων και αυτό είναι γνωστό πλέον.

Σίγουρα υπάρχει “φωτιά” στο θέμα αυτό διότι δεν μας “πείθει” και ο λόγος της ξαφνικής αναβολής της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις 23 Ιουνίου λόγω της… πανδημίας. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη έγινε κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Αναμένουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό διότι οι Άραβες δεν πρόκειται να δεχθούν αμαχητί επουδενί την επέκταση του ισραηλινού κράτους και αυτό προμηνύει γεγονότα πάσης φύσεως το επόμενο διάστημα στη Μέση Ανατολή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »