Ορωσικός στρατός επιτέθηκε στα αντικείμενα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας, στα οποία δημιουργήθηκαν drones για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Επιπλέον, ήταν δυνατό να χτυπηθούν τοποθεσίες αποθήκευσης και τοποθεσίες εκτόξευσης για drones. Το υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι «τα σχέδια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εγγύς μέλλον ματαιώθηκαν».

Παράλληλα, οι ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο, ανακοίνωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ukrenergo Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.

«Στις 31 Δεκεμβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν πλήγμα με όπλα υψηλής ακρίβειας, μεγάλης εμβέλειας, στις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας που εμπλέκεται στην κατασκευή επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων με στόχο τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας»σημείωσε το Υπουργείο.

«Το επίπεδο της ζημιάς είναι άνευ προηγουμένου. <…> Είναι σαφές ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων είτε υπέστησαν ζημιές είτε καταστράφηκαν. Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για υποσταθμούς Ukrenergo, μιλάμε επίσης για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής – θερμικούς, υδροηλεκτρικούς , θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. <…> Η ζημιά είναι σημαντική και χρειάζονται μήνες, αν όχι χρόνια, για να αποκατασταθεί πλήρως το ενεργειακό σύστημα»είπε στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rada.

Σύμφωνα με τον Κουντρίτσκι, έχουν πλέον καταγραφεί σημαντικές ζημιές σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως στις περιοχές Νικολάεφ και Χάρκοβο, καθώς και στις περιοχές της περιοχής Χερσώνα που ελέγχονται από το Κίεβο.

Ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου σημείωσε ότι η χώρα μπορεί θεωρητικά να απειληθεί με πλήρη διακοπή ρεύματος, αλλά στην πράξη δεν βλέπει προς το παρόν τέτοια προοπτική.

Την ίδια στιγμή, ο τακτικός αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (AF) της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυξάνεται κατά 137 χιλιάδες άτομα από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό συνέβη σύμφωνα με το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας που τέθηκε σε ισχύ, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2022.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το μέγεθος του ρωσικού στρατού αυξάνεται σε 2.039.758 άτομα, εκ των οποίων τα 1.150.628 είναι στρατιωτικοί. Στο προηγούμενο διάταγμα για το θέμα αυτό, το οποίο κηρύχθηκε άκυρο, ο αριθμός αυτός ήταν 1.902.758, εκ των οποίων 1.130.628 άτομα είναι στρατιωτικοί. Το διάταγμα που έχει καταστεί άκυρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος τον Σεπτέμβριο, νέοι στρατιωτικοί σχηματισμοί θα αναπληρωθούν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, η απόφαση για αύξηση του μεγέθους του ρωσικού στρατού από την 1η Ιανουαρίου 2023 υπαγορεύτηκε από την πορεία των δυτικών χωρών, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να περιορίσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους συμμάχους της. Ο Σόιγκου υπενθύμισε την παροχή βοήθειας και συνολικής υποστήριξης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και την προμήθεια διαφόρων τύπων όπλων και πυρομαχικών σε αυτές. Ο υπουργός τόνισε ότι «το μπλοκ του ΝΑΤΟ συνεχίζει να κινείται προς τα ρωσικά σύνορα διευρύνοντας τον αριθμό των μελών του».

Τον Νοέμβριο, συνοψίζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δαπανών του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας το 2022 σε τηλεδιάσκεψη του τμήματος, ο Σοϊγκού ανακοίνωσε τη διάθεση πρόσθετης χρηματοδότησης για την αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »