Συνάντηση GNA-LNA στην Αίγυπτο που αλλάζει όλα τα δεδομένα
Εξελίξεις άκρως ενθαρρυντικές έρχονται από την Λιβύη, μετά την ανακοίνωση της συνάντησης αντιπροσωπειών των δύο αντιμαχομένων πλευρών σε αιγυπτιακό έδαφος.

Στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τις δύο αντίπαλες αρχές στη Λιβύη θα συναντηθούν στην πόλη Χουργκάντα ​​της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου, με σκοπό την επίτευξη αμοιβαίου συμβιβασμού για την προετοιμασία της συνόδου των επιτροπών LNA-GNA 5 + 5.

Οι αντιπροσωπείες του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Φ.Αλ Σαράτζ, θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια στην Αίγυπτο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πληροφορίες φέρουν να υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ τους σε πολλά θέματα, ενώ η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων και των Σύριων μισθοφόρων έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε όλες τις πλευρές.

Οι Λίβυοι ανεξαρτήτως το που ανήκουν, βλέπουν ξεκάθαρα πλέον ότι οι Τούρκοι έχουν υποχθόνια σχέδια για την χώρα τους, ενώ θέλουν να “βάλουν χέρι” και στα έσοδα από το πετρέλαιο από τα οποία ζει η χώρα.

Μέσα σε όλα αυτά, η Αίγυπτος πιέζει για μια πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη και ζητά την κατάπαυση του πυρός, την πλήρη απόσυρση των Συριων Τζιχαντιστών και τη διακοπή της ξένης επέμβασης στη χώρα, καθώς και μια δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Τον Ιούνιο, η Αίγυπτος πρότεινε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που ονομάστηκε Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία βασίστηκε στο τέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ πρότεινε επίσης την κατάπαυση του πυρός και την εκλογή νέου συμβουλίου.

Ένα μήνα αργότερα, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε την πιθανή ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό για λόγους εθνικής ασφάλειας «προς τη στρατηγική δυτική κατεύθυνση ενάντια στο σχέδιο των ένοπλων εγκληματικών πολιτοφυλακών και των ξένων τρομοκρατικών στοιχείων».

Η απόφαση ελήφθη όταν ο πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι προειδοποίησε οτι η χώρα του «δεν θα μείνει αδρανής» ενόψει οποιασδήποτε επίθεσης σε Σύρτη και Αλ Τζούφρα,τις οποίες προηγουμένως χαρακτήρισε ως «κόκκινες γραμμές» για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Νέα μαχητικά στα χέρια των δυνάμεων του Χαφτάρ με την βοήθεια των Ρώσων
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανακοίνωσε την εμφάνιση νέας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών MiG-23, τα οποία επισκεύασαν Ρώσοι ειδικοί για λογαριασμό του στρατηγού Χαφτάρ.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Ahmed al-Mismari, ανακοίνωσε ότι οι νέα μαχητικά υπηρετούν με τη Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία και ότι αυτά ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν πολεμικές αποστολές.

Ο ίδιος έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook: “Η Αραβική Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης ολοκλήρωσε τις εργασίες επισκευής αεροσκαφών MiG-23, και ανακοινώνει την έναρξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας τους να διεξάγουν πολεμικές αποστολές”, ανέφερε η αραβική ενημερωτική ιστοσελίδα “Al-Masdar News”.

Αν και η χώρα που βοήθησε στην επισκευή των μαχητικών MiG-23 δεν κατονομάζεται επίσημα, ωστόσο, στο πλαίσιο πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Λιβύη, καθώς και της τεράστιας εμπειρίας του ρωσικού στρατού στην επισκευή τέτοιων μαχητικών, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτή πραγματοποιείται σίγουρα από τη ρωσική πλευρά.

Το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία, όπως λοιπόν έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή την στιγμή στην Λιβύη μετά την έναρξη των παραδόσεων πετρελαίου, θα ήταν μια συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων Χαφτάρ και Σάρατζ για το καλό της χώρας τους.
Πιθανόν οι δύο ηγέτες να διαπίστωσαν τοΝ μεγάλο κίνδυνο που αποκρύπτει πλέον η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην χώρα, ειδικά τα σχέδια της για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην χώρα, σε συνδυασμό με την παρουσία χιλιάδων εγκληματιών Τζιχαντιστών στην Τρίπολη.
Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε μια πιθανή επέμβαση του ΟΗΕ, των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας για εκδιωχθούν οι Τούρκοι, οι οποίοι όπου “τρυπώσουν” δεν φεύγουν εύκολα μετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »