Με τη νέα κυβέρνηση στην Τεχεράνη, θα είναι πολύ δυσκολότερο να επιλυθεί το πυρηνικό ζήτημα.
Για σκιώδη πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν που πλανάται απειλητικά πάνω από την επανέναρξη των κρίσιμων συνομιλιών της Βιέννης, για την επιστροφή της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον στην πυρηνική συμφωνία του 2015, κάνει λόγο η ανταπόκριση του BBC, (της Kasra Naji, BBC Persian).
Οι συνομιλίες ξεκινούν τρεις μόλις ημέρες μετά την επίθεση-σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Natanz. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει πει ότι η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη χώρα του, την οποία το Ιράν θεωρεί τον κατεξοχήν εχθρό του.
Στη Βιέννη, η τελευταία επίθεση-σαμποτάζ, την οποία το Ιράν περιέγραψε ως “πυρηνική τρομοκρατία” και για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ, είναι μία υπενθύμιση σε όλες τις πλευρές ότι το ζήτημα έχει επείγοντα χαρακτήρα, και ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα των συνομιλιών θα πρέπει να ικανοποιεί όχι μόνον το Ιράν, τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις, αλλά επίσης το Ισραήλ και τις γειτονικές χώρες του Ιράν.
Η επίθεση έχει επίσης ανοίξει μία τρύπα στη διαπραγματευτική στρατηγική του Ιράν για την γρήγορη επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος, ώστε να διευρύνει την ευχέρεια χειρισμών του στις συνομιλίες.
Τέλος, υπάρχει το ερώτημα κατά πόσον η συμφωνία του 2015 εξακολουθεί να είναι ακόμη μία ρωμαλέα συμφωνία όπως ήταν όταν υπεγράφη πριν από έξι χρόνια. Πολλά έχουν μεσολαβήσει στο μεταξύ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών.
Ενόψει των συνομιλιών, ο Ιρανός Πρόεδρος Rouhani κατέστησε σαφές ότι ο τερματισμός των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του θα είναι κορυφαία προτεραιότητα στους τέσσερις μήνες που απομένουν στην κυβέρνησή του. Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου και ο Πρόεδρος Rouhani θα παραδώσει στη νέα κυβέρνηση γύρω στις 5 Αυγούστου.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα ψυχολογικό deadline, ώστε οι συνομιλίες να παράγουν αποτέλεσμα, καθώς οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι εκλογές θα φέρουν έναν σκληροπυρηνικό πρόεδρο – το πιθανότερο ένα πρώην ή νυν μέλος της Επαναστατικής Φρουράς, που φέρει έντονο ιδεολογικό στίγμα.
Η γενική αίσθηση, τόσο στην Τεχεράνη όσο και στην Ουάσινγκτον είναι ότι, με τη νέα κυβέρνηση στην Τεχεράνη, θα είναι πολύ δυσκολότερο να επιλυθεί το πυρηνικό ζήτημα. Οι σκληροπυρηνικοί στην Τεχεράνη ανησυχούν για τη σπουδή με την οποία λένε ότι ο Πρόεδρος Rouhani αγκάλιασε τις συνομιλίες στη Βιέννη – συνομιλίες που λένε ότι θα ξεπουλήσουν ξανά τα πυρηνικά επιτεύγματα του Ιράν – όπως ακριβώς το 2015.