Λυσσώδεις είναι οι επιθέσεις που δέχθηκε το σποτ για το συνέδριο Γονιμότητας
Σε μια χώρα που σβήνει δημογραφικά αναβλήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας εξαιτίας των επιθέσεων που δέχθηκε το σποτ του.

Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Όλο αυτό… σε μία χώρα που σβήνει δημογραφικά με την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αναφέρεται πρόσφατα στο συγκεκριμένο πρόβλημα και να δίνει ως «λύση» την «ανανέωση» του ελληνικού πληθυσμού με παράνομους μετανάστες.

Η Κ.Σακελλαροπούλου έκανε την αρχή αποσύροντας την υποστήριξή της στο Συνέδριο, του οποίου το σποτ χαρακτηρίστηκε ως «σεξιστικό». Στη συνέχεια σχεδόν όλοι οι επίσημοι συμμετέχοντες αποκήρυξαν δημοσίως το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του σποτ και διαχώρισαν τη θέση τους. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν είχε πλέον νόημα η διοργάνωση του Συνεδρίου.

Παρόλ’ αυτά, σε ανάρτηση τους στα social media οι διοργανωτές τονίζουν πως σκοπός δεν ήταν να προσβάλουν τις γυναίκες ούτε να ενισχύσουν στερεοτυπικά πρότυπα, αλλά να ενημερώσουν όσες θέλουν να τεκνοποιήσουν ότι μετά από κάποια ηλικία μειώνεται η ικανότητα αυτή.

Δυστυχώς σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει εντονότατο δημογραφικό πρόβλημα, φαίνεται πως δεν επιτρέπεται να φιλοξενηθεί μία άποψη σε δημόσιο χώρο, η οποία ευνοεί τη γονιμότητα και την επιβίωση του ελληνικού πληθυσμού, ακόμα και αν το σποτ είχε επικοινωνιακά λάθη.

Να τονιστεί βέβαια πως σύμφωνα με τον Κ.Πάντο (Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής) ότι το βίντεο είχε λάβει την έγκριση της ΕΡΤ (ανέφερε ότι το παίζει εδώ και 10 ημέρες) ενώ είχε λάβει άδεια από το ΕΣΡ.

Η σχετική ενημέρωση

Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου ενημερώνει, μέσω Facebook, πως ακυρώνεται μετά από ομόφωνη απόφαση, ενώ κάνει λόγο για «παρερμηνεία» του τηλεοπτικού σποτ, το οποίο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

«Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία οι επιτροπή τονίζει πως «το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα» που πηγάζουν από ιατρικά προβλήματα.

Όπως σημειώνεται, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών στο συνέδριο για να «ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν».

«Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, που συνεχίζοντας αναφέρει:

«Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς».

Καταλήγοντας, η επιτροπή ζητά από την πολιτεία να «αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »