να ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος έκανε ελιγμούς πάνω από μονάδες επιφανείας του ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να αλλάξουν ρότα.

Στο βίντεο που παρουσίασε η ιστοσελίδα Fighterbomber, μπορεί κανείς να δει πώς το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος ΑΦΝΣ, να κινείται πάνω από την περιοχή του ναυτικού σχηματισμού του ΝΑΤΟ.

Τα πολεμικά πλοία που έπλεαν στην περιοχή ήταν:

Η Φρεγάτα  Iver Huitfeldt (Δανία).
Το αντιτορπιλικό “Ticonderoga” (ΗΠΑ).
Το αποβατικό  “San Antonio” (ΗΠΑ) ·
Η φρεγάτα “De Zeven Provinciën” (Ολλανδία).

Την ίδια περίοδο αναφέρεται ότι αναμένεται η άμεση ενίσχυση του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας με Φρεγάτες κλάσεως A.Gorshkov.

Πρόκειται για πολεμικά πλοία που θα είναι οπλισμένα με πυραύλους Κρουζ Kalibr και υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon, κάτι που θα αλλάξει όλη την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτές ειδικά οι ρωσικές φρεγάτες θα αποτελέσουν σημαντική αποτροπή στην περιοχή.

Η ανάπτυξή τους είναι μια απάντηση στις ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη INF, η οποία αποτελεί απειλή ανάπτυξης αμερικανικών επιθετικών όπλων στη Ρουμανία.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι είχε ληφθεί κατ ‘αρχήν απόφαση για την ανάπτυξη των φρεγατών στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας.  

 «Αυτά τα σύγχρονα πολεμικά πλοία θα επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και θα αλλάξουν ριζικά τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Οι ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ των σκαφών μας θα στοχεύουν τη βάση πυραύλων των ΗΠΑ στη Ρουμανία. Θα είναι μια ισχυρή αποτροπή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας”, δήλωσε ο Ρώσος ειδικός Ντμίτρι Μπόλτενκοφ.  

Μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου περί αυξήσεως της ναυτικής παρουσίας του και την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, αντέδρασε αμέσως η Μόσχα.

“Η αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Μ.Θάλασσα μεταβάλει τη σταθερότητα στην περιοχή και η Ρωσία θα ενεργήσει ανάλογα”, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής ο Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει την κατάσταση με την αυξημένη δράση του ΝΑΤΟ «αναμφισβήτητα αρνητικά».

«Εμείς βεβαίως θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα να εξουδετερώσουμε τις απειλές που συνδέονται με την αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Παρακολουθούμε προσεκτικά πώς αναπτύσσονται τα σχέδια της συμμαχίας για αύξηση της παρουσία της στην περιοχή και θα αντιδράσουμε ανάλογα», τόνισε ο ίδιος .

Τόνισε δε ότι η το ρωσικό ΥΠΕΞ εκτιμά πως η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία των παράκτιων χωρών.

«Όλα τα απαραίτητα συστατικά γι’ αυτό υπάρχουν. Είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας και σε στρατιωτικό επίπεδο η συμφωνία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι αναμένει την ενεργοποίηση ξανά της Ομάδας Ναυτικής Συνεργασίας  Μαύρης Θάλασσας γνωστή και BLACKSEAFOR, ώστε να αρχίσει και πάλι τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα ναυτικής συνεργασίας περιλαμβάνει έξι χώρες, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταθέσει την ανησυχία της στην αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην συγκεκριμένη περιοχή.Η Μόσχα έχει υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά της.

Ουσιαστικά Ρώσοι και Αμερικάνοι θα κονταροκτυπηθούν σκληρά για τα Στενά και την Μαύρη θάλασσα, που αποτελεί μια περιοχή τρομερά σημαντική τόσο πολύ, που από εκεί μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και ένας παγκόσμιος πόλεμος. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »