Κόντρα ΗΠΑ-Τουρκία για τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ.
Αμερικανός στρατηγός συμπλέει με τον “βρώμικο” πόλεμο της Τουρκίας κατά των Κούρδων στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκαλώντας ερωτηματικά για την στάση του Πενταγώνου στην γειτονική χώρα.

«Συμφωνούμε ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση και πολεμάει τους Τούρκους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή τόνισε ότι η Τουρκία έχει «νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας» στην καταπολέμηση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ενώ υπογράμμισε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσαν «τριβή» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα.

Η αριστερή κουρδική αντάρτικη οργάνωση PKK, έχει ανακοινώσει την πλήρη εξέγερση της κατά του τουρκικού κράτους και του Ερντογάν, και θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν ισχύει για τις “αδελφές” οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις αποκαλούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, έναν κουρδικό συνασπισμό στη Συρία, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του PKK, σε μια περίεργη ερμηνεία της όλης κατάστασης που έχει επιφέρει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Συμφωνούμε ότι το PKK υπήρξε τρομοκρατική οργάνωση και επιτέθηκε στους Τούρκους», δήλωσε ο στρατηγός Kenneth McKenzie, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ.

«Μοιραζόμαστε μια διαφορετική άποψη όμως για τις Κουρδικές συριακές δυνάμεις SDF. Δεν πιστεύουμε όμως ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα”, τόνισε ο ίδιος.

Ο στρατηγός εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική εκστρατεία στο βόρειο Ιράκ, για την οποία η Τουρκία λέει ότι προορίζεται να απομακρύνει τους εκατοντάδες μαχητές του ΡΚΚ.

Ο McKenzie ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές επιδρομές «προκαλούν επιπλέον τριβή» προσθέτοντας «πρόσθετη πολυπλοκότητα» στις συγκρούσεις της περιοχής.

“Προφανώς, όταν οι Τούρκοι επιτυγχάνουν τους στόχους τους, υπάρχει μια πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού η οποία είναι πολύ υψηλή. Η πιθανότητα παράπλευρων απωλειών επίσης είναι πολύ υψηλή », είπε ο ίδιος.

«Ταυτόχρονα, η Τουρκία όπως έχω πει προηγουμένως, έχει θεμιτές ανησυχίες για την εθνική της ασφάλεια», πρόσθεσε ο McKenzie. “Θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες”.

Ο Αμερικανός στρατηγός ισχυρίστηκε ότι αυτός και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ στρατηγός Todd Wolters «έχουν έναν καλό και συνεχή διάλογο με τους Τούρκους».

Η Τουρκία βαρύνεται με εγκλήματα πολέμου κατά των Κούρδων πολιτών στο εσωτερικό της και για αυτό οι Τούρκοι οφείλουν να λογοδοτήσουν στην διεθνή δικαιοσύνη.

Το Πεντάγωνο όμως έχει μια συνεχή “επαφή” με την τουρκική πλευρά ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνει τις πραγματικές προθέσεις του τουρκικού καθεστώτος.

Αυτό το παιχνίδι όμως των ΗΠΑ με την “διαφορετική” εκτίμηση κατ τον διαχωρισμό των Κούρδων σε “ τρομοκράτες” και “καλούς”, έχει προκαλέσει οργή και υποψίες στην Άγκυρα.

Οι Τούρκοι δεν κατανοούν αυτές του τύπου τις “ερμηνείες” διότι όσοι δεν είναι μαζί τους ή δεν ακολουθούν τις οδηγίες τους, είναι οι απόλυτοι “εχθροί” τους με όλους τους τρόπους,…όποιοι και να είναι αυτοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »