Τουλάχιστον τρία περιστατικά σπάνιας διαταραχής που επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να πήξει έχουν καταγραφεί σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού στη Γαλλία και διερευνώνται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα κρούσματα αιμορροφιλίας ήταν όλα σε άτομα άνω των 75 ετών, ανέφερε η Υπηρεσία Φαρμάκων ANSM και μεταδίδει το rt.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι πρώτες του είδους στη χώρα που ενδεχομένως να συνδέονται με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή στην πρόσφατη έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης.

«Αυτή η πολύ σπάνια επίδραση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη σχέση οφέλους/ κινδύνου του εμβολίου», πρόσθεσε ο οργανισμός. Μέχρι τις 13 Μαΐου, περίπου 20.964.000 δόσεις του εν λόγω εμβολίου είχαν χορηγηθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα άτομα με αιμορροφιλία έχουν ανεπαρκείς πρωτεΐνες πήξης αίματος, οι οποίες συνδυάζονται με τα αιμοπετάλια για να πήξουν το αίμα. Οι αιμορροφιλικοί λοιπόν μπορεί να αιμορραγούν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής στον γενικό πληθυσμό είναι εξαιρετικά σπάνια, με μόνο 1-1,5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άτομα ετησίως, ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι υγείας.

Η αιμορροφιλία δεν έχει αναφερθεί ως παρενέργεια του εμβολίου της Pfizer από τους ρυθμιστές φαρμάκων που το έχουν εγκρίνει.

Ωστόσο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει τους παραλήπτες να ενημερώσουν έναν γιατρό πριν από τον εμβολιασμό τους εάν έχουν διαταραχή αιμορραγίας.

Επίσης, σπάνιες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων έχουν καταγραφεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ μικρού αριθμού περιπτώσεων αναφυλαξίας, δήλωσε ο ρυθμιστής φαρμάκων της ΕΕ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »