Ποια είναι τα σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβρη με τον εφιάλτη ύφεσης λόγω της πανδημίας κορονοϊού

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου με το διακύβευμα ότι με ένα νόμο θα σκίσει όλα τα μνημόνια. Με την αμετροεπή διαπραγμάτευση που ακολούθησε το εξάμηνο της βαρουφακιάδας, οδήγησε τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και τον Σεπτέμβριο οδήγησε εκ νέου τη χώρα στις κάλπες – αφού ενέπαιξε τα άλλα κόμματα ότι δεν θα το έκανε- διότι, όπως επαίρεται ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, έπρεπε να πάρει νέα εντολή από τους πολίτες.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισαν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 με το διακύβευμα της ανάπτυξης που ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για μια χώρα που έβγαινε από 10 χρόνια μνημονίων. Το τσουνάμι του κορονοϊού ήρθε να τα παρασύρει όλα. Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για την ύφεση. Μπορεί να ξεπεράσει το 15% καθώς μόνο ο τουρισμός που συνεισφέρει γύρω στο 25% του ΑΕΠ, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Το νέο διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι πλέον η διαχείριση της ύφεσης, ένα διαφορετικό project για το οποίο εξελέγη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, ανησυχεί σφόδρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο άρμα της συντριπτικής υπεροχής που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού – είχε προηγηθεί και η επιτυχής διαχείριση της καυτής πατάτας του μεταναστευτικού στον Έβρο- θα πάει σε εκλογές. Τον Ιούλιο ή το Φθινόπωρο, εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να τον οδηγήσει σε ήττα που θα είναι η δεύτερη για τον Αλέξη Τσίπρα οπότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εσωκομματική αμφισβήτηση του.

Αφορμή για να αναζωπυρωθούν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ήταν μία φράση στο διάγγελμα (πρωθυπουργικές δηλώσεις) του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας» δήλωσε. «Και μου την προσφέρατε απλόχερα» τόνισε. «Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές». Δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην επιστροφή των θεσμών σε κανονικότητα και όχι στην νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου υπό έκτακτες συνθήκες όπως αναγκάζεται να πράξει τώρα. Η κυβέρνηση, μέχρι τον Φεβρουάριο συνέχιζε το πρόγραμμα της για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, όπως τόνισε.

Ο Σεπτέμβριος

Σύμφωνα με πηγές του Newpost και της Χριστίνας Κοραή, υπάρχουν κάποια στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας καλός μήνας για να πάει σε εκλογές γιατί αργότερα, η κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί την λαίλαπα της ύφεσης που θα οδηγήσει σε νέα ανθρώπινα δράματα που μπορεί να είναι περισσότερα και από εκείνα που προκάλεσε η κρίση των μνημονίων. Και βεβαίως συμφωνούν με τις αναλύσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ήττα που θα υποστεί ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι μεγάλη και θα ανοίξει την πασαρέλα των δελφίνων. Θεωρώ όμως ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Απλή Αναλογική

Στις 7/7/2019 η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 39,85% και 158 έδρες. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Η αυτοδυναμία εξαρτάται και πάλι από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Παράδειγμα: Αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής αθροίζει 8% (όσο στις προηγούμενες εκλογές) τότε το άθροισμα των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή είναι 92%. Το πρώτο κόμμα πρέπει να πάρει λίγο παραπάνω από το μισό αυτού (92:2 = 46) για να έχει τουλάχιστον τους μισούς βουλευτές, όπως ανέλυσε στο Newpost εκλογικός αναλυτής. Δηλαδή η ΝΔ θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον ένα 48% για να εκλέξει 151 βουλευτές! Δεν υπάρχουν τέτοια εκλογικά ποσοστά. Την κορυφή την έπιασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προηγούμενες εκλογές διότι πέτυχε έναν συγκερασμό των προσδοκιών που καλλιέργησε στους πολίτες και του «φύγετε» στον ΣΥΡΙΖΑ. Χώρια που οριακές αυτοδυναμίες είναι άκρως ευάλωτες σε εποχές μεγάλης κρίσης.

Επομένως στο σενάριο να γίνουν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, το πιο πιθανό είναι να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές κάλπες μέσα σε 30 ημέρες, που να γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ. Θα μεσολαβήσει και υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί την συνεχιζόμενη κρίση του κορονοϊού και ενώ θα αναμένεται το β´ μέτωπο της πανδημίας από το Φθινόπωρο. Θα κληθεί δηλαδή η χώρα να ζήσει στον αστερισμό της προεκλογικής περιόδου, μαζί με τους κινδύνους που ενέχουν οι συναθροίσεις στη διασπορά του covid 19.

Αποδοκιμασία

Ο άλλος κίνδυνος για τη ΝΔ εάν πάει σε πρόωρες εκλογές, είναι να χύσει την καρδάρα που γέμισε μέχρι τώρα. Είναι κρίσιμη παράμετρος η αιτιολόγηση μιας τέτοιας κίνησης. Εάν οι πολίτες αισθανθούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σε εκλογές χωρίς να τις χρειάζεται, αφού συγκεντρώνει τόσο μεγάλη αποδοχή, θα λειτουργήσουν μπούμερανγκ, τόνισε ο εκλογολόγος στο Newpost. Αντί για την επιδοκιμασία θα συγκεντρώσει την αποδοκιμασία και είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα, σε μια στιγμή που η φράση «τι θα κάναμε εάν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ» ακούγεται ευρέως.

Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές δεν οφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ που προδίδονται ότι φοβούνται την ήττα. Δεν συμφέρει όμως ούτε τη ΝΔ και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν θα πρέπει να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που κερδίζει ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »