Ενώ η κατάσταση είναι κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού στα σύνορα Κοσόβου και Σερβίας, αφού οι Σέρβοι δεν υποχωρούν σε καμία περίπτωση, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Καρτσένκο δήλωσε ότι, “η Σερβία μπορεί να βασιστεί στη Ρωσία σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο”, προκαλώντας οργή σε δύση και Αλβανούς.

Βούτσιτς: Η προμήθεια του Κοσόβου με Bayraktar θα θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις με την Τουρκία

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις θέσεις τους σε αυτό το θέμα.

“Οι άνθρωποι στη Σερβία γνωρίζουν ότι μπορούν πάντα να βασίζονται στη Ρωσία. Ανεξάρτητα από τις σοβαρές προκλήσεις για την χώρα μας στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, που μας έχει επιβληθεί, εμείς συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στην επίλυση των τρεχουσών διεθνών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτή στο Κοσσυφοπέδιο», αναφέρεται από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

 

Όπως είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, “η Ρωσία θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με το Βελιγράδι για την υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της Σερβίας σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό σενάριο για την Μόσχα σε αυτό το θέμα είναι το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Φυσικά, με την κατανόηση ότι η πρωτοβουλία προέρχεται πάντα από το Βελιγράδι.Η Ρωσία μοιράζεται αυτή την άποψη σε αυτό το θέμα με τους Κινέζους εταίρους της, επειδή το Πεκίνο επιμένει επίσης στην αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη διατήρηση του θέματος του Κοσσυφοπεδίου στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”τόνισε ο Ρώσος πρέσβης.

Ο ίδιος υπενθύμισε τα λόγια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η θέση της Ρωσίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια δεν έχει αλλάξει.

“Καλούμε για μια μόνιμη αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα με βάση το διεθνές δίκαιο και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο Μποτσάν-Καρτσένκο.

Πρόσθεσε ότι μια τέτοια λύση θα πρέπει να ικανοποιεί τα συμφέροντα του Βελιγραδίου και του σερβικού λαού και να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος Πρέσβης επεσήμανε ότι η Ρωσία κατανοεί τις ανησυχίες και τα προβλήματα της Σερβίας ως δικά της, επειδή  δεν υποχωρεί από την στάση της για τις κυρώσεις και αρνείται να συμμετάσχει στους δυτικούς περιορισμούς στη Ρωσία.

«Η Δύση χρησιμοποιεί την αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο ως μέσο για να ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς προκειμένου να τον στριμώξει και να τον αναγκάσει να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις», είπε ο Μποτσάν-Καρτσένκο.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία της Ρωσίας με τη Σερβία στοχεύει στην ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας αυτής της χώρας, στη διασφάλιση της κοινωνικοοικονομικής της σταθερότητας και στην ενίσχυση της κυριαρχίας της.

Ο πρώην επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας (1996-2001), Αντιστράτηγος Λεονίντ Ιβασόφ, εξέφρασε τη γνώμη του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια.

«Οι στόχοι της γεωπολιτικής επιχείρησης της Δύσης για να νικήσει τη Γιουγκοσλαβία ήταν, η καταστροφή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, η ταπείνωση της Ορθοδοξίας και η πλήρωση αυτού του χώρου με καθολικισμό, για να γονατίσει τον ανυπάκουο σλαβικό κόσμο», είπε ο Ρώσος στρατηγός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “οι σημερινές δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση στο Κόσοβο είναι ένα ακόμη “κενό φτερούγισμα στον αέρα.

Επί του παρόντος, η Ρωσία, η οποία έχει παρασυρθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ δύο ορθόδοξων σλαβικών εθνών, δεν μπορεί να κάνει τίποτα ουσιαστικό στην Σερβία.

 

Εκμεταλλευόμενη αυτήν την αδυναμία η Δύση, εντείνει την πίεση γύρω από τη Σερβία, γιατί η χώρα αυτή είναι σήμερα η μόνη φιλορωσική ορθόδοξη χώρα σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο, η οποία τώρα κινδυνεύει πραγματικά.

Η “επίθεση” στην Σερβία είναι ένα από τα στοιχεία της αποδυνάμωσης της Ρωσίας πρώτα απ ‘όλα, και του σλαβικού κόσμου συνολικά”.

Στόχος η Σερβία για τον Ρώσο Στρατηγό και την Μόσχα

«Κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει τους Σέρβους τώρα. Η Σερβία έχει γίνει θύμα, δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές από το  ΝΑΤΟ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Βούτσιτς είναι γεμάτες απογοήτευση για την στάση της Ρωσίας και υποδεικνύουν ότι οι Σέρβοι αναζητούν εναλλακτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους και δεν βασίζονται στους Ρώσους», ισχυρίζεται ο Ρώσος στρατηγός.

Προσθέτει δε ότι πιθανότατα θα υπάρξει άμεση στρατιωτική σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο.

«Επειδή δεν πρόκειται για τους Κοσοβάρους, που δεν παίρνουν ούτε μια απόφαση χωρίς τους Αμερικανούς, η Δύση θα κάνει τα πάντα για να ξεκινήσει εχθροπραξίες, και εδώ τόσο οι Βούλγαροι «αδερφοί» όσο και οι Κροάτες θα κινηθούν εναντίον των Σέρβων.

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μην εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και τότε πολλά θα εξαρτηθούν από τη Ρωσία.

Πώς πρέπει να ενεργήσει η Ρωσία;

Θα πρέπει να ακολουθήσει σήμερα κιόλας έκκληση της κυβέρνησης της Σερβίας, για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την χώρα.Αν μια αερομεταφερόμενη μεραρχία μας “προσγειωθεί” στα «σύνορα» με το Κόσοβο, τότε θα δουν οι Κοσοβάροι πως θα λυθεί το ζήτημα.

Πρέπει να απαντήσουμε σθεναρά και αποφασιστικά. Έχουμε όλη τη δύναμη και τους πόρους. Χρειάζεται θέληση», κατέληξε ο Ρώσος στρατηγός.

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει ότι η Μόσχα βάζει “πλάτη” στο Βελιγράδι για το Κοσσυφοπέδιο

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» γράφει ότι η Σερβία υπολογίζει στη Ρωσία στις απειλές που εξαπολύει προς το Κόσοβο.

“Ο Πούτιν θέλει να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη εκ των έσω», γράφει η «Die Welt». «Τα Δυτικά Βαλκάνια του προσφέρουν την ευκαιρία να το κάνει όποτε θέλει. Αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο και για την ΕΕ, που περιβάλλει την περιοχή», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν λέμε πέσει η πρώτη ντουφεκιά, θα ξεκινήσει μια πολεμική αναμέτρηση στα Βαλκάνια, η οποία θα κάνει τον άγριο πόλεμο της Ουκρανίας να έρθει σε δεύτερη θέση, σίγουρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »