Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το τουρκικό ΥΠΑΜ
Το νέο μέτωπο της Τουρκίας κατά της Αρμενίας ενεργοποιείται σταδιακά, καθώς ο τουρκικός στρατός μπήκε στο Ναχιτσεβάν για τα προγραμματισμένα στρατιωτικά παίγνια με τους Αζέρους.

Η διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή περνά συγκεκριμένα μηνύματα στην Αρμενία, η οποία περιμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη την επόμενη κλιμάκωση από τους Αζέρους, τους οποίους υποστηρίζει ενεργά η Τουρκία.

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Πόλεμο ετοιμάζει η Τουρκία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Όπως αναφέραμε τίποτα δεν τελείωσε ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, αφού η τουρκική παρέμβαση και σε αυτή τη σύγκρουση μόλις ξεκίνησε. Με τη “βιτρίνα” των στρατιωτικών ασκήσεων, η Τουρκία εμπλέκεται ενεργά και σε αυτό το μέτωπο.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα πραγματοποιηθούν στο Αζερμπαϊτζάν κοινές τακτικές ασκήσεις και εναέριες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με πραγματικά πυρά με τη συμμετοχή των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν μονάδες των χερσαίων δυνάμεων, θωρακισμένα οχήματα, μονάδες πυροβολικού και ρίψεις οβίδων, καθώς και ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας και αεράμυνας των στρατών των δύο χωρών”, ανέφερε το Γραφείο Τύπου Άμυνας του Μπακού.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν στο έδαφος του Ναχιτσεβάν για να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει, ότι από τις 29 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου θα ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Αζερμπαϊτζάν, που θα δεσμεύσει και την περιοχή Ναχιτσεβάν.

Μεταξύ άλλων φωτογραφιών που παρουσιάζονται, διακρίνονται δύο τουρκικά ελικόπτερα T-129 Atak κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στο Αζερμπαϊτζάν, που αγοράστηκαν για τουλάχιστον 60 για 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013.

Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι οι πρώτες, οι δύο χώρες διεξάγουν τέτοιες στρατιωτικές ασκήσεις από το 2014. Οι φετινές ασκήσεις είναι αξιοσημείωτες λόγο των δηλώσεων που έπεσαν με τις ημέρες της έντασης στα σύνορα, και το Ναχιτσεβάν επιλέγεται ως μέρος για την διεξαγωγή των από κοινού στρατιωτικών ασκήσεων σε αυτή την περιοχή. Αυτό ως «μήνυμα» παρέχει διάφορους στόχους, αναφέρει το el.armradio.am.

Η επίγεια φάση των στρατιωτικών ασκήσεων θα διεξαχθεί στο Μπακού, στο Αρμενικό Γκάντζακ, Λπινκ – Κϊουρταμίρ και Εβλάχ, και από τις 1-5 Αυγούστου στο θα λάβει μέρος στο Ναχιτσεβάν.

Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων, μπαταριών πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών, συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Αν και οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν τι όπλα θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά δεν σχολιάζουν, ώστε να μην δημοσιεύσουν περιττές πληροφορίες.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Shoushan Stepanian, εκ νέου δηλώνει, ότι η Αρμενία θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είναι έτοιμο για οποιονδήποτε σενάριο ανάπτυξης και είναι έτοιμο να δώσει αξιόλογη απάντηση. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, οι αναλυτές δεν προβλέπουν νέες εντάσεις στα σύνορα της Αρμενίας.

Ο πρέσβης της Αρμενίας απαντά στο Αζερμπαϊτζάν: “Θα φέρουν την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση”
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία στέλνει συνεχώς μαχητικά F-16, επιθετικά ελικόπτερα και στρατιωτικά οχήματα στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς λαμβάνουν χώρα ασκήσεις μεταξύ Άγκυρας και Μπακού.

Οι Αζέροι, που είναι τουρκικός λαός, υποδέχθηκαν τα τουρκικά F-16 με τιμές και στρατιωτική τελετή. Την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τις κοινές ασκήσεις με την Τουρκία, που θα διαρκέσουν από τις 29 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου.

Η νέα μεγάλη τουρκο-αζερική άσκηση γίνεται ως απάντηση στις ένοπλες παραμεθόριες συγκρούσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Να σημειωθεί ότι οι Αρμένιοι επικράτησαν επί των Αζέρων.

Στις ασκήσεις συμμετέχει όλο το εύρος του στρατού ξηράς του Αζερμπαϊτζάν, πεζικό, τανκς, πυροβολικό και η πολεμική του αεροπορία. Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας τέθηκαν αμέσως σε υψηλό συναγερμό.

Στις 12 Ιουλίου, άρχισαν συγκρούσεις και ανταλλαγές πυροβολισμών στα σύνορα της περιοχής Τοβούζ του Αζερμπαϊτζάν και της περιοχής Ταβούς της Αρμενίας. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για τις προκλήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »