Άπαντες σε ετοιμότητα
Σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή κινητοποιήση βρίσκεται η Αθήνα μετά την παράταση της παράνομης τουρκικής Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αρχικά η Αθήνα απάντησε με αντι-navtex ενώ οι διπλωματικές διεργασίες με τελευταίο κομμάτι του παζλ την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου προκαλούν «νευρικό κλονισμό» στην Άγκυρα.

Αφού το ερευνητικό έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο και «έσπασε» τα 12 μίλια-τα δυνητικά δηλαδή χωρικά ύδατα της Ελλάδας-μετέφερε ήδη το ερευνητικό της δυτικά κοντά στις ανατολικές ακτές της Ρόδου, με τους Τούρκους να προαναγγέλλουν ότι οι έρευνες του Oruc Reis θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, έτοιμες να στείλουν μήνυμα αποτροπής οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί και να περιφρουρήσουν την εθνική κυριαρχία. Σε διπλωματικό επίπεδο δε, η κυβέρνηση αρχίζει να βάζει όλο και πιο ενεργά πάνω στο τραπέζι τόσο το εμπάργκο όπλων, όσο και την διακοπή της τελωνειακής ένωσης.

«Κόκκινη» γραμμή, δυτικά του 28ου Μεσημβρινού
Το θέμα είναι το εάν θα τολμήσει η Άγκυρα να υλοποιήσει την απειλή περί ερευνών νότια της Κρήτης, περιοχή δηλαδή που εμπίπτει στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Όμως αφορά πλέον και Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την πρόσφατη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο.

Στο Ελληνικό επιτελείο ήδη εξετάζονται όλα τα σχέδια αντίδρασης. Και αν γύρω από το Καστελόριζο η «κόκκινη γραμμή» ήταν για το Πολεμικό Ναυτικό τα 6 μίλια, τα δεδομένα όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού αλλάζουν.

Πλέον αφορά Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των Ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας. Και σε αυτές τις περιοχές πέρα από τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το τακτικό πλεονέκτημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι Μονάδες του Στόλου μπορούν να επιχειρούν από μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Ρόδος ενώ ο ναύσταθμος της Σούδας βρίσκεται σαφώς πιο κοντά σε σχέση με την περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Επιπλέον οι δυο Πολεμικές Μοίρες που διαθέτει στη Σούδα η Πολεμική Αεροπορία μπορούν να προσεγγίσουν άμεσα την περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »