Η Ελλάδα διστάζει να αποστείλει τους S -300 στην Ουκρανία μετά τις σοβαρές προειδοποιήσεις της Ρωσίας

Έντονη είναι η πίεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα προκειμένου να στείλει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S – 300 στην Ουκρανία.
Προηγουμένως, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παράδοση των συστημάτων S – 300, αλλά μόνο εάν οι ΗΠΑ αντικαταστήσουν αυτά τα συστήματα με τα συστήματα Patriot.

Επί του παρόντος, η Αθήνα φέρεται να εκφράζει ανησυχίες για τις δικές της αμυντικές ικανότητες ενόψει των συνεχιζόμενων τουρκικών απειλών και ενός επεκτατικού οράματος που αντηχεί στην πολεμική ρητορική του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan και των ανώτατων αξιωματούχων του.
Ο άλλος σημαντικός παράγοντας που προκάλεσε τον δισταγμό της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι επαναλαμβανόμενες σοβαρές προειδοποιήσεις από τη Ρωσία, τη στιγμή που οι σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα βρίσκονται ήδη σε ιστορικό χαμηλό.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Η Ρωσία προειδοποίησε πρόσφατα: «Θεωρούμε ότι οι προκλητικές προθέσεις να προμηθεύσουν το καθεστώς του Κιέβου με τους S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου είναι ανοιχτά εχθρικές προς τη Ρωσία», σύμφωνα με τα λόγια της εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε ξένος στρατιωτικός εξοπλισμός δίνεται από την Ελλάδα «θα εντοπιστεί και θα καταστραφεί αμέσως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Πριν να είναι αργά, η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει τα επικίνδυνα σχέδια.
Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για την ευθύνη της», τόνισε.

Επικίνδυνο βήμα

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Κρεμλίνο προειδοποίησε επίσης πρόσφατα ότι η αποστολή S-300 θα ήταν «ένα επικίνδυνο βήμα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price πιέστηκε για το θέμα από έναν δημοσιογράφο.
Απάντησε ότι «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προσφέρει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της».
Την Τετάρτη (21/12/20230 ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden κατέστησε σαφές, πως θέλει να δει και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Οι S – 300 και οι Patriot

Η Ελλάδα πριν από τις ρωσικές προειδοποιήσεις φερόταν έτοιμη να στείλει τους πυραύλους στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ τους αντικαθιστούσαν με Patriot ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να στείλει το σύστημα S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία μ’ αντάλλαγμα Patriot, κάνοντας λόγο όχι για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει ότι το πυραυλικό σύστημα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.
Αυτή η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και εκεί του ετέθη το ερώτημα για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο tass.
«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν ν’ αφαιρεθούν», απάντησε ο υπουργός.
«Η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM.
Η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα, θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί από δυνατότητες που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, αλλά, πιθανώς, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προέχουν οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
«Για παράδειγμα, με την αντικατάσταση των S – 300 από τους Patriot, θα μειωθεί το βεληνεκές επίγειας αεράμυνας από τα 150 στα 75 χιλιόμετρα» τονίζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »