Θα δώσει το “πράσινο φως” για κατάληψη της Ιντλίμπ η Μόσχα;
Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία τη Δευτέρα, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, ετοιμάζεται να καταλάβει την Ιντλίμπ.

Ένας υψηλόβαθμος διοικητής της Failaq al-Sham δήλωσε στο Middle East Eye ότι περισσότεροι από 100 μαχητές σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της φατρίας στην περιοχή Jabal Duwayli της επαρχίας Idlib.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι η ρωσική επίθεση είχε σκοτώσει 78 αντάρτες.

Μια ιατρική πηγή είπε στο MEE ότι ενώ μερικοί από τους τραυματίες μαχητές μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, τα νοσοκομεία στη Συρία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό «μεγάλη πίεση» και ζητούν αιμοδοσίες.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (NLF), ένας συνασπισμός ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, επιβεβαίωσε στο AFP ότι οι ρωσικές επιδρομές είχαν στοχεύσει μια από τις εγκαταστάσεις του, αλλά δεν έδωσαν ακριβή αριθμό νεκρών.

Ο Saif Raad, διευθυντής του γραφείου τύπου της Failaq al-Sham και του NLF, αρνήθηκε να επαληθεύσει τον αριθμό των μαχητών που σκοτώθηκαν επειδή θεωρείται πως δεν είναι ακριβής, αλλά υποστήριξε ότι το στρατόπεδο που στοχοποιήθηκε ήταν στην “συνοριακή περιοχή με την Τουρκία” και συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

“Αναγνωριστικά αεροσκάφη σαρώνουν τον εναέριο χώρο και παρακολουθούν ολόκληρη την περιοχή”, είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Middle East Eye ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση στην Ιντλίμπ οποιαδήποτε στιγμή, καθώς “δεν θέλει μια νέα συμφωνία που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση μακροπρόθεσμα”.

Πηγές εξοικειωμένες με την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία ανέφεραν επίσης στο MEE ότι ο τουρκικός στρατός σχεδίαζε να εγκαταλείψει τέσσερα παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ, γεγονός που μεταφράζεται ως ανασύνταξη δυνάμεων και συγκέντρωση αυτών σε άλλη περιοχή.

Η Τουρκία δημιούργησε 12 παρατηρητήρια κατάπαυσης του πυρός μέσα και γύρω από την Ιντλίμπ μετά από τη συμφωνία του 2017, μέσω της οποίας αποφεύχθηκε μια επίθεση από τη κυβέρνηση της Συρίας με την υποστήριξη της Μόσχας.

Τα τοπικά μέσα συριακής αντιπολίτευσης εικάζουν ότι ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται για επερχόμενες συγκρούσεις με μετεγκατάσταση των στρατιωτικών του βάσεων.

Τον Μάρτιο, μια ανακωχή που μεσολάβησε από τη Ρωσία και την Τουρκία εμπόδισε τις δυνάμεις του Άσαντ να καταλάβουν το Ιντλίμπ, την τελευταία εναπομείνουσα περιοχή ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, η οποία κατέχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί από όλη τη χώρα.

Η ανακωχή πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, με εξαίρεση κάποιους βομβαρδισμούς και διαλείπουσες αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας αμερικανικής επίθεσης με drone που σκότωσε 17 τζιχαντιστές την Πέμπτη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »