Πώς η Τουρκία προσπαθεί να μας «εγκλωβίσει» σε έναν προσχηματικό διάλογο
Στην Αθήνα παραδίδεται σήμερα η σκυτάλη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές, οι δύο αντιπροσωπείες συναντώνται το πρωί προκειμένου να συνεχίσουν τις διερευνητικες επαφές.
Ειδικότερα, πιάνουν το νήμα των συνομιλιών ως αφέθηκαν κατά τον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

 

Το μέρος όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες παραμένει υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, ενώ η ελληνική πλευρά έχει θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο αφορά τη συζήτηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Αντίθετα, η Άγκυρα ανοίγει τη «βεντάλια» των θεμάτων βάζοντας στο τραπέζι πολλά θέματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις γκρίζες ζώνες, τη Θράκη, ενώ πρότεινε και ειδικό μηχανισμό για το μεταναστευτικό.

Οι δύο αντιπροσωπείες και ο χαρακτήρας των επαφών
Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Η ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους τον διερευνητικό χαρακτήρα των συναντήσεων, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει στις συνομιλίες αναβαθμισμένο πολιτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και αύριο αναμένεται να γίνουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Η ”παγίδα” του Ερντογάν

Ο χρόνος που επέλεξε η τουρκική πλευρά να πραγματοποιηθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών δείχνει ότι βασικός στόχος της τουρκικής ηγεσίας ήταν να μην κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει τις συνομιλίες από τους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται το καθεστώς Ερντογάν.

Στις 25 και 26 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι απολογητές του τουρκικού καθεστώτος θα μπορούν εύκολα να επιχειρηματολογήσουν ότι η Αγκυρα καταβάλλει προσπάθειες να έρθει σε συνεννόηση με την Αθήνα προτείνοντας στις Βρυξέλλες την υιοθέτηση της λεγόμενης θετικής ευρωτουρκικής ατζέντας, δηλαδή την εκταμίευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία με πρόσχημα το Μεταναστευτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »