Το Βερολίνο παρέδωσε τεχνογνωσία για παραγωγή πυραύλων στην Τουρκία
Στη «νέα» Τουρκία, για την οποία καυχιέται ως αρχιτέκτονας ο Ερντογάν, η ηγεσία της χώρας βασίζεται σε στρατιωτικό εξοπλισμό εγχώριας παραγωγής, ωστόσο η αμυντική βιομηχανία δεν είναι αποκλειστικά τουρκική.

Η Γερμανία παραδίδει “γη και ύδωρ” στο ισλαμικό αυταρχικό καθεστώς παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί και υποστηρίζει ουσιαστικά τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

“Απασφάλισαν” οι Γερμανοί: “Γκριζάρουν” το Αιγαίο και “χαρίζουν” τα νησιά μας στην Τουρκία
Τη στιγμή που η Γερμανία παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής στην ελληνοτουρκική κρίση και τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ εκθειάζουν τη Μέρκελ, η παράδοση κεφαλών και τεχνογνωσίας για την παραγωγή αντιαρματικών πυραύλων στην Τουρκία μπορούν να απειλήσουν και τα ελληνικά τεθωρακισμένα.

Συνεπώς, η “ουδέτερη” στάση των Γερμανών μόνο ουδέτερη δεν είναι, καθώς η αδιανόητη υποστήριξη του Βερολίνου στην Τουρκία δημιουργεί σοβαρές απειλές για την άμυνα της Ελλάδας, ενός κράτους που όχι μόνο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποτελεί και το πιο στρατηγικό σύνορό της.

Σημαντικά μέρη τουρκικών όπλων συνεχίζουν να προέρχονται από τη γερμανική παραγωγή, σύμφωνα με απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας σε κοινοβουλευτική ερώτηση των Πρασίνων. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων ρώτησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την εξαγωγή κεφαλών για πυραύλους συμβατούς με τα τουρκικά UAV.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε κεφαλές για τους αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (LRAT) και τους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας (MRAT), οι οποίοι και οι δύο κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Roketsan. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, το 2014 εκδόθηκαν άδειες εξαγωγής για δέκα κιτ κεφαλών για πυραύλους LRAT.

Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύονται από αεροσκάφη ευθύνονται για πολλά εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία – ειδικά στο Δυτικό Κουρδιστάν / Βόρεια Συρία και στο Νότιο Κουρδιστάν / Βόρειο Ιράκ. Στα τέλη Ιουνίου, τρεις γυναίκες ακτιβίστριεςZehra Berkel, Hebûn Mele Xelîl και Amina Waysî ήταν τα πρώτα θύματα μιας εκτέλεσης από ένα τουρκικό επιθετικό drone στο Kobanê. Στο Kuna Masî κοντά στο Sulaymaniyah, δύο άτομα πέθαναν λίγο αργότερα και άλλα οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, μερικά από αυτά σοβαρά. Ένας από τους νεκρούς είναι μέλος του κόμματος PJAK του Ανατολικού Κουρδιστάν.

Μεγάλος αριθμός αδειών εξαγωγής για κεφαλές στην Τουρκία
Μόνο το 2014, εκδόθηκαν άδειες εξαγωγής για δέκα κιτ για τις κεφαλές των αντιαρματικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, αναφέρει το κουρδικό μέσο ενημέρωσης ANF.

Συνολικά δέκα κεφαλές έχουν εξαχθεί στη Roketsan από το 2010. Το 2010, 2011, 2012 και 2018, οι άδειες εξαγωγής για την τεχνολογία παραγωγής κεφαλών LRAT εγκρίθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το 2013 και το 2018 εγκρίθηκε η πώληση τεχνολογίας για την παραγωγή κεφαλών για αντιαρματικούς πυραύλους μεσαίας εμβέλειας.

Η Roketsan είναι κατασκευαστής οπλισμένων συστημάτων πυραύλων με έδρα την Άγκυρα. Η εταιρεία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από την κρατική γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας. Οι περισσότερες μετοχές κατέχονται από το Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων (TSKGV).

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, όλες οι άδειες που χορηγήθηκαν αφορούν αποκλειστικά την προμήθεια εξαρτημάτων, κεφαλών και τεχνολογίας για την ανάπτυξη και παραγωγή παράλληλων κεφαλών LRAT και MRAT αντιαρματικών όπλων.

Αυτές οι κεφαλές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να συνδέονται με οπλισμένα αεροσκάφη και να καταστρέφουν οχήματα θωράκιση. Η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει εάν η Τουρκία μπορεί να παράξει τα όπλα.

Αυτή η ασαφής δήλωση υποδηλώνει τουλάχιστον την πιθανότητα ότι οι Γερμανοί μηχανικοί συναρμολογούν τα πολεμικά όπλα στην Τουρκία.

Όπλα για τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό
Εκτός από τους επιθετικούς πολέμους της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία και στο Νότιο Κουρδιστάν, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, οι παραδόσεις όπλων στην ισλαμική κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη της Λιβύης διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο ζήτημα του τόπου και του επιχειρησιακού χώρου των κεφαλών που εξάγονται από τη Γερμανία για διάφορους τύπους πυραύλων.

Αν και η Λιβύη υπόκειται σε εμπάργκο όπλων, η Τουρκία προμηθεύει μεγάλες ποσότητες όπλων και στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη και μεταφέρει μισθοφόρους και τα δικά της στρατεύματα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Πόλεμο ετοιμάζει η Τουρκία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε τις κεφαλές στην Τουρκία υπό τον περιορισμό μιας σύμβασης τελικής χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα δεσμεύεται να μην μεταβιβάσει αυτά τα όπλα σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το προφανές ερώτημα εάν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εκδώσει τέτοιες άδειες, για παράδειγμα για εξαγωγή στη Λιβύη, δεν απαντάται από το Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο επισημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένο να απαντήσει.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παρακάμπτει το Κοινοβούλιο και το κοινό: τα όπλα παρέχονται βάσει πιστοποιητικού τελικής χρήσης, το οποίο μπορεί να ανακληθεί “κάτω από το τραπέζι” από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Δεν είναι μόνο οι Ισλαμιστές στη Λιβύη που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των παραληπτών των τουρκικών όπλων, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνουν επίσης πολεμικό υλικό από τη Γερμανία.

Η Τουρκία αναβαθμίζει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία και εξάγει αεροσκάφη εξοπλισμένα με όπλα στην Τυνησία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μαλαισία, το Κατάρ και το Τουρκμενιστάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »