Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha και πραγματικά έδειξε να βρίσκεται σε μία εικονική πραγματικότητα.

Kάτι το πραγματικά ανησυχητικό δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης της χώρας, αλλά και των συνεχών αποτυχημένων επιλογών στην διακυβέρνησή της. Και όλα αυτά στον απόηχο της τροπολογίας που απαλλάσσει τις επιτροπές των κυβερνητικών και των «ειδικών» για τις ευθύνες τους στην οικονομική και υγειονομική καταστροφή της χώρας.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που η ΕΕ ακύρωσε την παραγγελία 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca και σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ το έχουν απαγορεύσει είπε ότι «όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή»!

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός με αρκετή δόση «μαύρου χιούμορ» είπε: «Κλείσαμε έγκαιρα για την πανδημία, γι’ αυτό δεν γίναμε Πορτογαλία». Μάλλον αναφερόταν στο 2020. Το 2021 έχουμε σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ λόγω του συνεχόμενου lockdown που επέλεξε η κυβέρνησή του.

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία από την συνέντευξη:

«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή.

Το 2021 δεν είναι 2020. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν (με 25 άτομα ανά ναό)!

Προτιμώ να βγεί κάποιος να φάει σε ελεγχόμενο χώρο, παρά στα σπίτια – ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει (και τότε γιατί είχαν κλείσει και διαλύσει την εστίαση;).

Έχουν γίνει πισωγυρίσματα. Όμως είναι άδικο να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα τα κατάφερε άσχημα (η Ελλάδα είχε πτωχεύσει πριν την πανδημία, αυτό δεν το σκέφθηκε κανείς. Τώρα απλά πήγε πίσω δεκαετίες ολόκληρες).

Καλύτερα οργανωμένα έξω, παρά ανεξέλεγκτα μέσα (και τότε γιατί έχουν επιβάλλει lockdown;)

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται στα μέτρα . Δεν θέλουμε τη λογική της καταστολής (η κυβέρνηση που έχει κάνει τον ξυλοδαρμό των πολιτών… σπορ!)

Η Νέα Σμύρνη ήταν ένα λάθος. Δεν έπρεπε να συμβεί (παραιτήθηκε κανείς γι αυτό το λάθος;)

Πρόστιμα εξακολουθούν να μπαίνουν. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί στις γιορτές (αλλίμονο…)

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών πρέπει να ανοίξει, αλλά όχι τώρα., που το ΕΣΥ κάνει μία μεγάλη προσπάθεια. Θα ξεκινήσει η συζήτηση το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί πριν επιβαρυνθούν, όπως γίνεται πάντοτε εκείνη την περίοδο , λόγω της γρίπης, τα νοσοκομεία.

Δεν πιστεύω ότι θα μπει στο μέλλον κανείς σε νοσοκομείο, χωρίς να φορά τη μάσκα του (άρα θα μείνουν για πάντα οι μάσκες).

Οι αρνητές του ιού είναι ελάχιστοι (τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού)!.

Αναλάβαμε ρίσκο με το self test – το σύστημα δούλεψε πολύ καλά (φιάσκο ανεπανάληπτο και διάτρητα τα self test).

Θα προμηθευτούμε έναν μεγάλο αριθμό self test. Επειδή κάνουμε πολλά τεστ, η θετικότητα της Ελλάδας είναι πράσινη (η ποια;).

Το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές. Είναι πια αποδεδειγμένο. Όλα τα φάρμακα έχουν κάποιες εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες (να το πει αυτό στις λοιπές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν απαγορεύσει τα τεστ που αυτός τα δίνει στον ελληνικό λαό).

Η κυβέρνηση συζητά με την Επιτροπή – αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει. Συντασσόμαστε με την Επιτροπή, 95 στις 100 φορές (να δοθούν τα πρακτικά των επιτροπών και θα δούμε ποιος και τι…).

Η συζήτηση για τα πρακτικά της Επιτροπής, είναι βαθύτατος λαϊκισμός. Το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου για την πανδημία, είναι θλιβερό (αν είναι δυνατόν: Χαρακτηρίζει «λαϊκισμό» το αυτονόητο).

Μόνο ο Νίκος Φίλης από την αντιπολίτευση έκανε το εμβόλιο και ζήτησε να εμβολιαστούν όλοι (δηλαδή ο ευτραφής Νίκος Φίλης είναι η υγειονομική πυξίδα των Ελλήνων;).

Θα έχουμε ισχυρή ανάκαμψη μετά από την πανδημία (μόνο αυτός το λέει από όλες τις μελέτες και τις εκθέσεις των ξένων οίκων και κυρίως της Τράπεζας της Ελλάδας).

θα πάρουμε μέτρα στήριξης όπως με την εστίαση, και για τους άλλους κλάδους που έχουν πληγεί. Με τα μέτρα στήριξης, επενδύσαμε στο ανθρώπινο δυναμικό.

Βιώσιμο το χρέος της χώρας. Αλλιώς κανείς δεν θα μας δάνειζε. Δεν έχω καμία ανησυχία για το ύψος του δημοσίου χρέους (όσο μας εγγυάται τα ομόλογα η ΕΚΤ, ναι. Αν έπαυε να τα εγγυάται όπως έκανε το 2015, δεν θα βρίσκαμε ούτε τουρκική λίρα να μας δανείσουν}.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν δεν θα αργήσει – και δεν θα έπρεπε να είναι είδηση (αλίμονο…).»


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, λέγοντας: «Η περίπτωση αυτή ήταν ένα λάθος, μια αστοχία, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Η εικόνα που παρουσιάζεται περί αστυνομικού κράτους είναι αστεία».

Απαραίτητο το Πάσχα στο σπίτι

«Απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 3 Μαίου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορωνοϊού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την απαγόρευση των μετακινήσεων ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Έχουμε περάσει 14 μήνες σε καθεστώς περιορισμών. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις. Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο. Θα συνιστούσα να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Αν κάποιος θέλει να κάνει ένα Σαββατοκύριακο ας περιμένει 2 εβδομάδες ακόμα».

Για την Οικονομία

Η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους – και τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Είναι μόνιμα μέτρα, συμφωνημένα στο πλαίσιο της επιτήρησης. Πρώτος μας στόχος να προστατεύσουμε την εργασία. Θέλουμε την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, που θα γεφυρώσει το χάσμα των γενεών στην πατρίδα μας. Οι νέοι είναι τα πρώτα θύματα της πανδημίας.

Θα έχουμε ισχυρή ανάκαμψη μετά από την πανδημία.

Είχαμε ύφεση της τάξης του 8,2%. Αλλά τα χαρακτηριστικά της είναι διαφορετικά. Θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο τα εκτιμούν.

Θα πάρουμε μέτρα στήριξης όπως με την εστίαση, και για τους άλλους κλάδους που έχουν πληγεί. Με τα μέτρα στήριξης, επενδύσαμε στο ανθρώπινο δυναμικό.

Βιώσιμο το χρέος της χώρας. Αλλιώς κανείς δεν θα μας δάνειζε . Δεν έχω καμία ανησυχία για το ύψος του δημοσίου χρέους

Πλέγμα μέτρων για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας , αλλά στο πλαίσιο του εφικτού.

Το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά όλους και είναι πολύ καλό. Τα πρώτα χρήματα θα έλθουν εντός του 2021. Τα σχέδια θα εγκριθούν. Το δικό μας είναι ποιοτικό. Τα νησιά μας , μαζί και η Κρήτη , θα είναι από τους ωφελημένους.

Για τα εθνικά θέματα

Άψογος ο χειρισμός Δένδια στην Άγκυρα. είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις για το θέμα. Θέλουμε κανόνες , που δεν είναι άλλοι από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στις διεθνείς μας σχέσεις.

Δεν ήταν πρόθεση να τσακωθεί. Η εντολή ήταν να μην αφήσει πρόκληση αναπάντητη

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πια ευρωτουρκικές- και αυτό είναι επιτυχία μας.

Οι διαφορές μας είναι ξεκάθαρες, όπως και τα πεδία συνεννόησης με την Τουρκία

Η επιθυμία μου είναι να βρούμε ένα modus vivendi.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν δεν θα αργήσει – και δεν θα έπρεπε να είναι είδηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »