Δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature η έρευνα των κινέζων επιστημόνων

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ένα ζεύγος αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον κορoνοϊό. Τα αντισώματα απομονώθηκαν από ένα ασθενή, ο οποίος ανέρρωσε από τη νόσο Covid-19.

Τα αντισώματα προσδένονται στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) του κορωνοϊού και μπλοκάρουν έτσι την ικανότητά του να προσδένεται στους υποδοχείς ACE2 (του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης) των ανθρωπίνων κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο, κλείνει η «πόρτα» διείσδυσης του ιού στα κύτταρα. Τα πρώτα τεστ των δύο αντισωμάτων σε ποντίκια, οδήγησαν σε μείωση του ιικού φορτίου, δείχνοντας ότι τα αντισώματα μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη.

Ρομπότ σκοτώνει τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία σε μόλις δύο λεπτά

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιαν Γου του τμήματος Μικροβιολογίας της Σχολής Βασικών Ιατρικών Επιστημών του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, βρήκαν ότι τα δύο αντισώματα Β38 και Η4 μπορούν να προσδεθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας του κορoνοϊού, με αποτέλεσμα να έχουν πιο ισχυρή εξουδετερωτική δράση, από ό,τι αν μόνο ένα αντίσωμα προσκολλάτο στον ιό.  
 
Αυτό επίσης, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι αν στο μέλλον η προεξέχουσα πρωτεΐνη υποστεί κάποια μετάλλαξη σε κάποιο σημείο της, με αποτέλεσμα το ένα αντίσωμα να μην μπορεί πια να προσδεθεί, το άλλο αντίσωμα πιθανότατα θα συνεχίσει να ασκεί την εξουδετερωτική δράση του. Οι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένα «κοκτέιλ» που θα περιέχει και τα δύο αντισώματα, θα παρέχει άμεσο θεραπευτικό όφελος στους ασθενείς με Covid-19.


Αγώνας δρόμου για υποψήφιες θεραπείες 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες, για παρηγορητική χρήση στους ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, αυτούς που δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να διασωληνωθούν, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο. Αυτό σημαίνει πως το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμα διασωληνωμένοι. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους σοβαρούς ασθενείς. Θα μπορούσε να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς στους οποίους στηρίζεται η αναπνοή με άλλα, πλην του αναπνευστήρα, μέσα.

«Η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά, με βάση νεότερα δεδομένα, θα μπορεί κατ’ αρχάς να είναι 5 αντί για 10 ημέρες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη και σε άλλους ασθενείς», ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας. «Η αξιολόγηση του φαρμάκου συνεχίζεται. Είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών. 

Βλέπουμε ότι χαρακτηριστικά οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν κυρίως τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια της νόσου, με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές. Είναι ακόμα νωρίς. Σιγά-σιγά θα δούμε περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Νέα μελέτη για κορονοϊό: Αφήνει χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο ίδιος είπε ότι μία πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ. Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά και μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιικές ιδιότητες. Δηλαδή, λοπιναβίρη και ριτοναβίρη όσον αφορά το αντιικό του HIV, η ριμπαβιρίνη και η ιντερφερόνη β όσον αφορά τα γενικότερα αντιικά φάρμακα. Έδειξε πως είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό, εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό τους, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες ημέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

«Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς. Σίγουρα όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »