Σε ύψιστη ετοιμότητα οι Ισραηλινοί για κάθε ενδεχόμενο σε σχέση με το Ιράν
Ηισραηλινή κυβέρνηση έδωσε εντολή στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για πιθανή επίθεση στο Ισραήλ από ιρανικές παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ αναμένεται να λάβει έγκαιρη προειδοποίηση πριν από οποιαδήποτε πιθανή μια αμερικανική επίθεση στην Τεχεράνη.

Ο ισραηλινός στρατός διατάχθηκε να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα βασικά συστήματα και οι εγκαταστάσεις του θα είναι έτοιμες σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, ανέφεραν ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν θα προκαλούσε εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από την Χεζμπολάχ και τις φιλοιρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία με μαζικό τρόπο.

“Το Ισραήλ προς το παρόν δεν διαθέτει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με κάποια προγραμματισμένη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν”, δήλωσε η πηγή.

Την ίδια περίοδο όμως καθόλου τυχαία ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για την διενέργεια μεγάλων ασκήσεων, ενώ η πολεμική αεροπορία της χώρας εκπαιδεύεται πλήρως για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας και για επιχειρήσεις βαθιά μέσα σε εχθρική περιοχή.

Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης, καθόλου τυχαία, μια μεγάλη άσκηση που αποτελούσε προσομοίωση σε έναν ενδεχόμενο ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στον άξονα των χωρών του Ιράν, με έμφαση στο βόρειο μέτωπο.

“Τέτοιες κινήσεις παίρνουν τώρα επείγουσα μορφή υπό το φως μιας ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ πριν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο”, αναφέρει ισραηλινή πηγή.

Ειδικότερα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραήλ και των ΗΠΑ πραγματοποιούν εντατικές επαφές τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι λεπτομέρειες των συζητήσεων τους παραμένουν μυστικές, αλλά παρατηρητές πιστεύουν ότι οι δύο χώρες συντονίζουν τις κινήσεις τους εναντίον του Ιράν.

Αυτήν την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο αρχηγός της Μοσάντ Γιόσι Κοέν επισκέφθηκαν μυστικά την Σαουδική Αραβία για να συναντηθούν με αξιωματούχους του Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η συνάντηση είχε άμεση σχέση και με την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το Ιράν, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

 

Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν αυτή την εβδομάδα βαρέου τύπου βομβαρδιστικά στη Μέση Ανατολή, κάτι που πολλοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ως απειλή κατά του Ιράν, εν μέσω εικασιών ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης πριν αναλάβει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη εστάλησαν στην περιοχή «για να αποτρέψουν την επιθετικότητα και να καθησυχάσουν τους εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ».

Σε μια εξαιρετικά παράτυπη κίνηση, τα αεροσκάφη Stratofortress B-52H φάνηκαν να πετούν προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο το Σάββατο καθ ‘οδόν προς τη βάση τους στο Κατάρ με κλειστά τα συστήματα εντοπισμού.

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι έχει κατά νου ο Τραμπ, αλλά και το ΝΑΤΟ στην περίπτωση του Ιράν. Όλα όμως εξαρτώνται πιθανότατα από τις μυστικές διεργασίες των Ιρανών ώστε να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, κάτι που θα σήμαινε ότι το Ισραήλ θα βρίσκονταν κάτω από μια τεράστια απειλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »