Απόφαση Νότη Μηταράκη που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Χωρίς φρένο προχωράνε οι διαδικασίες για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Με fast track διαδικασίες και “κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης”, ξεκινάει η επέκταση των δομών Φυλακίου στα 33,5 στρέμματα που έχουν ήδη νοικιαστεί δίπλα σε ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, σύμφωνα με νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη απόφαση που αυτή την φορά υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2021 και τίτλο:

“Έγκριση δήλωσης υπαγωγής και υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου «Αναβάθμιση Υφιστάμενης Δομής της παρ. 4. του Άρθρου 8 του Ν.4375/2016, στο Φυλάκιο στην Π.Ε. Έβρου», αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αφορά το ΚΥΤ Φυλακίου, μια και στο ΠΡΟ/ΚΕ.ΚΑ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ο κ.Μηταράκης, αλλά ανήκει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Τον οποίο ακόμα περιμένουμε στον Έβρο, παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ότι θα ερχόταν ως τα τέλη Μσρτίου να ενημερώσει και να συζητήσει με την τοπική κοινωνία”. Αυτό τουλάχιστον έλεγε ο κ.Μαυρίδης, μετά την συνάντηση που έκανε στην Αθήνα μόνος του στις 11 Μαρτίου, όπως και άλλους 3 αρμόδιους υπουργούς.

Όπως αναφέρει το evros-news.gr, η αναφορά στην απόφαση: “Η κατασκευή του ανωτέρω έργου θα λάβει χώρα κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4375/2016”, δεν είναι τυχαία και δείχνει την πρόθεση να μην “κολλήσει” η επέκταση σε γραφειοκρατικά ή νομικά εμπόδια.

Το ίδιο ισχύει και για την αναφορά σε: «Αναβάθμιση Υφιστάμενης Δομής της παρ. 4. του Άρθρου 8 του Ν.4375/2016, στο Φυλάκιο στην Π.Ε. Έβρου», αν και στη συνέχεια αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΚΥΤ Φυλακίου και δεν υπάρχει πουθενά αναφορά σε ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, το οποίο η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θέλει να αναβαθμίσει και να αυξήσει τη χωρητικότητα του κατά 370 άτομα.

Όλο αυτή την ώρα που Κ.Μητσοτάκης και Ι.Γιόχανσον συμφώνησαν πως θα δοθούν 276 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέων δομών στα νησιά που ενδέχεται να αποτελέσουν τους οικισμούς.

Αυτό αποφασίστηκε , κατά την διάρκεια της συνάντησης, στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ιλβα Γιόχανσον.

Ανακοινώθηκε επίσης πως οι δομές θα είναι ανοιχτές και όχι κλειστές, όπως ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση της Επιτρόπου με τον υπουργό κ. Νότη Μηταράκη όπου η Ιλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι: «Δεν μπορεί να είναι κλειστές δομές γιατί δεν μπορούμε να κρατάμε ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες. Θα βγαίνουν, όποτε θέλουν και θα επιστρέφουν», για να έρθει αμέσως μετά ο Υπουργός Μετανάστευσης και να επιβεβαιώσει και επίσημα πλέον ότι δεν μιλάμε για κλειστές δομές αλλά για ελεγχόμενες με την έννοια του ελέγχου των ατόμων κατά την είσοδό τους στα σχεδιαζόμενα κέντρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »