Η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται αρκετά πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τους πολίτες της ως… πειραματόζωα και η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται αρκετά πρόθυμη να πληρώσει το λογαριασμό, των… έργων που δοκιμάζονται!
Eκτός από τον πόλεμο, τι άλλο χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ διεξάγοντας ένα πείραμα ψηφιακού ελέγχου της ανθρώπινης αντίδρασης στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων διεθνείς αναλυτές.
Οι μάχες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, δίνοντας τέλος στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών ανδρών και εκτοπίζοντας εκατομμύρια.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, κάλεσε τους δυτικούς κατασκευαστές όπλων να δοκιμάσουν τα νεότερα όπλα τους εναντίον Ρώσων το 2022.
Και πράγματι, όλα τα είδη όπλων ρέουν στην Ουκρανία.
Είναι πραγματικά ένα πεδίο δοκιμών.
Αυτό γεννά το ερώτημα, δοκιμάζεται κάτι άλλο εκεί;
Η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται αρκετά πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τους πολίτες της ως πειραματόζωα και η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται αρκετά πρόθυμη να πληρώσει το λογαριασμό.
Τα αμερικανικά φορολογικά δολάρια πηγαίνουν σε άλλα ενδιαφέροντα έργα;Τι άλλο δοκιμάζεται στην Ουκρανία; – Τι χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ εκεί; 

Ο Volodymyr Zelensky έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας τον Μάιο του 2019 και σχεδόν αμέσως παρουσίασε την ιδέα του για μια ολόκληρη «χώρα σε ένα smartphone».
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, η Ουκρανία ξεκίνησε το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της, με επικεφαλής τον, συχνά, συμμετέχοντα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), τον Mykhailo Federov.
Σύμφωνα με τον Federov, στόχος αυτής της νέας κυβερνητικής υπηρεσίας ήταν να εξορθολογίσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθιστώντας ευκολότερη την αίτηση για άδειες οδήγησης, διαβατήρια , και ούτω καθεξής.
Η Ουκρανία έχει εδώ και καιρό τη φήμη της πιο διεφθαρμένης χώρας της Ευρώπης και νέοι πολιτικοί όπως ο Federov θέλουν να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία για να κάνουν αλλαγές.
Έτσι, στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, η ουκρανική κυβέρνηση κυκλοφόρησε την εφαρμογή Diia για smartphone.

Για εξορθολογισμό των κρατικών υπηρεσιών και παρακολούθηση των πολιτών

Αναπτύχθηκε από εθελοντές της EPAM Systems, το Diia έχει προβληθεί ως ένας τρόπος για τον εξορθολογισμό των κρατικών υπηρεσιών, όπως εξηγεί η ιστοσελίδα The Organic Prepper.
Μέχρι το 2021 είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χορηγούσε ψηφιακά διαβατήρια και μια από τις πρώτες που εξέδωσε ψηφιακές άδειες οδήγησης.
Ο Federov ανέφερε το 2021 ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας το χρησιμοποιούσε και κέρδιζε δημοτικότητα.
Από τον Ιανουάριο του 2023, περίπου ο μισός ενήλικος πληθυσμός της Ουκρανίας το χρησιμοποιούσε.
Υπάρχει μια θετική πλευρά στον εξορθολογισμό των κρατικών υπηρεσιών.
Η Diia επέτρεψε στους Ουκρανούς να ξεκινήσουν εύκολα νέες επιχειρήσεις, καθιστώντας εύκολα διαθέσιμα όλα τα απαιτούμενα κρατικά έγγραφα.
Είναι χρήσιμη για νέους επιχειρηματίες.

Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες έγιναν άμεσα εμφανείς.

Μέσα σε ένα χρόνο από την κυκλοφορία του, εκατομμύρια Ουκρανοί διαπίστωσαν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως άδειες οδήγησης, πληροφορίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τραπεζικές πληροφορίες, διακινούνταν στο διαδίκτυο.
Πάντα υπήρχε ο κίνδυνος να χάσετε το πορτοφόλι σας και την άδεια οδήγησής σας, αλλά με τα πάντα στο διαδίκτυο, οι κίνδυνοι απάτης και κλοπής ταυτότητας αυξάνονται αστρονομικά.
Στις αρχές της προεδρίας του, ο Zelensky μίλησε για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας ψηφοφορίας μέσω της εφαρμογής.
Εκτός από το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν συμφώνησαν ποτέ για την ασφάλεια της διαδικτυακής ψηφοφορίας, μέχρι τον Ιούλιο του 2022, ο Zelensky είχε απαγορεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είχε κλείσει εταιρείες μέσων ενημέρωσης με εναλλακτικές απόψεις.
Η ύπαρξη μιας κεντρικής εφαρμογής που ελέγχει τα σημαντικά έγγραφα του καθενός διευκολύνει πολύ οποιοδήποτε κυβερνών κόμμα να διατηρήσει την εξουσία του.

Ο έλεγχος των εκλογών είναι μόνο η αρχή.

Το Diia κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020 και μέχρι τον Μάρτιο του 2020, η Diia βοηθούσε την ουκρανική κυβέρνηση να επιβάλει τις πολιτικές του lockdown, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Redacted.

Η αναφορά Redacted δείχνει τμήματα από διάφορες συνόδους κορυφής του WEF και στις 2:06 έχει ένα απόσπασμα από ένα έγγραφο του WEF που λέει: “Αυτή η ψηφιακή ταυτότητα καθορίζει σε ποια προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση – ή αντίστροφα, τι είναι κλειστό για εμάς”.
Το Diia (και άλλα προϊόντα ψηφιακής ταυτότητας) έχουν διατεθεί στο εμπόριο με ευκολία, αλλά η ουσία είναι πως οι προγραμματιστές της τεχνολογίας έχουν δει τις δυνατότητές τους ως μηχανισμό ελέγχου από την αρχή.
Η έκθεση Redacted δείχνει επίσης αποσπάσματα από τον Federov να μιλά στη σύνοδο κορυφής του WEF του 2021 και στο 5:40 παραδέχεται ανοιχτά ότι η πανδημία επέτρεψε στην ουκρανική κυβέρνηση να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ουκρανίας.
«Η πανδημία έχει επιταχύνει την πρόοδό μας», λέει ο Federov.
«Οι άνθρωποι πραγματικά ζητούν τώρα ψηφιακές διαδικτυακές υπηρεσίες.
Οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εμπιστευτούν την τεχνολογία».

Η έκθεση Redacted εντοπίζει τη μεταμόρφωση της Diia από μια βολική υπηρεσία σε ένα στρατιωτικό εργαλείο: Λειτουργίες πολέμου σε μια εφαρμογή

Στις 6:39, συζητούν μια συνέντευξη στο Wired με τον Anton Melnyk, έναν σύμβουλο στο Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας.
Τον Μάρτιο του 2022, ο Δρ Melnyk δήλωσε: «Αναδιαρθρώσαμε το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού σε έναν ξεκάθαρο στρατιωτικό οργανισμό».
Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, η Diia πρόσθεσε κάθε είδους νέα χαρακτηριστικά εν καιρώ πολέμου.
Οι Ουκρανοί μπορούν να αναφέρουν κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων μέσω του chatbot της Diia, eVorog (eEnemy). Οι Ουκρανοί μπορούν να λάβουν κρατικές πληρωμές ακόμα κι αν είναι εκτοπισμένοι.
Αλλά η Diia δεν σταματά εκεί.

Η Diia ενθαρρύνει τους πολίτες να καταδώσουν ανώνυμα τους… γείτονές τους.

Τα χαρακτηριστικά εν καιρώ πολέμου επιτρέπουν σε οποιονδήποτε πολίτη να κατηγορήσει ανώνυμα οποιονδήποτε άλλο πολίτη ότι είναι συνεργάτης της Ρωσίας.
Η διακυβέρνηση του Stalin στη Σοβιετική Ένωση απέδειξε πόσο λάθος μπορεί να πάει αυτό.
Οι Ουκρανοί μισούν τον Stalin, και δικαίως, όμως η Diia γίνεται γρήγορα Stalin σε smartphone και αυτό ενδιαφέρει πολύ τους Αμερικανούς πρέπει να νοιάζονται.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί πρέπει να ενδιαφέρει η ουκρανική γραφειοκρατία, υπάρχουν δύο μεγάλοι λόγοι για αυτό.

– Το πρώτο είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν πληρώσει για μεγάλο μέρος της τεχνικής ανάπτυξης.
– Το δεύτερο είναι ότι η έννοια «κυβέρνηση σε smartphone» ως ευκολία και εξέλιξη αντιπροσωπευτική της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Η USAID υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ουκρανίας από το 2016.
Οι εθελοντές που ανέπτυξαν το Diia ήταν Ουκρανοί που συνεργάζονταν με την EPAM Systems, μια εταιρεία μηχανικής λογισμικού με έδρα την Πενσυλβάνια.
Και η EPAM Systems μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία, αλλά η USAID δεν είναι.

Χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

Μετά τη ρωσική εισβολή, η USAID δώρισε άλλα 8,5 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών της Diia εν καιρώ πολέμου.
Η διευθύντρια της USAID, Samantha Power, μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2023, διαφημίζοντας την επιτυχία της Diia.
Αυτή και ο Federov μίλησαν για τις τεράστιες επιτυχίες και συζήτησαν για το να μοιραστούν το μοντέλο της Diia με άλλες χώρες.
Παρεμπιπτόντως, η Samantha Power είναι παντρεμένη με τον Cass Sunstein, τον συγγραφέα του Nudge και πολλών άλλων βιβλίων που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν υπέρ της κοινωνικής χειραγώγησης.
H Power δήλωσε ότι η USAID σκοπεύει να αναζητήσει ηγέτες σε αναπτυσσόμενες χώρες που λειτουργούν σε πλατφόρμες κατά της διαφθοράς και μοιράζονται μαζί τους τεχνολογία παρόμοια με την Diia για να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των χωρών τους.
Ανέφερε συγκεκριμένα τη Ζάμπια, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τον Ισημερινό.
Τον Ιανουάριο, η Εσθονία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε τις δοκιμαστικές εκδόσεις της εφαρμογής mRiik, που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το Diia της Ουκρανίας.
Και, φυσικά, όλα αυτά ακούγονται πολύ όμορφα και φιλανθρωπικά.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τα οικονομικά κίνητρα.

Η ψηφιακή αλλαγή στην Αμερική

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν τεράστια ώθηση στο διαδίκτυο όταν επιβλήθηκαν τα lockdown το 2020 και το 2021.
Ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» των ΗΠΑ, παρόλο που ήταν μόνο μερικός, έκανε ακόμα πιο πλούσιες τις ήδη πλούσιες εταιρείες τεχνολογίας.
Παρόλο που ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων μπορεί να κυμαίνεται αρκετά δραματικά, μέχρι το τέλος του 2022, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι ήταν ακόμα 50% πλουσιότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία.
Οι λάτρεις της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς θα επισημάνουν ότι η αυξημένη τεχνολογική ικανότητα είναι ένα ανερχόμενο κύμα που ανυψώνει τους πάντες.
Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά αναρωτηθείτε, είναι οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζετε 50% πλουσιότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία;
Πιθανώς όχι.
Οι ζωές μας έχουν προωθηθεί στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια.
Κάποιοι επωφελήθηκαν, αλλά η ποιότητα ζωής του μέσου πολίτη επιδεινώθηκε.
Ο συνδυασμός της στροφής σε έναν ψηφιακό κόσμο με την ανασυγκρότηση μετά την καταστροφή εν καιρώ πολέμου παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για κέρδος.
Υπολογίζεται ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μέχρι στιγμής, θα κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Zelensky και Fink (BlackRock) έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Ο Zelensky και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Η USAID μπορεί να είναι φιλανθρωπική, αλλά η BlackRock δεν είναι.
Η Ουκρανία βρίσκεται σε διαδικασία καταστροφής και ανοικοδόμησης.
Αυτό θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρο για ορισμένους ανθρώπους και η Big Tech φαίνεται να σκοπεύει να πάρει το κομμάτι της πίτας τους.
Αυτό το είδος δεν είναι καινούργιο.
Ο Ταξίαρχος Smentley Butler βετεράνος αξιωματικός και κάτοχος του Μετάλλου της Τιμής, έγραψε το War Is a Racket στη δεκαετία του 1930.
Το βιβλίο είναι γεμάτο από παραδείγματα βιομηχανιών που παράγουν τεράστια κέρδη εν καιρώ πολέμου σε συγκρούσεις πριν από εκατό χρόνια.
Η κερδοσκοπία του πολέμου δεν είναι καινούργια.
Δεν είναι συνωμοσία.
Είναι η ανθρώπινη φύση.
Δεν υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε ότι οι ίδιες ισχυρές προσωπικότητες της Μεγάλης Τεχνολογίας δεν θα συνεχίσουν να προωθούν την επέκταση των επιχειρήσεων τους προωθώντας τη ζωή σε όλο τον κόσμο στο διαδίκτυο, με ή χωρίς βίαιες συγκρούσεις.

Θα ωθηθούμε όλοι να συμμετέχουμε στην «κυβέρνηση-από-smartphone»;

Ίσως κάποιες αναδυόμενες αγορές να βοηθηθούν από εφαρμογές τύπου Diia.
Τι γίνεται όμως με χώρες που είχαν ήδη αρκετά ασφαλείς και διασφαλισμένες κρατικές υπηρεσίες;
Θα ωθηθούν να υιοθετήσουν το μοντέλο «κυβερνήσεις σε ένα smartphone»;
Είναι πιθανό, αν και όχι επικείμενο.
Ο νόμος για τη βελτίωση της ψηφιακής ταυτότητας του 2021 βρίσκεται στο Κογκρέσο αυτήν τη στιγμή.
Υπάρχουν μερικές εκδόσεις του υπό εξέταση.
Η έκδοση της Γερουσίας στην πραγματικότητα δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαιτεί ψηφιακή ταυτότητα για οποιοδήποτε είδος συναλλαγής.

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν, κατά μέσο όρο, να ανησυχούν σχετικά για την ιδιωτικότητα και τη συγκέντρωση της εξουσίας, όμως υπάρχει το… geofencing

Οι πολλές ανησυχίες σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας ισχύουν και για την ψηφιακή ταυτοποίηση.
Το OP δημοσίευσε ένα άρθρο τον περασμένο μήνα που συζητούσε την πλήρη απώλεια της ανωνυμίας που θα συμβεί όταν εφαρμοστούν τα CBDC.
Και υπάρχουν και άλλες, λιγότερο συζητημένες εφαρμογές.
Όπως το… geofencing.
Ένας ομοσπονδιακός περιφερειακός δικαστής μόλις εξέδωσε το πρώτο ένταλμα «geofencing» για οποιονδήποτε βρισκόταν κοντά στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Αυτό έδωσε στην αστυνομία την εξουσία να ερευνήσει τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων κάθε Αμερικανού του οποίου οι συντεταγμένες έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή, ανεξάρτητα από για το αν είχαν ή όχι καμία σχέση με τις αηδίες στο Καπιτώλιο.
Φανταστείτε αν θα μπορούσαν να βγάλουν την άδεια οδήγησης ή να παγώσουν τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν είναι δυνατό.
Με όλα τα σημαντικά έγγραφά σας που συνδέονται με κάτι σαν το Diia, θα μπορούσε να είναι.

Πώς θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί;

Είμαστε στην αρχή μιας συγκεκριμένης αλυσίδας γεγονότων.
Τα ψηφιακά αναγνωριστικά αρχίζουν να προσφέρονται ως… ευκολία, γίνονται δημοφιλή, αρχίζουν να προτιμώνται από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και τελικά χάνουμε την επιλογή των φυσικών αναγνωριστικών.
Και, φυσικά, κάποιου είδους κρίση (κλιματική αλλαγή, άλλη μια πανδημία, ένας θερμός πόλεμος) θα μπορούσε να το επιταχύνει πιο γρήγορα, όπως συνέβη στην Ουκρανία.
Τα εργαλεία για την εφαρμογή ενός CBDC που συνδέεται με μια ψηφιακή ταυτότητα είναι ήδη εκεί έξω.
Κοιτάξτε το κοινωνικό πιστωτικό σύστημα της Κίνας.
Είναι τεχνικά δυνατό.
Ακούγεται τρελό, αλλά οι θεωρητικοί συνωμοσίας έχουν αποδειχθεί σωστοί τόσο σταθερά τον τελευταίο καιρό και ο σκεπτικισμός σχετικά με αυτές τις νέες, κερδοφόρες τεχνολογίες δεν είναι παράλογος.

Πώς να διατηρήσουμε το απόρρητό μας

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ζωή είναι κάτι περισσότερο από ευκολία.
Πρόκειται για την ελευθερία να δοκιμάζεις νέα πράγματα, μερικά από τα οποία θα αποτύχουν θεαματικά και μερικά από τα οποία θα οδηγήσουν σε ηχηρές επιτυχίες.
Αυτός ο συνδυασμός αποτυχίας και επιτυχίας είναι που οδηγεί σε βαθύτερες γνώσεις που κάνουν τους περισσότερους από εμάς ενδιαφέροντες ανθρώπους.
Εάν συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε το απόρρητο για λόγους ευκολίας, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι δεν μας απομένει και πολλή ελευθερία.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε κάποιο μέτρο ιδιωτικότητας και ελέγχου στις ζωές μας, αν θέλουμε να αποφύγουμε την τεχνοφυλακή που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή για εμάς, αν οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον δικό μας «Στάλιν σε smartphone», πρέπει να αποφύγουμε ταΐζοντας το ψηφιακό θηρίο.
Ναι, είναι δύσκολο και όχι, δεν θα είναι ρεαλιστικό για το 99,9% από εμάς να ζούμε εντελώς εκτός σύνδεσης.
Μπορούμε όμως να διατηρήσουμε τις φιλίες και τις αγορές μας εκτός σύνδεσης όσο το δυνατόν περισσότερο.
Μπορούμε να τραβήξουμε τα πόδια μας όταν πρόκειται να αποκτήσουμε τα πιο πρόσφατα έξυπνα gadget. Ίσως το πιο σημαντικό, όσοι από εμάς έχουμε εφήβους και νεαρούς ενήλικες μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο εξηγώντας τις ανησυχίες μας για το απόρρητο στη νεότερη γενιά, έτσι ώστε να προσπαθήσουν να ζήσουν τη ζωή τους εκτός σύνδεσης.
Η ψηφιακή φυλακή κατασκευάζεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει ακόμα.
Είναι στο χέρι των κοινωνιών η ψηφιακή ευκολία να μήν γίνει ψηφιακή φυλακή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »