Υπογράφουν τη συμφωνία ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος
Εξαιρετικά σημαντική η υπογραφή αμυντικής συνεργασίας – Αθήνα και Ριάντ απαντούν σκοταδισμό της Τουρκίας – Κοινό το όραμα της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμος για ειρήνη και ευημερία.

Σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αλλά και ασταθή λόγω των γνωστών και επιβεβαιωμένων στην πράξη τουρκικών αναθεωρητικών βλέψεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αποκτούν νέα διάσταση, με τις εξελίξεις να απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελληνο-αραβικών δεσμών σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και ασφάλειας.

Κατά γενική ομολογία οι σχέσεις της Αθήνας με τον αραβικό κόσμο βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ενισχύουν συνεχώς τη συνεργασία, τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με τις χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, αλλά και με το πανίσχυρο οικονομικά και στρατιωτικά Ισραήλ, μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2020, οι συχνές συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών και οι συμφωνίες που «κλειδώνει» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενισχύουν τον ελληνοαραβικό άξονα που μπαίνει εμπόδιο στα τουρκικά σχέδια.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αμυντικής διπλωματίας, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας θα βρεθούν σήμερα (20/04) στην Σαουδική Αραβία, όπου θα έχουν σειρά σημαντικών επαφών με την ηγεσία της χώρας.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν τη «Συμφωνία Διευθέτησης του Καθεστώτος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Έδαφος της Σαουδικής Αραβίας», δηλαδή τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας.

Αναμφισβήτητα η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό και επιχειρησιακό κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών, με το Ριάντ να ανταποκρίνεται πολύ θετικά, όπως προκύπτει από την συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας σε κοινή αεροπορική άσκηση με την Πολεμική Αεροπορία στη Σούδα τον Μάρτιο, ενώ έπεται άλλη κοινή άσκηση τον προσεχή Μάιο, στη Σαουδική Αραβία.

Η Συμφωνία είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην Πολυεθνική Δύναμη (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία και Πακιστάν), η οποία παρέχει συνδρομή στην ενίσχυση της άμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων. Το προσωπικό και τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας, στο πλαίσιο του «Integraded Air and Missile Defence Concept» (IAMDC). Συνολικά θα διατεθεί μία πυροβολαρχία του συστήματος Patriot μαζί με το απαιτούμενο για τη λειτουργία και φύλαξή του προσωπικό (100-120 άτομα).

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η Ελληνική συνδρομή, είναι σημαντική , δεδομένων υφιστάμενων κενών. Πέραν της καθαρά στρατιωτικής – αμυντικής πτυχής, υπάρχει πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας με στρατιωτική παρουσία επί του σαουδαραβικού εδάφους.

Είναι δεδομένο πως το Ριάντ επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις τις με την Ελλάδα, όχι μόνο σε πολιτικό και αμυντικό επίπεδο αλλά και σε άλλους τομείς όπως στον τουρισμό, στο διμερές εμπόριο, στις επενδύσεις και σε κάθε τομέα όπου η συνεργασία μας μπορεί να αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής.

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό το μήνυμα που εκπέμπεται προς την Τουρκία, με τις μουσουλμανικές χώρες να συνεργάζονται στενά με την χριστιανική Ελλάδα και όχι με τον «ηγέτη» – όπως αυτοαποκαλείται – των μουσουλμάνων, Ταγίπ Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »