Φουντώνουν τα σενάρια ρωσικής επέμβασης στη Λιβύη
Μόσχα και Άγκυρα έχουν μια τεράστια διαφωνία σχετικά με τη Σύρτη (αρχαιοελληνικό όνομα όχι τυχαίο) η οποία ευρίσκεται στην κορύφωση της αυτές τις ημέρες.

Τουρκικές πηγές αποκαλύπτουν ότι εκατοντάδες πάνοπλοι Ρώσοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, έχουν παγιδεύσει ολόκληρη περιοχή στη Σύρτη για να εμποδίσουν τις τουρκικές δυνάμεις και τις πολιτοφυλακές του GNA να επιχειρήσουν να προελάσουν, ανέφερε Λίβυος στρατιωτικός αναλυτής.

“Έκρηξη οργής” από Γαλλία για Άγκυρα: Στο ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις!
“Οι πηγές μας μέσα στην πόλη επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν τοποθετήσει βόμβες μέσα και έξω από σπίτια για να εμποδίσουν τις δυνάμεις μας να προελάσουν στην πόλη”, δήλωσε εκπρόσωπος του Abdul-Hadi Dara στο Facebook.

Η ίδια τακτική χρησιμοποιήθηκε από τις πολιτοφυλακές του Χαφτάρ στην Τρίπολη και την Ταρχούνα, οι οποίες καταλήφθηκαν πρόσφατα από τον στρατό της κυβέρνησης της Τριπόλεως και τώρα βιώνουν ένα απίστευτο όργιο βίας και τρομοκρατίας.

Η Σύρτη αποτελεί όπως έχουμε αναφέρει την πόλη-κλειδί για τη Λιβύη, ενώ σε αυτή υπάρχουν τα τερματικά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας. Αν η πόλη πέσει στα χέρια των Τούρκων και των Λίβυων της Τρίπολης, ολόκληρο το λιβυκό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραχωρηθούν ουσιαστικά στην Άγκυρα, η οποία θα το εκμεταλλευθεί στο έπακρο για να σωθεί από την οικονομική καταστροφή η οποία την “γυροφέρνει”.

Επίσης η Τουρκία και ο Ερντογάν επιδιώκουν και την επίτευξη των οθωμανικών ονείρων τους, αφού διεκδικούν δικαιώματα στη Λιβύη ως κτήση που χάθηκε με τη συμφωνία Uşi που υπεγράφη το 1911.

Το τουρκικό κράτος στέλνει όπλα κάθε μέρα παρά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, ενώ τα τουρκικά UAV και οι κομάντος των τουρκικών δυνάμεων συμμετέχουν επίσης ενεργά στον πόλεμο.

Η Μόσχα όμως έχει δικά της σχέδια για την Αλ Τζούφρα, την οποία έχει ήδη “μετατρέψει” σε μυστική ρωσική στρατιωτική βάση και για αυτό δεν σηκώνει κουβέντα από την Άγκυρα.

Αναφορά με νόημα από Πούτιν για την κατάληψη του αεροδρομίου της Πρίστινα το 1999
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με μια αιφνιδιαστική αναφορά υπενθύμισε τα γεγονότα του 1999 όταν το αεροδρόμιο Σλάτινα στο Κοσσυφοπέδιο καταλήφθηκε από το τάγμα των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, μιλώντας ουσιαστικά περί μιας μυστικής επιχείρησης η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από τη “μύτη του ΝΑΤΟ”.

Υπάρχει περίπτωση ο Πούτιν να επικαλείται την επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων το 1999 σε συνδυασμό με την Λιβύη;

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η Λιβύη είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ η εμπλοκή της Τουρκίας φέρνει σε άμεσο κίνδυνο τα ρωσικά συμφέροντα.

Ρωσία: Έτοιμα προς παράδοση τα πρώτα Su-35 της Αιγύπτου
Πιθανόν ο Ρώσος πρόεδρος να προειδοποιεί προς πάσα κατεύθυνση ότι αν αυτός κρίνει, τότε θα στείλει τακτικό στρατό στο λιβυκό έδαφος, όπως έκανε το 1999 στο Κοσυφοπέδιο ως γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας και στη Συρία το 2015, ως πρόεδρος της Ρωσίας.

Η Μόσχα αναζητά μια αεροναυτική βάση στην Μεσόγειο και η Λιβύη “βολεύει” αφάνταστα τα ρωσικά σχέδια. Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ΜΜΕ έχει κάποιες “σκέψεις” για δράση στο λιβυκό έδαφος, μόνο που τώρα βολεύεται με την τουρκική στρατιωτική παρουσία.

Αυτή η παρουσία έχει προκαλέσει όμως μια δυσανάλογη οργή σε μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου, της Αιγύπτου, ενώ Γαλλία, Ελλάδα και άλλες χώρες θέλουν να μπλοκάρουν τα τουρκικά σχέδια για τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Το τι ακριβώς θα γίνει θα το δούμε το επόμενο διάστημα όταν ξεδιπλωθεί “το κουβάρι” των εξελίξεων γύρω από τη Σύρτη και την υπεράσπιση της από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »