Ηομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο, ξεκίνησε με ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η Ουκρανία είναι «ζωντανή όσο ποτέ». (Ukraine is “alive and kicking”, όπως χαρακτηριστικά είπε).

Βασικό στοιχείο της ομιλίας του Ζελένκσι, ήταν το επόμενο πακέτο βοήθειας και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον.

Η ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον συμπίπτει χρονικά με τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot. Ο Ουκρανός πρόεδρο, φιλοδοξεί παράλληλα να στείλει μήνυμα στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Το SAM “Patriot” θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο

Η ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Τα συστήματα αεράμυνας Patriot,  μία μονάδα έχει ήδη αποσταλεί στην Ουκρανία, θα αναπτυχθούν στη χώρα αυτή όχι νωρίτερα από τον Φεβρουάριο. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη ενσωμάτωσης αυτών των συστημάτων αεράμυνας, με εκείνα που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με την Ουκρανία, καθώς και με συστήματα αεράμυνας χωρών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας γενικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία μία μονάδα αεράμυνας Patriot, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει 9 εκτοξευτές, οι οποίοι, δεδομένης της μεγάλης εμβέλειας αυτών των συστημάτων αεράμυνας, παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου ενός μεγάλου τομέα του εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με ειδικούς, το σύστημα αεράμυνας « Patriot» θα αναπτυχθεί αρχικά στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας και θα παίξει το ρόλο, τόσο ενός μέσου κάλυψης του εδάφους του ΝΑΤΟ όσο και ενός μέσου κάλυψης των κύριων εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, όπου αποθηκεύονται όπλα, εκπαιδεύεται στρατιωτικό προσωπικό και μεταφέρονται διάφορα είδη όπλων.

Η Γερμανία θέλει να ακολουθήσει

Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μεταφέρουν το σύστημα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, η Γερμανία κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, ήταν απαραίτητο να προμηθεύσει την Ουκρανία με μια μονάδα από αυτά τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Οι παραδόσεις μπορούν να γίνουν την άνοιξη του επόμενου έτους.

Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι  η Γερμανία αποφάσισε πρόσφατα να αρνηθεί να προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, αλλά συμφώνησε να τα τοποθετήσει στις συνοριακές περιοχές, όμως έγινε γνωστό ότι τελικά, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει το θέμα της αποστολής μιας μονάδας του συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία.

Εάν ληφθεί μια θετική απόφαση ως προς αυτό, τότε το Κίεβο θα έχει ήδη δύο μονάδες συστημάτων Patriot μεγάλης εμβέλειας. Αυτό, τουλάχιστον θεωρητικά, θα ενίσχυε σημαντικά την προστασία από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται στα προάστια του Μπαχμούτ

Παρά την προηγουμένως δεδηλωμένη κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ και στα περίχωρά του, έγινε γνωστό ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν μπορούσαν μόνο να εναλλάσσουν και να ενισχύσουν τις μονάδες τους με τρία τάγματα ταυτόχρονα (έως 2,5 χιλιάδες άτομα) αλλά άρχισαν αντεπιθέσεις στα περίχωρα του Μπαχμούτ και στα προάστια του.

Είναι γνωστό ότι, μια αρκετά μεγάλη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άρχισε να παρατηρείται τις τελευταίες 48 ώρες στα ανατολικά προάστια του Μπαχμούτ. Εδώ, σύμφωνα με μια σειρά δεδομένων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να αναπτύξουν μια αντεπίθεση, αλλά δεν μπόρεσαν να επιτύχουν κάποια σημαντική επιτυχία. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του οικισμού Kleshcheevka νότια του Μπαχμούτ. Στην περιοχή, μεταξύ άλλων, γίνεται αρκετά έντονη η παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αυξημένη δραστηριότητα στο Μπαχμούτ άρχισε να παρατηρείται μετά την άφιξη του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ενώ, είναι αξιοσημείωτο ότι, εστάλησαν επιπλέον 200 έως 300 ξένοι μισθοφόροι προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας  να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν μια σημαντική αντεπίθεση προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ αμφίβολη, διότι διαφορετικά οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα είναι κολοσσιαίες και οποιαδήποτε αποτυχία θα οδηγήσει σε μια γρήγορη επανεμφάνιση των Βάγκνερ PMC προς την κατεύθυνση όχι μόνο του Μπαχμούτ, αλλά και του Konstantinovka.

Στη Μόσχα ξέσπασε φωτιά σε στρατιωτική μονάδα

Η φωτιά ξέσπασε σε γκαράζ που βρίσκονται σε στρατιωτική μονάδα στην Ανατολική Διοικητική Περιφέρεια της πρωτεύουσας. Συνολικά, η πυρκαγιά ήταν περίπου  σε κτίρια διακοσίων τετραγωνικών μέτρων, αλλά χρειάστηκε να εμπλακούν περίπου δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν αρκετά σοβαρή.

Τι είδους εξοπλισμός βρισκόταν στα γκαράζ είναι άγνωστο, ωστόσο, πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξαν θύματα , ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη φωτιά δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί.

Τα αίτια της πυρκαγιάς στο έδαφος της στρατιωτικής μονάδας είναι ακόμη άγνωστα, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, υπαίτια θα μπορούσε να είναι μια δυσλειτουργία  ηλεκτρικής καλωδίωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »